Pasiunea și dragostea pentru legumicultură le-a moștenit de la părinți. Copilăria și-a petrecut-o tot printre plantele din seră, își amintește Igor Burlea, legumicultor din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.
Mai târziu, a mers la Universitatea Agrară (actuala FȘASM, UTM), unde și-a făcut studiile tot în domeniul agricol și, fiind încă student, a fost angajat în calitate de agronom la un complex de sere ce se întindea pe 6 ha.
Acolo a reușit să adune experiență și, combinată cu cunoștințele obținute în băncile universității, a decis să-și înființeze propria afacere, pe care o administrează de mai bine de un an.
Afacerea în care se implică alături de membrii familiei presupune cultivarea roșiilor, castraveților, conopidei, inclusiv creșterea răsadului la comandă. În plus, în câmp deschis, cresc varză, roșii.
Muncește împreună cu părinții și își doresc să se extindă. În acest sens, au depus la AIPA dosarul pentru construcția unui complex de sere performante.
O parte dintre legumicultorii din țară susțin că, cea mai mare provocare este legată de protecția plantelor și aici Igor Burlea explică că tot oamenii sunt, în mare parte, responsabili de această situație.
Un motiv ar fi lipsa de bani, care nu le permite să investească în propriile cutii pentru transportarea mărfii și le folosesc pe cele venite de peste hotare cu alte produse, care sunt deja infectate.
„În acest fel, ajungem să contaminăm și culturile din sere. Cred că, ar trebui să investim în lădițe speciale, să creăm un brand de țară a legumelor pe care le cultivăm și care au un gust, ce nu se compară cu alte legume de peste hotare. În plus, odată cu aceasta am crea și locuri de muncă suplimentare pentru cei care produc aceste lăzi”.
Tânărul menționează că, anul trecut, în luna august, au fost în totalitate distruse roșiile, ardeii de Tuta absoluta.
Citiți mai multe despre Tuta absoluta – 6 măsuri importante pentru control.
„Este un dăunător care afectează foarte grav, dar nu avem soluții în combatere, produsele de uz fitosanitar nu mai funcționează atât de bine. Suntem nevoiți să folosim capcanele cu feromoni, să punem diferite plase la sere, capcane cu lumini”.
Pentru Igor Burlea, cea mai mare problemă este lipsa forței de muncă, tinerii nu doresc să muncească în sectorul agricol și sunt nevoiți să angajeze persoane în etate.
„O mare parte din cetățeni sunt plecați peste hotare și atunci planurile noastre de extindere, avansare sunt oarecum stopate din cauza lipsei forței de muncă. Inclusiv, prețurile la inputuri sunt foarte mari, chiar și comparativ cu țările vecine, respectiv nu putem face față concurenței, iar diferența de preț se răsfrânge asupra cumpărătorilor, care trebuie să plătească mai scump pentru produsul final.
Costul de producere este mult mai mare și fiecare producător se străduie să iasă pe piață cu legume cât mai devreme, pentru a prinde un preț mai bun”.
La final, legumicultorul a îndemnat consumatorii să aleagă produse autohtone, pentru că gustul legumelor de acasă este unic, calitățile gustative sunt net superioare celor din import.
„Noi cultivăm pe sol aceste legume, astfel că sunt mult mai gustoase și aromate. Îndemn consumatorii să procure și să consume legume locale, pentru că noi, în primul rând, producem pentru consumul propriu, pentru copii și părinții noștri și apoi pentru comercializare”.
Comentarii