‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGranturi pentru creșterea calității vinurilor din Moldova

Granturi pentru creșterea calității vinurilor din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Granturi în cadrul Programului de suport pentru creșterea calității vinurilor din Moldova pentru sporirea competitivității și performanțelor industriei vitivinicole a Moldovei (Wine Pick-UP).

  • Data lansării: 25 februarie 2021
  • Data încheierii: 26 martie 2021, orele 17.00 (ora locală)

Data atelierului informativ online: 4 martie 2021, orele 14:00. Pentru înregistrare la atelierul informativ accesați acest link.

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova lansează un apel de cereri de grant destinat Vinăriilor moldovenești pentru creșterea productivității și calității în scopul extinderii legăturilor comerciale prin intermediul a două programe distincte. 

‹ adv ›

Granturile preconizate au ca scop să susțină producătorii de vin din regiunile delimitate cu Indicație Geografică Protejată (IGP) Codru, Ștefan Vodă, și Valul lui Traian prin implementarea următoarelor programe: 

  1. Programul de Mentorat și Suport pentru micii producători de vinuri implementat în colaborare cu Uniunea Micilor Producători de Vinuri „Dionysos” și Oficiul Național al Viei și Vinului;

Pornind de la modelul de poziționare a vinurilor micilor producători de vinuri (vinuri premium / vinuri de autor), standardele de calitate potrivit legislației naționale, dar și tendințele pieței, vor fi susținute proiectele individual selectate, incluzând:

Cofinanțare prin intermediul fondului de granturi pentru:

‹ adv ›
  • procurarea de echipamente de producere a vinului;
  • procurarea de echipamente specializate de laborator în scopul lansării de noi produse sau de ameliorare a calității produselor curente;
  • Procurarea de echipamente, tehnologii, utilaje sau implementarea de noi procese în viticultura durabilă sau viticultură ecologică certificată;

Asistență tehnică (consultanță) din partea specialiștilor APM, Uniunii Micilor Producători de Vinuri și ONVV în viticultură, vinificație, marketing și branding, inclusiv înregistrarea și protejarea mărcii comerciale în Republica Moldova; dezvoltarea identității de brand și a elementelor asociate; dezvoltarea unor materiale de promovare și comunicare; activități de promovare și marketing.

  1. Programul de ameliorare a calității produselor vinicole a „vinăriilor în tranziție de dezvoltare” implementat în colaborare cu Oficiul Național al Viei și Vinului.

Proiectul va aloca cofinanțări pentru a stimula ”vinăriile în tranziție” să investească sau să atragă finanțări în proiectele de achiziție de echipamente, tehnologii și procese determinante pentru ameliorarea esențială a calității vinurilor.

Solicitanții pot selecta sau combina susținerea în baza necesitaților identificate, dar APM încurajează o combinație de activități ilustrative care includ, dar nu se limitează la:

‹ adv ›
  • procurarea de echipamente de producere a vinului;
  • Procurarea de echipamente specializate de laborator în scopul lansării de noi produse sau de ameliorare a calității produselor curente;
  • procurarea de echipamente, tehnologii, utilaje sau implementarea de noi procese în viticultura durabilă sau viticultura ecologică certificată;
  • activități de certificare voluntară, evaluare independentă a proceselor de producere și, sau produselor, ș.a. 
  • înregistrarea și protejarea mărcii comerciale în Republica Moldova; dezvoltarea identității de brand și a elementelor asociate; dezvoltarea unor materiale de promovare și comunicare; activități de promovare și marketing, pentru produsele (SKUs) elaborate în cadrul proiectului susținut de APM prin grant și asistență tehnică.

Proiectul APM anticipează acordarea mai multor granturi în baza acestui apel de finanțare  în cadrul căruia beneficiarii selectați vor primi sume individuale în valoare de: 

  1. până la 343,000 MDL – pentru solicitanții care aplică la Programul de Mentorat și Suport pentru micii producători de vinuri și,
  2. până la 462,300 MDL – pentru solicitanții care aplică la Programul de ameliorare a calității produselor vinicole a „vinăriilor în tranziție de dezvoltare”.

Pentru a demonstra angajamentul față de activitate, este necesară o contribuție monetară din partea solicitantului a cel puțin:

  1. 25% din valoarea totală a activității pentru solicitanții care aplică la Programul de Mentorat și Suport pentru micii producători de vinuri. Proiectul APM nu va contribui cu mai mult de 75% din valoarea activității.  
  2. 60% din valoarea totală a activității pentru solicitanții care aplică la Programul de ameliorare a calității produselor vinicole a „vinăriilor în tranziție de dezvoltare”. Proiectul APM nu va contribui cu mai mult de 40% din valoarea activității.  

Solicitanții trebuie să fie unități vitivinicole private înregistrate în Registrul Vitivinicol deținut de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) din regiunile delimitate cu Indicație Geografică Protejată (IGP): Codru, Ștefan Vodă, Valul lui Traian, înregistrate oficial în conformitate cu legislația în vigoare, cu o reputație bună în fața autorităților moldovenești și care respectă legislația națională, inclusiv în domeniul fiscal, administrativ și civil.

De asemenea, solicitanții trebuie să corespundă și altor criterii stabilite în apelul de grant.

Solicitanții eligibili și interesați pot participa la atelierul informativ online privind procedura de aplicare, care se va desfășura pe 4 martie 2021, orele 14:00, prin intermediul platformei ZOOM. 

Cei interesați pot confirma participarea, completând formularul de înregistrare până la data de 3 martie 2021. 

Pentru pachetul complet al aplicației și verificarea întrebărilor/răspunsurilor accesați Google Drive.  

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›