marți, 23 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeVitalie Guzun: Strategii financiare pentru un an agricol de succes

Vitalie Guzun: Strategii financiare pentru un an agricol de succes

Recomandate

În sectorul agricol din Republica Moldova, succesul nu depinde doar de expertiza agricolă și pasiunea pentru pământ, ci și de o gestionare financiară inteligentă.

Cu viziunea clară asupra nevoilor fermierilor și antreprenorilor agricoli și cu o experiență de peste 14 ani în domeniul bancar, Vitalie Guzun, Directorul Sucursalei nr. 13 din or. Soroca, FinComBank, ne împărtășește care sunt strategiile financiare esențiale pentru a asigura un an agricol de succes. 

Ne aflăm la începutul anului 2024, iar fermierii și antreprenorii din sectorul agricol se pregătesc pentru anul curent. Care sunt principalele nevoi financiare și investiționale pe care le anticipați pentru această perioadă?

Acesta este un moment crucial pentru fermierii și antreprenorii agricoli. Aceștia știu deja ce au realizat în 2023 și își fac planuri pentru viitor. Cu siguranță, la început de an, antreprenorii au deja o perspectivă clară asupra a ceea ce vor avea nevoie în anul curent. Principalul aspect de care trebuie să țină cont este asigurarea mijloacelor financiare pentru necesitățile lor din primăvară, cum ar fi motorină, îngrășăminte, semințe și preparate fitosanitare, pentru a-și desfășura activitățile agricole în condiții optime.

Este vital să planifice din timp, acum iarna, cât dispun de prețuri foarte bune, achizițiile și să identifice sursele de finanțare corespunzătoare pentru a asigura o producție eficientă și profitabilă.

De asemenea, nu trebuie să neglijăm investițiile în infrastructură, cum ar fi sistemele de suport și irigare a plantațiilor multianuale, depozitele și surse de energie regenerabilă, care devin tot mai importante în agricultura modernă. 

Ați menționat că recomandați fermierilor să achiziționeze materialele circulante în timpul iernii, atunci când pot beneficia de stocuri suficiente și prețuri mai accesibile. Cum îi poate ajuta FinComBank în acest sens?

În ultimii doi ani, agricultorii din Republica Moldova, având la sfârșitul anului hambarele pline cu producție de calitate, se confruntă cu o instabilitate eminentă a prețurilor de realizare. În aceste condiții, achiziționarea inputurilor materiale la prețuri avantajoase are o importanță vitală pentru întreg ciclul de producere, iar obținerea resurselor creditare ieftine și la timp îi oferă posibilitate de a păstra până la momentul potrivit recolta și de a obține prețul de realizare așteptat.

Pentru a face acest lucru, le recomandăm să discute cu specialiștii noștri în vederea obținerii creditelor avantajoase destinate achiziționării materiei prime de care au nevoie. FinComBank poate oferi soluții personalizate pentru nevoile fiecărui client, asigurându-se că aceștia beneficiază de condiții de finanțare competitive și flexibile.

Este de menționat și alt aspect al eficientizării ciclului de producere, cum ar fi modernizarea exploatațiilor agricole. Tot mai mulți agricultori optează spre utilizarea tehnicii performante și a echipamentelor de precizie înaltă, instalarea sistemelor de suport și antigrindină și folosirea energiei regenerabile în activități de post recoltare. Pentru toate acestea, FinComBank dispune de măsuri de finanțare atât din resursele băncii, cât și din cele speciale.

Cum pot fermierii obține credite pentru a-și finanța activitatea din primăvară?

Cu FinComBank, acest proces este unul simplu, pentru că mereu venim în întâmpinarea clienților noști. Oferim credite cu termene și dobânzi competitive, adaptate necesităților agricultorilor. Pentru a accesa un astfel de credit, fermierii trebuie să prezinte documentele necesare, iar echipa noastră de specialiști va lucra împreună cu ei pentru a găsi cea mai bună soluție de finanțare.

Pentru clienții care accesează credite în fiecare an, FinComBank vine cu o soluție în vederea optimizării cheltuielilor și a timpului de accesare a împrumuturilor. Și anume cu contractul cadru privind acordarea produselor financiare.

Aceasta presupune înregistrarea contractelor de asigurare (ipotecă, gaj) o singură dată, la încheierea contractului cadru, cu creditarea ulterioară fără vizite la notar, ASP, INTEHAGRO și alte la organe competente. Durata maximă a acestui contract este de 10 ani.

Ce proiecte de creditare sunt cele mai solicitate de antreprenorii din domeniul agricol? 

În ultima perioadă, se bucură de o popularitate aparte proiectele finanțate din resurse speciale, cum sunt IFAD, Livada Moldovei, PAC, etc. Toate acestea îi oferă solicitanților mai multe avantaje și facilități. Printre principalele puncte forte ale proiectelor enumerate sunt: scutirea de TVA, granturi nerambursabile, ratele dobânzii atractive și comisioane minime.

Antreprenorii care combină finanțarea din resursele speciale cu măsuri de subvenționare în sectorul agrar, beneficiază de un instrument puternic de optimizare al costurilor și pun baza unei creșteri economice durabile. 

Unul dintre proiectele destinate mai multor categorii de fermieri este IFAD (FIDA) VII și toate componentele sale, fiind adresat IMM-urilor, tinerilor, microantreprenorilor și femeilor.

Acesta numără printre facilități care se bucură de popularitate: aplicarea cotei TVA „zero” la importul şi procurarea pe teritoriul țării a bunurilor achiziționate în cadrul proiectului, scutirea de plată a taxelor, procedurilor vamale și accize. Creditul dat se acordă pe termen mediu şi lung. Vreau să menționez că specialiștii noștri mereu sunt gata să consulte clienții și să le ofere modalitatea de finanțare optimă pentru necesitățile afacerii lor. 

Există posibilitatea ca femeile antreprenoare și tinerii să beneficieze de credite cu granturi în sectorul agricol?

Da, cu siguranță. FinComBank oferă programe de finanțare specializate pentru femeile antreprenoare și tineri, printre care IFAD VIII, Componenta „Credite cu Porţiune de Grant pentru Tineri și Femei”, care doresc să dezvolte afaceri în sectorul agricol.

Aceste programe includ granturi și condiții de creditare avantajoase, contribuind astfel la stimularea antreprenoriatului în acest domeniu și la creșterea economică a comunităților rurale.

Pentru fermierii care se ocupă de export și import, ce soluții financiare le puteți oferi pentru a facilita tranzacțiile internaționale?

Pentru exportatori și importatori, FinComBank oferă o gamă variată de produse și servicii, inclusiv Acreditive Documentare, Garanții Bancare, servicii de schimb valutar și tranzacții valutare.

Cu ajutorul acestor instrumente, clienții noștri pot facilita tranzacțiile internaționale și gestiona riscul valutar în mod eficient. Suntem gata să colaborăm cu acești antreprenori pentru a le oferi soluții financiare personalizate, adaptate nevoilor lor specifice.

FinComBank
FinComBank
FinComBank oferă finanțare agricultorilor atât din resurse proprii, care poate fi subvenționată, cât și din Resurse speciale, cum ar fi: RISP, IFAD, PAC, Filiere du Vin, KfW.

Citește și ›

Advertoriale