‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 9 ianuarie, 2025
13.2 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleIgor Copacinschi: Agricultura este asemeni unui joc de șah, trebuie să privești cu câțiva...

Igor Copacinschi: Agricultura este asemeni unui joc de șah, trebuie să privești cu câțiva pași înainte

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cunoștințele acumulate în cadrul unei instituții de învățământ sunt temelia unei viitoare profesii, iar dacă acestea sunt de calitate cu siguranță că poți avea succes în activitatea sau afacerea pe care o dezvolți. În ce măsură l-au ajutat studiile și de ce tinerii de la noi ar trebui să aleagă o specialitate în domeniul agricol, ce sfaturi are pentru tinerii specialiști și cât de ușor te poți realiza având studii în agricultură, am aflat de la Igor Copacinschi, directorul Departamentului Bayer CropScience Republica Moldova.

Cum ați ales să studiați la o instituție cu profil agricol?

„Am ales să studiez o specialitate agricolă din mai multe considerente. În primul rând, cred că a fost un vis și o ambiție pe care am avut-o încă din adolescență. Am început studiile în perioada restructurării, anul 1992. Încă de mic, îmi doream să ajung un lider, un conducător în sectorul agricol, așa cum era pe atunci președintele de colhoz. Astfel, în perioada anilor 1992-1997 mi-am făcut studiile la Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, așa cum este astăzi. Acolo am deprins și am dezvoltat dragostea de pământ. Despre CEHTA pot să spun că este o instituție care oferă o bună pregătire pentru specialiști în agricultură. Acolo mi-a fost cultivată cu grijă dragostea pentru agricultură, pentru mediul înconjurător, pentru munca pe care o fac fermierii. Am învățat multe lucruri practice pe care le-am dezvoltat ulterior în Universitate. Am acumulat multe cunoștințe utile despre profesia pe care o studiam. Am o nostalgie pentru locurile pitorești din Țaul, amintiri frumoase despre parcul de lângă Colegiu. În mod deosebit, vreau să menționez că am avut norocul să învăț toate de la profesori dedicați, specialiști și cunoscători. După care am mers la Universitatea Agrară de Stat, unde am avut ore cu profesori profesioniști în domeniu.  Cred că a fost o oportunitate foarte bună să fac practica de stat în cadrul instituțiilor de cercetări, ceea ce m-a ajutat să înțeleg ce înseamnă cercetare și știință, mă refer la crearea soiurilor noi, cum se modifică structura solului în dependență de diferite lucrări. După studiile pe care le-am urmat la Colegiu, mi-a fost mult mai ușor la Universitate. În anul 4 de studii am fost parte a unui Proiect care presupunea petrecerea practicii peste hotarele țării, am fost în Marea Britanie la o fermă de cultivare a legumelor (salată, varză)”.

Părinții v-au susținut în alegerea pe care ați făcut-o?

„Vin dintr-o familie unde tatăl meu este agricultor, adică se ocupă cu pomicultura și apicultura, respectiv atunci când le-am zis că merg să mă fac agricultor ei m-au susținut și încurajat. Decizia aceasta, până la urmă, îmi aparține, așa mi-au zis. În acel moment, desigur că nu am fost înțeles de colegi, care considerau că este mult mai bine să fii medic sau economist. Mai ales că atunci sectorul agricol erau într-o stare destul de dramatică. Aceasta a fost cea mai mare provocare, dar mi-am asumat consecințele și sunt mândru de decizia mea. Cred că, la moment, tinerii se confruntă cu aceeași provocare”.

‹ adv ›

Ce a urmat după absolvire. Cât de ușor a fost să vă găsiți un job?

„Cunoscând agronomia generală și protecția plantelor m-am implicat în consultare și am devenit manager de vânzări în una dintre companiile regionale care erau atunci prezente pe piața din Republica Moldova. Acolo am lucrat 9 ani, ani în care am văzut cum se dezvoltă agricultura și pot să spun că, acest sector a crescut foarte mult, s-a modernizat. Agricultura a devenit una calculată, nu mai este haotică, iar majoritatea fermierilor cunosc ce investesc, pentru ce, cât și ce rezultate așteaptă pe o perioadă mai îndelungată. Din poziția pe care o am astăzi, pot să afirm că este un fapt îmbucurător. Acum, fiind parte a unei echipe puternice din cadrul companiei Bayer, apreciez în mod deosebit fiecare etapă prin care a trebuit să trec, îmbinând cu succes cunoștințele acumulate în cadrul instituțiilor unde am studiat, dar și experiența acumulată peste hotare. Cred că trainingurile organizate m-au ajutat să-mi dezvolt și alte capacități atât personale, cât și profesionale. Așa ca atunci când clienții noștri reușesc să obțină rezultatele scontate să le considerăm un rezultat comun, un succes comun”.

În ce măsură cunoștințele acumulate v-au ajutat în domeniul în care activați la moment?

