‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 6 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGranturi destinate micilor fermieri pentru construirea infrastructurii de irigare - vezi oportunitățile disponibile 

Granturi destinate micilor fermieri pentru construirea infrastructurii de irigare – vezi oportunitățile disponibile 

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În contextul incertitudinii constante pe care schimbările climatice o aduc agriculturii la nivel mondial, cooperarea și asocierea reprezintă cheia supraviețuirii și prosperității pentru fermierii mici. 

Printre diversele aspecte care necesită atenție și acțiune concertată, irigarea se dovedește a fi o componentă esențială, în condițiile în care obținerea finanțării necesare pentru construirea sistemelor de irigare este mult mai avantajoasă în cazul cooperării. 

În cadrul Proiectului Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale  (IFAD VIII) implementat de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD la moment este deschis Apelul pentru Finanțarea proiectelor de infrastructură publică (infrastructură de irigare) – suma max. 300 000 USD per grup de client

‹ adv ›

În continuare, oferim mai multe detalii despre aceste două oportunități de finanțare și particularitățile acestora în cadrul unui interviu realizat cu Ecaterina Mihalcean, inginer în irigare pentru dezvoltarea proiectelor de Infrastructură și Anatolie Fală, Lider de echipă ACSA. 

Oferiți mai multe detalii despre scopul Finanțării proiectelor de infrastructură publică (infrastructură de irigare)

„Această activitate, finanțarea proiectelor de infrastructură publică, a fost concepută pentru a sprijini investițiile în infrastructura rurală productivă, transformarea economică rurală reziliență prin eliminarea blocajelor și consolidarea fermierilor mici  (până la 10 ha) și a afacerilor din zona rurală prin promovarea implementării tehnologiilor climatice inteligente. Obiectul activității este finanțarea a 20 de scheme de irigare la scară mică cu minimum 20 de beneficiari fiecare și total minimum 400 de beneficiari, sau mai multe scheme de irigare la scară mică cu cel puțin 5 beneficiari, asigurând un număr minim de 400 de beneficiari în total”, explică Ecaterina Mihalcean, inginer în irigare pentru dezvoltarea proiectelor de Infrastructură. 

„Fiind implementatorii activității, am realizat  15 ateliere de informare pentru fermieri la care au participat peste 500 de fermieri. Totodată, peste 1500 de beneficiari au fost informați despre oportunitățile de finanțare. Spre regret, nu toți au acces la sursele de apă pretabile pentru irigare sau dispun autorizații de folosință specială a apei”, a menționat Anatolie Fală.  

Unde pot apela producătorii pentru suport la crearea grupului de producător pentru a fi eligibili?   

„Producătorii agricoli, membrii Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru irigare (AUAI) şi a Primăriilor (APL) cointeresați în implementarea proiectelor de dezvoltarea a infrastructurii economică/productivă de irigare şi sistemelor de irigare la scară mică pot contacta informații suplimentare apelând implementatorul activității Asociația Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA).

Toate serviciile acordate solicitanților de grant de către ACSA descrise în acest apel sunt gratuite pentru fermieri fiind achitate din sursele UCIP IFAD sau pot apela direct specialiștii UCIP IFAD”, menționează Ecaterina Mihalcean.

‹ adv ›

Care sunt cerințele altfel încât grupul client participant să fie eligibil?

„Grupul țintă reprezintă grupurile formate de către  micii fermieri care dețin până la 10 hectare, în asociere cu APL (Primaria) și Asociațiile Utilizatorilor de Apă (AUA), întreprinderile agricole formale la nivel de localitate. Crearea unui grup format din puțin 5 mici fermieri, care dețin a câte 10 hectare fiecare, sunt înregistrați și își desfășoare activitatea agricolă timp de cel puțin 1 an, toți membrii grupului client sunt de acord să participe cu cofinanțare, din surse proprii, în numerar”, a spus  Ecaterina Mihalcean, inginer în irigare pentru dezvoltarea proiectelor de Infrastructură. 

„Stabilirea parteneriatului public-privat pentru crearea grupului se face prin implicarea administrației publice locale.  Este foarte importantă dorința membrilor de a-și formaliza decizia de creare a grupului. Spre regret, asocierea este destul de anevoioasă. În plus, este foarte importantă determinarea a cine va fi reprezentantul grupului client. La moment, avem câteva grupuri client ce urmează să acceseze finanțarea în cadrul proiectului. La fiecare etapă, fermierii mici care dorescă să acceseze finanțarea pot beneficia de suportul ACSA”, confirmă Anatolie Fală. 

Care sunt costurile ce urmează a fi suportate de către client și aportul maxim oferit de către IFAD? 

„Contribuția beneficiarilor pentru grantul oferit grupurilor client pentru implementarea proiectelor de dezvoltarea a infrastructurii economică/productivă de irigare este stabilită de minim 10 % din costul total al lucrărilor, inclusiv TVA, contribuția trebuie să fie doar în numerar”, explică Ecaterina Mihalcean, inginer în irigare pentru dezvoltarea proiectelor de Infrastructură. 

De menționat: Beneficiarii vor fi responsabili de achiziționarea serviciilor de proiectare și a autorului de supraveghere de la companiile de proiectare licențiate, care ulterior vor fi verificate de către ÎS Serviciul de Stat pentru Verificarea și Expertizarea Proiectelor și Construcțiilor.

‹ adv ›

Aceasta este o contribuție suplimentară din partea beneficiarilor estimată la aproximativ 6 % din costul total al investiției, adițional față de contribuția menționată mai sus.

Există o valoare maximă a proiectului eligibilă spre finanțare? 

„Grantul acordat de Proiectul IFAD VIII pentru infrastructura de irigare va fi limitat la 300.000 USD per cerere eligibilă. Dacă grupul client format are 5 membri, valoarea grantului va constitui maxim 75 000 USD (câte 15,000 USD/per membru)”,  Ecaterina Mihalcean, inginer în irigare pentru dezvoltarea proiectelor de Infrastructură. 

Există vreun termen privind durata de implementarea a proiectului?

„Proiectul Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale a fost lansat în anul 2021 și va fi implementat până în 2027”, Ecaterina Mihalcean, inginer în irigare pentru dezvoltarea proiectelor de Infrastructură. 

Unde poate apela grupul client în cazul în care întâmpină dificultăți la completarea cererii de finanțare? 

Pentru întrebări sau clarificări, puteți apela atât la specialiștii ACSA (022835321 sau 069011255)  sau echipa UCIP IFAD la adresa: [email protected] sau la tel: 022 22 30 75, Victor Cervatiuc, Specialist in Dezvoltarea Proiectelor de Infrastructura), Ecaterina Mihalcean, Inginer în Irigare pentru Dezvoltarea Proiectelor de Infrastructura).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›