‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIgor Grigoriev: Exportul de porumb nu trebuie interzis. Ne-ar asigura un flux de numerar...

Igor Grigoriev: Exportul de porumb nu trebuie interzis. Ne-ar asigura un flux de numerar de 250 mln de dolari

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În contextul suspendării exportului de porumb, decizie adoptată de Comisia pentru Situații de Urgență, membrii Asociației Exportatorilor de Cereale „Agrocereale” au organizat o ședință de lucru în care au discutat despre impactul asupra producătorilor, dar și exportatorilor din țara noastră. 

Solicitat de Agrobiznes, Igor Grigoriev, președintele Asociației, a explicat că atât producătorii, cât și traiderii, exportatorii își exprimă îngrijorarea că o asemenea decizie a fost aprobată fără consultări cu factorii implicați.

Astfel, în cadrul întrunirii membrilor Asociație s-a decis înaintarea unui demers către Guvernul Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

„Suntem cu toții afectați de cele ce se întâmplă în Ucraina și trebuie să fim consolidați. Doar că atunci când se aprobă asemenea decizii, chiar și în situații excepționale, este nevoie de argumentare, analiză și consultări”, a spus Igor Grigoriev.

‹ adv ›

Cu referire la decizia din data de 25 februarie curent, care prevede interzicerea exportului de grâu, Asociația susține hotătârea, deoarece este vorba despre siguranța alimentară a țării, pâinea fiind produsul esențial de consum al Republicii Moldova, și nu doar. 

„Cu toate că, Republica Moldova are completate rezervele de stat, circa 450 de mii de tone de grâu, totodată, mulți agricultori păstrează grâul în depozite ca să-l comercializeze ulterior și să câștige resurse financiare pentru lucrările de primăvară, această decizie este una acceptabilă. Sperăm că odată cu sistarea exportului statul va elabora și măsuri de compensare pentru producătorii care nu-și pot vinde producția, cel puțin așa ar fi logic”. 

În ceea ce ține de stoparea exportului de porumb, Igor Grigoriev spune că la baza acestei hotătâri stau calcule ce presupun asigurarea securității furajere a statului, necesară pentru complexul zootehnic a țării. 

„Din punctul nostru de vedere, dar aceasta susțin și specialiștii în domeniu, acele calculele sunt exagerate. Cu părere de rău, nu avem un complex zootehnic atât de dezvoltat ca să asimileze peste 1,200 de mii de tone de porumb. Cu atât mai mult cu cât, toate complexele zootehnice existente, deja s-au asigurat cu cantitățile necesare. Să presupunem că avem totuși nevoie de o asemenea cantitate, din recolta de 3,5 milioane de tone cu o capacitate de export a țării de 250 – 300 de mii de tone/lună, rămânem cu circa 2 mln 250 de mii de tone.

Să presupunem că în perioada noiembrie – ianuarie s-au exportat câte 250 – 300 de mii de tone/lună, atunci la moment mai avem circa 1 mln 500 de mii de tone de porumb. Ce facem cu acesta? Cu atât mai mult cu cât circa 5-10% de porumb avem încă în câmp”.

Președintele Asociației crede că în situația creată cel mai mult au de suferit producătorii, care nu vor avea suficiente resurse pentru campania de primăvară. 

‹ adv ›

Totodată, decizia de sistare a fost luată rapid, astfel că producătorii, traiderii, exportatorii au rămas cu porumbul fie în vagoane, fie în autocamioane. Mai mult ca atât, aceștia au încheiate contracte de livrare care trebuie respectate. 

„În acest context, vin să subliniez necesitatea de a crea platforme de discuții, de comunicare. Poate era cazul să ne abținem câteva zile de la această decizie, dar să examinăm detaliat situația. Consider că atunci când se adoptă asemenea hotărâri este nevoie de o argumentare economică cu o analiză foarte vastă. Întrebarea mea este cine o să cumpere porumbul de la fermieri? Dacă guvernul aprobă asemenea decizii, atunci trebuie să vină și cu un pachet de soluții de compensare. Admitem că asemenea decizii sunt necesare, dar probabil ar fi fost mult mai acceptabil ca să se realizeze gradual”. 

Totodată, membrii Asociației se întreabă unde va fi depozitată cantitatea de porumb.

„Să înțelegem că acea cantitate depozitată ar putea merge la fabricarea spirtului? În legătură cu situația din Ucraina, porturile și așa nu funcționau, iar corăbiile erau și sunt blocate în mare. Astfel că, și în lipsa deciziei oficiale exportul era oarecum blocat”.

În scrisoarea pe care urmează să o expedieze autorităților, membrii Asociației vor solicita Guvernului Republicii Moldova să intervină către Guvernul României ca să faciliteze exportul de cereale.

„Exportul de porumb ar fi adus un volum foarte mare de valută în sistemul financiar valutar al țării. La prețul de cel puțin 250 de dolari/tona de porumb am fi obținut un cash flow în sistemul valutar de circa 250 mln de dolari, care ar fi o compensare la toate pierderile înregistrate, inclusiv la inflația foarte mare ce se atestă în contextul crizei pandemice, energetice, a gazelor”.

‹ adv ›

Membrii Asociației sunt îngrijorați de faptul că în următoarele zile ar putea fi sistat și exportul de floarea soarelui.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Buna seara!
    Spune-ți va rog ka cine m-a pot adresa aici in Moldova in privința cerealelor la export.
    Compania noastră se ocupa cu cumpărarea la export . Compania din Europa , nu suntem trider , suntem cumpărător direct .
    Va mulțumesc din timp pentru informație.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›