‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIgor Burlea, legumicultor: Trebuie să creăm un brand de țară. Legumele noastre nu se...

Igor Burlea, legumicultor: Trebuie să creăm un brand de țară. Legumele noastre nu se compară cu cele de peste hotare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pasiunea și dragostea pentru legumicultură le-a moștenit de la părinți. Copilăria și-a petrecut-o tot printre plantele din seră, își amintește Igor Burlea, legumicultor din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.

Mai târziu, a mers la Universitatea Agrară (actuala FȘASM, UTM), unde și-a făcut studiile tot în domeniul agricol și, fiind încă student, a fost angajat în calitate de agronom la un complex de sere ce se întindea pe 6 ha. 

Acolo a reușit să adune experiență și, combinată cu cunoștințele obținute în băncile universității, a decis să-și înființeze propria afacere, pe care o administrează de mai bine de un an.

„Faptul că am studii în domeniul agricol mă ajută mult în activitatea pe care o desfășor, înțeleg mult mai bine și ușor care sunt necesitățile plantelor, ce trebuie să le administrez, care este perioada optimă pentru o anumită lucrare.

Mă simt atât de bine când sunt în sere, comunic cu plantele pe care le cultiv. Acum pot spune că datorită experienței pe care am adunat-o, cunoștințelor pe care le-am obținut la facultate, reușesc să cresc un produs sigur, de calitate”, a povestit Igor Burlea.

‹ adv ›
igor burlea

Afacerea în care se implică alături de membrii familiei presupune cultivarea roșiilor, castraveților, conopidei, inclusiv creșterea răsadului la comandă. În plus, în câmp deschis, cresc varză, roșii. 

„Experiența anului trecut ne-a arătat că nu există probleme cu comercializarea producției, dacă este una de calitate. Am comercializat prin intermediului unui retail, care mi-a oferit condiții bune și am rămas mulțumit. Nu am avut probleme cu comercializarea, am mers la ei, le-am spus ce produc și ei au acceptat să avem o colaborare”.

Muncește împreună cu părinții și își doresc să se extindă. În acest sens, au depus la AIPA dosarul pentru construcția unui complex de sere performante. 

„Dacă vom reuși să obținem suportul financiar din partea AIPA, vom fi nevoiți să angajăm mai mulți oameni”. 

O parte dintre legumicultorii din țară susțin că, cea mai mare provocare este legată de protecția plantelor și aici Igor Burlea explică că tot oamenii sunt, în mare parte, responsabili de această situație. 

‹ adv ›
legumicultor

Un motiv ar fi lipsa de bani, care nu le permite să investească în propriile cutii pentru transportarea mărfii și le folosesc pe cele venite de peste hotare cu alte produse, care sunt deja infectate. 

„În acest fel, ajungem să contaminăm și culturile din sere. Cred că, ar trebui să investim în lădițe speciale, să creăm un brand de țară a legumelor pe care le cultivăm și care au un gust, ce nu se compară cu alte legume de peste hotare. În plus, odată cu aceasta am crea și locuri de muncă suplimentare pentru cei care produc aceste lăzi”. 

Tânărul menționează că, anul trecut, în luna august, au fost în totalitate distruse roșiile, ardeii de Tuta absoluta

‹ adv ›

Citiți mai multe despre Tuta absoluta – 6 măsuri importante pentru control.

„Este un dăunător care afectează foarte grav, dar nu avem soluții în combatere, produsele de uz fitosanitar nu mai funcționează atât de bine. Suntem nevoiți să folosim capcanele cu feromoni, să punem diferite plase la sere, capcane cu lumini”. 

Pentru Igor Burlea, cea mai mare problemă este lipsa forței de muncă, tinerii nu doresc să muncească în sectorul agricol și sunt nevoiți să angajeze persoane în etate. 

„O mare parte din cetățeni sunt plecați peste hotare și atunci planurile noastre de extindere, avansare sunt oarecum stopate din cauza lipsei forței de muncă. Inclusiv, prețurile la inputuri sunt foarte mari, chiar și comparativ cu țările vecine, respectiv nu  putem face față concurenței, iar diferența de preț se răsfrânge asupra cumpărătorilor, care trebuie să plătească mai scump pentru produsul final.

Costul de producere este mult mai mare și fiecare producător se străduie să iasă pe piață cu legume cât mai devreme, pentru a prinde un preț mai bun”.

La final, legumicultorul a îndemnat consumatorii să aleagă produse autohtone, pentru că gustul legumelor de acasă este unic, calitățile gustative sunt net superioare celor din import. 

„Noi cultivăm pe sol aceste legume, astfel că sunt mult mai gustoase și aromate. Îndemn consumatorii să procure și să consume legume locale, pentru că noi, în primul rând, producem pentru consumul propriu, pentru copii și părinții noștri și apoi pentru comercializare”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›