În sectorul agricol din Republica Moldova, succesul nu depinde doar de expertiza agricolă și pasiunea pentru pământ, ci și de o gestionare financiară inteligentă.
Cu viziunea clară asupra nevoilor fermierilor și antreprenorilor agricoli și cu o experiență de peste 14 ani în domeniul bancar, Vitalie Guzun, Directorul Sucursalei nr. 13 din or. Soroca, FinComBank, ne împărtășește care sunt strategiile financiare esențiale pentru a asigura un an agricol de succes.
Ne aflăm la începutul anului 2024, iar fermierii și antreprenorii din sectorul agricol se pregătesc pentru anul curent. Care sunt principalele nevoi financiare și investiționale pe care le anticipați pentru această perioadă?
Ați menționat că recomandați fermierilor să achiziționeze materialele circulante în timpul iernii, atunci când pot beneficia de stocuri suficiente și prețuri mai accesibile. Cum îi poate ajuta FinComBank în acest sens?
Cum pot fermierii obține credite pentru a-și finanța activitatea din primăvară?
Aceasta presupune înregistrarea contractelor de asigurare (ipotecă, gaj) o singură dată, la încheierea contractului cadru, cu creditarea ulterioară fără vizite la notar, ASP, INTEHAGRO și alte la organe competente. Durata maximă a acestui contract este de 10 ani.
Ce proiecte de creditare sunt cele mai solicitate de antreprenorii din domeniul agricol?
Antreprenorii care combină finanțarea din resursele speciale cu măsuri de subvenționare în sectorul agrar, beneficiază de un instrument puternic de optimizare al costurilor și pun baza unei creșteri economice durabile.
Unul dintre proiectele destinate mai multor categorii de fermieri este IFAD (FIDA) VII și toate componentele sale, fiind adresat IMM-urilor, tinerilor, microantreprenorilor și femeilor.
Există posibilitatea ca femeile antreprenoare și tinerii să beneficieze de credite cu granturi în sectorul agricol?
Aceste programe includ granturi și condiții de creditare avantajoase, contribuind astfel la stimularea antreprenoriatului în acest domeniu și la creșterea economică a comunităților rurale.
Pentru fermierii care se ocupă de export și import, ce soluții financiare le puteți oferi pentru a facilita tranzacțiile internaționale?
FinComBank oferă finanțare agricultorilor atât din resurse proprii, care poate fi subvenționată, cât și din Resurse speciale, cum ar fi: RISP, IFAD, PAC, Filiere du Vin, KfW.