„Recent, am revenit pe băncile Universității pentru a obține licența de master, dar deja în domeniul economic. Sunt de părerea că niciodată nu este târziu să înveți ceva nou, să studiezi, să te perfecționezi. Deseori spun că, nu trebuie să memorăm totul, noi trebuie să știm unde să găsim foarte rapid ceea de ce avem nevoie. Îmi place foarte mult ceea ce fac, mă mândresc cu ceea ce am reușit să realizez. Nu regret nici o secundă decizia pe care am luat-o atunci, în adolescență. și cred că a fost cea mai bună. Mai mult ca atât, atunci când am avut posibilitatea să rămân în Marea Britanie, eu am ales să revin acasă, plin de entuziasm și sigur că multe din cele învățate, văzute acolo, pot fi aplicate și la noi. Chiar dacă aceste schimbări nu au fost simțite la nivel de stat, dar știu că au fost implementate la nivel de gospodării, instituții sau companii. Vreau să cred că, prin exemplul meu o să pot convinge cât mai mulți tineri că și în Republica Moldova se poate face o carieră în domeniul agricol. Cea mai complicată perioadă este imediat după absolvire, dar dacă ești un specialist bun, pregătit și cel mai important, ai dorința de a te dezvolta, sigur nu vei avea nevoie de mult timp pentru a te afirma”.

‹ adv ›

Ce părere aveți despre agricultura din Moldova?

„Sectorul agricol este unul destul de interesant, dinamic, care nu presupune un lucru monoton. Fiecare zi este deosebită. Aș compara agricultura cu un joc de șah, în care trebuie să fii foarte pregătit, să dezvolți o strategie care să te ajute să privești cu câțiva pași înainte. În fiecare zi tu adopți o decizie în raport cu natura. Astăzi, a fi agricultor este mult mai confortabil, ai la dispoziție soluții inteligente care te ajută să gestionezi corect munca. Ai la dispoziție diverse opțiuni de a vedea câmpul, modul cum se prelucrează, necesitățile din câmp. Mai ales că, tinerii atașați de gadget-uri, este mult mai ușor să se adapteze schimbărilor și să nu fie limitați de factorul uman. Astăzi, vorbim despre o agricultură inteligentă. Sincer îl îndemn pe fiul meu, care este copleșit de IT să se implice și în agricultură, pentru că aceste două domenii sunt deja dependente unul de celălalt. Mi-aș dori ca copii mei să-mi urmeze calea, pornind de la faptul că crește deficitul de alimente, respectiv produsele agroindustriale vor fi mereu la mare căutare. Mecanizatorul de astăzi este un operator de mașini agricole intelegente cu confort maxim de lucru. Totodată, angajații companiei noastre sunt tineri care la fel au studii în agricultură și consider că, anume acest fapt reprezintă un avantaj care ne ajută să ne dezvoltăm și să înregistrăm rezultate remarcabile alături de clienții noștri. Agricultura are viitor, este o ramură care se dezvoltă continuu, iar un bun specialist va fi solicitat și la mare căutare”.

Ce mesaj ați adresa tinerilor care nu sunt încă deciși să aleagă domeniul agricol?

„Îndemn tinerii care iubesc agricultura să se aventureze în acest domeniu. Sigur, nu este o cale ușoară, dar dacă există dorință, ambiție de a te dezvolta – reușești să dezvolți o afacere care să-ți asigure un trai decent acasă. Mai mult ca atât, dacă nu aș fi urmat studiile în domeniu, nu aș fi ajuns acolo unde sunt”.

Cum motivăm tinerii să aleagă o facultate în domeniul agricol?

„Cred că ar trebui să promovăm acest domeniu mult mai intens. Văd o soluție prin introducerea în disciplinele școlare a unui obiect de studiu despre agricultură, protecția mediului chiar din clasele primare, inclusiv în instituțiile din Chișinău. Astfel ca, atunci când tinerii ajung în clasele a 9-a să fie determinați ce își doresc să devină, ce specialități vor urma. Compania Bayer de mai bine de 2 ani dezvoltă un proiect unic în țara noastră Baylab ce se adresează copiilor din clasele primare. Ne propunem să le dezvoltăm dragostea de natură. În anul 2019, proiectul s-a desfășurat în incinta Universității Agrare unde pe parcursul unei săptămâni, peste 1600 de elevi din clasele 0 – 4 au participat la Laboratorul Baylab, descoperind multe lucruri care le păreau de-a dreptul un mister. Cu regret, tânăra generație nu cunoaște ce este agricultura, ei asociaza agricultura cu marfa din supermarketuri, dar nu cu munca depusă până ca aceasta să ajungă pe raft. Copii trebuie să meargă în excursii, de ce nu într-o gospodărie agricolă, pentru că astăzi un tractor este mai modernizat decât un automobil care îi lasă la școală”.

‹ adv ›

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor interviuri ne propunem să aducem în atenția opiniei publice problema studiilor și a angajării tinerilor în cadrul companiilor agricole din Moldova. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) sau Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›