‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIată care sunt lucrările de vară în livadă

Iată care sunt lucrările de vară în livadă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ritmul livezii nu se oprește niciodată, iar pomii au nevoie constantă de atenție și îngrijire. În timpul verii, se fac tăierile în verde ale pomilor pentru a le încuraja dezvoltarea corectă. Scopul lucrărilor de tăiere este de a se asigura menținerea echilibrului dintre creștere și rodire; îmbunătățirea sau menținerea calității recoltei; controlul formării coroanei; păstrarea coroanei aerisită etc.

În această perioadă, în livadă se efectuează asa-numitele tăieri în verde sau tăieri de vară, aflăm de pe pagina covera.ro. Specialiștii susțin că în anii favorabili, aceste lucrări pot începe de la sfârșitul lunii mai, dar în general tăierile pomilor fructiferi se efectuează în iunie iulie.

La început, se recomandă să se efectueze ruperea, cu mâna, a lăstarilor cu creștere incomodă. Aceștia sunt crescuți pe lemn vechi și dacă se dezvoltă, pot afecta ramificațiile normale ale pomului. Lăstarii care trebuie înlăturați manual nu trebuie să depășească 15- 20 cm. Aceste lucrări sunt recomandate în special la sămânțoase și prun.

‹ adv ›

Lucrări mai ample de tăiere la pomii fructiferi se desfășoară spre sfârșitul lui iunie și mai ales în iulie și august, când ramificațiile scurte au deja formați mugurii terminali. În această perioadă se stabilizează producția de fructe, iar tăierile care se efectuează acum nu mai pot declanșa reacții nedorite, cum ar fi apariția lăstarilor din cioturi sau să se ridice în sus mlăditele orizontale.

Tăierea pentru iluminare este recomandată în cazul pomilor fructiferi care au o creștere puternică, dar o producție redusă. Aceste lucrări se realizează în iulie și august și au ca scop potolirea creșterii mlădițelor și creșterea producției. Se recomandă tăierea crengilor întregi, chiar dacă au fructe pe ele. În livezile de meri, pomicultorii cu experiență care procedează așa se asigură în acest fel că pomii rodesc mai bine, au o mai bună simetrie, iar fructele sunt mai durabile. Pentru succesul tăierii de august, se recomandă ca înaintea ei să nu se fi efectuat altă tăiere timp de cel puțin un an și jumătate. Tăierea de vară se poate aplica sâmburoaselor timpurii după recoltare.

Tăierea de reînnoire implică menținerea unei anumite rotații a lăstarilor fructiferi în coroană. Pomul are lăstari schelet (crengi), pe care se găsesc lăstarii fructiferi cu vârsta de la 1 până la 3 ani. Lăstarii care sunt dispensabili sunt tăiați și se lasă butuci cu o lungime de 1-1,5 cm. Acest tip de tăiere este folosită în livezile intensive de pomi pitici și în livezile de piersici.

‹ adv ›

Specialiștii au câteva sfaturi concrete, care să îi ajute pe pomicultorii începători să obțină rezultatele dorite în livadă. În primul rând înlăturați ramurile uscate, rupte sau rănite. Căutați cu atenție și eliminați ramurile afectate de boli. Tăietura trebuie făcută cât mai aproape de baza ramurii, fără a răni scoarța. Se înlătură ramurile care se intercalează sau se ating, precum și ramurile îndreptate spre interiorul coroanei. Totdeauna se taie la o ramificație, înlocuind lăstarii bătrâni cu lăstari mai tineri.

Trebuie avută în vedere normarea mugurilor de rod. Dacă nu există ramificație (în special la tăierile de formare) se taie oblic, deasupra unui mugure orientat spre exterior, fără să-l răniți, dar nici prea departe de acesta. Dacă rana are diametru mai mare de 2 cm se aplică mastic special (de obicei pe bază de ceară) pentru a preveni infecțiile și a stimula vindecarea lor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›