‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
5.2 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriGuvernatorul BNM: Condițiile economice și monetare ar putea duce la scăderea prețurilor

Guvernatorul BNM: Condițiile economice și monetare ar putea duce la scăderea prețurilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Condițiile economice și monetare actuale arată că, cel mai probabil, prețurile vor continua să scadă. Este afirmația guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu. Guvernatorul susține că, diminuarea prețurilor la petrol și produse energetice ar urma să influențeze costurile de producere, iar ca urmare, s-ar putea ieftini și unele produse, scrie Agora.

„Condițiile economice și monetare ne arată că trebuie să ne așteptăm la o scădere a inflației, poate chiar la o dezinflație, la o scădere a unor prețuri. Prețurile la benzină sunt deja în scădere. Și la bursele internaționale prețurile scad. Acolo unde sunt niște probleme, ele sunt legate mai mult de rupturi în lanțul de aprovizionare cu bunuri”, a menționat guvernatorul BNM în cadrul unei emisiuni la postul Moldova1.

Totodată, Armașu admite că, în plină criză, s-ar putea să nu vină unele investiții planificate, dar aceasta n-ar trebui să provoace consecințe grave.

Guvernatorul BNM susține că, prețurile în scădere la petrol, benzină și produse energetice ar trebui să reducă și costurile de producere, atunci când vorbim de întreprinderi și agenți economici.

 „Ca țară, e un efect pozitiv pentru noi. Am putea avea, dacă nu descreștere de prețuri, cel puțin o stagnare a lor. Asta  numai dacă nu vor fi șocuri pe lanțul de aprovizionare”, a menționat Armașu.

‹ adv ›

Guvernatorul BNM dă asigurări că suntem gata și avem toate posibilitățile și resursele să menținem stabilitatea financiară pe piață și îndeamnă cetățenii „să nu facă pași pripiți, în special în deciziile lor financiare”.

Amintim că, pe 20 martie, BNM a decis diminuarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt până la 3,25% anual. La fel, au fost micșorate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight până la 6,25% și, respectiv, 0,25% anual. De asemenea, a fost micșorată cu 2,5% norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă și a fost majorată cu 1% norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă.

Foto simbol: cotidianul.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›