Granturi în valoare de aproape două milioane de lei vor fi rambursate fermierilor din R. Moldova care au aplicat la Programul Managementul Durabil al Terenurilor din cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), apelul #4. Astfel, cinci beneficiari au investit resurse financiare în achiziția semănătorilor No-Till, iar un beneficiar și-a orientat investiția spre construcția unui iaz antierozional cu suprafața mai mică de 1 ha. În total, în cadrul acestei runde au fost depuse opt dosare, șase dintre ele fiind admise spre examinare și acceptate de Comisia de Evaluare și Selecție.
Cumulativ de la începutul demarării Programului de granturi post-investiționale Managementul Durabil al Terenurilor, au fost recepționate 153 dosare dintre care 117 au fost aprobate pentru rambursarea a 50% din valoarea investiției în tehnologii de MDT. Beneficiarii programului au investit în 152 utilaje destinate MDT, dintre care semănători – 42, tocătoare (cositori) – 32, stropitori – 30, combinatoare – 8. De asemenea, beneficiarii au investit în practici de MDT și anume: 3 iazuri de captare a apei pluviale și înierbarea cu lucrarea solului numai în jurul pomilor în livezi.
Până în prezent, valoarea cumulativă a granturilor constituie 21 489 324,22 lei (1 128 340 dolari SUA). Valoarea medie a unui grant reprezintă – 183 669 MDL. Din totalul beneficiarilor, 32 au primit granturi în valoare de peste 300 000, iar un beneficiar a luat grant minim de 20 947 lei. Ca urmare a dezagregării pe gen s-a constatat că din 117 de beneficiari, doar 17 sunt femei.
Suprafața terenurilor agricole prelucrate de finaliștii programului reprezintă 37 814, 4128 ha. Granturile acordate acoperă cele mai diverse localități din Moldova, răspândindu-se pe întreg teritoriu al țării, preponderent din Glodeni – 13 beneficiari, Fălești – 12, Râșcani, Sângerei, Briceni – 10. Conform divizării administrativ – teritoriale ale RM, 77 de beneficiari provin din zona de Nord, 26 din zona de Sud și 14 din zona centrală.
Menționăm că actualmente este în derulare Apelul #5 al Programului de granturi post – investiționale destinate Managementului Durabil al Terenurilor. Dosarele pot fi depuse până la data de depunere 15 decembrie 2016, la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).
Programul de granturi post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor” (MDT) a fost lansat în 2014 şi este parte componentă a proiectului MAC-P (Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova), finanţat din fondurile Băncii Mondiale, Guvernului Suediei, Facilităţii Globale de Mediu și Guvernului Republicii Moldova.
Comentarii