După ce nici-un producător agricol din Republica Moldova nu s-a folosit de dreptul să efectueze direct importul de motorină pentru a o utiliza în activitatea agrară, autorităţile vin cu o altă iniţiativă. De astă dată cu şanse mai mari de reuşită.
Astfel, potrivit Mold-Street, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) propune ca producatoriilor agricoli să li se acorde dreptul la restituirea accizelor la motorina utilizată la efectuarea lucrărilor agricole în contul compensarii obligatillor fiscale.
În acest scop a elaborat un proiect de lege de modificare a articolului 125 al Codului Fiscal.
Restituirea accizelor va necesita circa 324 de milioane lei
Proiectul prevede că restituirea accizelor se va efectua conform unei proceduri stabilite de Guvern într-un termen ce nu depăşeste 45 de zile din data depunerii cererii de restituire.
Pentru a obţine resiiituirea accizului la motorina utilizată pentru efectuarea lucrărilor agricole, producătorul agricol prezinta organelor fiscale o serie de documente justificative, care să confirme dispunerea suprafeţei de teren agricol; factura fiscală aferentă procurărilor de motorină; documentele de plată şi acte ce atestă utilizarea motorinei de către producătorul agricol.
Potrivit proiectului restituirea accizelor se va putea efectua şi în contul stingerii datoriilor fermierilor faţă de bugetul public naţional, iar în lipsa datoriilor, la cererea agenilor economici, în contul viitoarelor obligaţii ale acestora faţă de bugetul public national sau la contul bancar al agentului economic.
Norma de consum în condiţiile aplicării tehnologiei standarde a fost stabilită de autorităţi încă la începutul anului în mărime de 110,96 litri pentru un hectar, în cadrul unui ciclu tehnologic.
În condiţiile în care, în Republica Moldova sunt 2,03 milioane de hectare de terenuri agricole, din care sunt lucrate circa 1,9 milioane hectare, Ministerul Agriculturii estimează că în agricultură (sectorul vegetal) se consumă anual circa 210.000 tone de motorină.
„Analizând valoarea accizului la motorina consumată în sectorul agricol vegetal, constatăm că pentru o mie de litri de motorină aceasta constituie 1.544 lei, sau 324 milioane lei, plată totală pentru 210.000 de tone de combustibil utilizat”, se arată în nota MAIA.
La 1 ianuarie 2016 în Republica Moldova sunt înregistrate şi activează 35.336 de întreprinderi corporative şi peste 379.000 de gospodarii ţărăneşti (de fermieri).
De notat că potrivit datele ANRE, anul trecut în ţara noastră s-au importat circa 488.000 de tone de motorină, în creştere cu circa 20% faţă de anul 2014. Altfel spus pentru nevoile agricole se consumă circa 43% din toată motorina importată.
Comentarii