‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGranturi destinate fermierilor pentru adaptarea producerii la schimbările climatice

Granturi destinate fermierilor pentru adaptarea producerii la schimbările climatice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fermierii care au în gestiune suprafețe agricole deținute în proprietate și/sau arendate cumulativ ce nu depășesc 50 de hectare pot obține suport financiar sub formă de granturi în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală (PRR), finanțat de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).

Beneficiarii și criteriile de eligibilitate

Pentru a beneficia de granturi pentru măsuri de adaptare a sistemelor de producere agricolă la schimbările climatice, solicitanții trebuie să corespundă următoarelor criterii de eligibilitate:

  1. sunt întreprinderi înregistrate sub orice formă organizatorico-juridică sau persoane fizice înregistrate (gospodării țărănești sau întreprinderi individuale), care practică activități agricole sau de procesare a producției agricole în zonele rurale controlate de autoritățile din Republica Moldova, cu excepţia unităţilor care au activitate în oraşele Chişinău şi Bălţi. Întreprinderile care sunt înregistrate în oraşele Chişinău şi Bălţi, dar care au filiale sau întreprind activități agricole în zonele rurale vor fi considerate eligibile;
  2. mențin evidența contabilă pentru toate tranzacţiile şi operaţiunile efectuate în conformitate cu legislația în vigoare;
  3. au cel puțin un an de experiență în domeniu;
  4. suprafața terenului deținut în proprietate și/sau arendat cumulativ nu depășește 50 ha;
  5. cooperativele, în care cel puțin 70% din membrii dețin indvidual în proprietate și/sau arendă cumulativ maxim 50 ha;
  6. posedă certificate eliberate de organul național sau internațional de certificare, care confirmă activitatea de producere ecologică (organică, biologică) sau că gospodăria este în perioada de conversie de la metoda tradițională la cea ecologică (organică, biologică). Aceasta se referă doar la solicitanții cu activitate în agricultura ecologică;
  7. nu au datorii la bugetul de stat. În cazul existenței datoriilor la bugetul de stat, solicitanți de grant vor prezenta o confirmare de la organele de resort privind eșalonarea acestora;
  8. indicată în Art.4 mai jos.

Mărimea granturilor și limita per beneficiar

UCIP IFAD acordă granturi pentru rambursare parțială a investițiilor după cum urmează:

‹ adv ›
  1. Pentru întreprinderi/persoane fizice înregistrate: 70% din costul investiției/tehnicii agricole, dar nu mai mult de 7 500 dolari SUA per beneficiar;
  2. Pentru cooperative: 50% din costul investiției/ tehnicii agricolă, dar nu mai mult de 15 000 dolari SUA per solicitant de grant.

Investițiile eligibile

UCIP IFAD acordă asistență financiară sub formă de grant pentru finanţarea activităţilor, care ar asigura o mai bună adaptare a sistemelor de producere agricolă primară la schimbările climatice și vor include următoarele tipuri de investiții eligibile:

1) Echipamente la implementarea tehnologiilor eficiente de irigare micro-presurizată:

  • sistem de irigare prin picurare pe sol sau subsol, care va include cel puțin 3 componente de sistem.
  • rețea de irigare prin aspersiune în set cu țeavă și aspersoare, manual permutabile pe câmp;
  • aparate, utilaje, senzori de sistem la măsurarea umidităţii și temperaturii solului pentru culturile horticole;

2) Echipament pentru agricultura conservativă:

‹ adv ›
  • Semănătoare No-till pentru culturi cerealiere;
  • Semănătoare No-till pentru culturi prășitoare;
  • Semănătoare Mini-till pentru culturi cerealiere;
  • Semănătoare Mini-till pentru culturi prășitoare
  • Cultivator cizel (scarificator);
  • Decompactor/subsolier pentru afânarea spațiului dintre rânduri pentru culturile perene (fructe și struguri de masă);
  • Maşini de cosit iarba printre rânduri din plantaţiile de livezi, vii și fâneţe;
  • Tocătoare pentru fărâmițarea resturilor vegetale pentru gestionarea deșeurilor agricole.
  • Sisteme anti-grindină și plasă pentru umbrire;
  • Set de jgheaburi, țevi și rezervoare pentru colectarea apei de ploaie de pe construcțiile din zona de producție;

Echipament de producere a energiei solare în zona de producere.

Mașini și utilaje folosite în sistemului de producere a culturilor organice:

  • maşini pentru distribuirea îngrășămintelor organice;

*Cererile care nu vor corespunde cu cerințele obligatorii pentru constatarea eligibilității echipamentului și specificațiile tehnice minime, nu vor fi admise la evaluare la etapa de calificare.

‹ adv ›

Detalii privind: investițiile neeligibile și beneficiarii neeligibili; structura și condițiile contractului de achiziție a bunului cu finanțare din grant, procedura de evaluare a cererilor de finanțare și condițiile de prezentare a pachetului de documente sunt descrise detaliat pe pagina UCIP IFAD/Rubrica Servicii/Granturi/ Proiectul de Reziliență Rurală (IFAD VII)/ APEL III: Depunerea solicitărilor de grant la finanțarea măsurilor de adaptare a sistemelor de producție agricolă la schimbările climatice.

Modelul Cererilor de finanțare pot fi descărcate accesând pagina web a UCIP IFAD, fiecare cerere va fi semnată și ștampilată de către conducătorul întreprinderii agricole însoțite de setul de documente autentificate.

Cererile de finanțare pot fi depuse până sau după ce bunurile au fost procurate. Pentru rambursare sunt eligibile bunurile procurate după data de 14 august 2020.

Programul de granturi este implementat în perioada 2020-2023 până la epuizarea resurselor financiare disponibile. Solicitantul de grant va solicita clarificări și concretizări prin expedierea mesajelor la adresa electronică a UCIP IFAD ([email protected]) sau va contacta angajații UCIP IFAD la următorul număr de telefon: +(22) 223073.

Proiectul de Reziliență Rurală (PRR), finanțat de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), prin intermediul Programului de adaptare pentru micii producători (PAMP) şi implementat de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor (UCIP) IFAD oferă suport financiar în scopul adaptării producerii la schimbările climatice.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›