Pentru a ajuta instituțiile financiare să depășească criza în urma pandemiei COVID-19, IFC va susține FinComBank în eforturile sale de a îmbunătăți practicile de management al riscului și de a-și consolida activitățile bancare de bază.
Acest lucru va ajuta la depășirea deficitului de resurse, cu care se confruntă microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) autohtoni și va contribui la menținerea stabilității economice în țară.
Potrivit Băncii Mondiale, Moldova se numără printre una din cele mai afectate țări din Europa de COVID-19, cu o scădere a PIB-ului de 7% în 2020.
Riscul de credit continuă să reprezinte o amenințare semnificativă la adresa stabilității sectorului bancar. Ca răspuns, guvernul a introdus o serie de măsuri pentru a stimula redresarea sectorului privat prin reforme structurale.
Contribuind la eforturile guvernului, IFC va consilia FinComBank cu privire la creșterea sa durabilă, sporirea performanțelor Băncii și alinierea strategiilor de management al riscului la standardele internaționale.
Acest lucru va permite Băncii să majoreze volumul creditelor pentru întreprinderile mici din Moldova și să sporească calitatea de deservire.
De asemenea, IFC va susține Banca în dezvoltarea instrumentelor de management al riscului financiar și operațional, care vor asigura un nivel suficient de capital pentru a face față viitoarelor crize.
Acest lucru va consolida rezistența FinComBank la consecințele pandemiei COVID-19, permițându-i să devină mai puternic.
Proiectul de consiliere se bazează pe IFC Europe and Central Asia Covid Response Diagnostic Programlansat la începutul anului 2021.
Activitatea de investiții și consiliere a IFC în Moldova se bazează pe mai mult de un deceniu de experiență în diverse sectoare și este aliniată cu World Bank’s Country Partnership Framework, care sprijină tranziția țărilor către un nou model de dezvoltare, mai durabil și incluziv, prin consiliere, finanțare și parteneriate.