Guvernul a autorizat Agenția Rezerve Materiale să elibereze din rezervele de stat, în vederea împrospătării cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut, peste 20 de mii de tone de grâu alimentar agenților economici, în bază de contract.
În cadrul ședinței, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a dat asigurări că securitatea alimentară a statului este asigurată.
Premierul Aureliu Ciocoi a spus că este important ca grâul să fie orientat prioritar către agenții economici producători de pâine și sectorul zootehnic.
În cadrul ședinței a intervenit ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, care a declarat că luând în calcul că proiectul a fost elaborat în regim alert, mai întâi trebuie de notificat Consiliul Concurenței, iar mai apoi să fie publicat în Monitorul Oficial. Ministrul a mai spus că trebuie se verificat la care agenți economici va ajunge grâul, pentru ca să nu fie depozitat și apoi exportat.
Grâul din rezervele de stat se va elibera în vederea împrospătării cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut agenților economici producători de pâine, panificație, morărit și celor din sectorul zootehnic, până la data de 10 mai curent.
După data de 10 mai, în cazul lipsei solicitărilor agenților economici prevăzuți, la procedura de împrospătare cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut pot participa agenții economici din categoria depozitarilor responsabili sau din alte categorii.
Restituirea grâului alimentar eliberat din rezervele de stat se va efectua din roada anului curent, în aceeași cantitate și de aceeași calitate, până la 1 octombrie 2021.
Controlul asupra executării prezentei hotărâri se pune în sarcina Ministerului Afacerilor Interne.
Precizăm că, potrivit deciziei anterioare a Cabinetului de miniștri, restricții temporare la exportul de grâu, urmare a scandalului de la Giurgiulești, au fost impuse până pe data de 12 aprilie. Decizia a fost luată după solicitarea șefei statului, Maia Sandu, care a parvenit după ședința CSS.
Comentarii