În ultimul timp, tot mai mulţi agricultori utilizează plantele siderate, mai ales pentru culturile crescute bio. Sideratele au o mulţime de avantaje, posedând un sistem radicular ce pătrunde adânc în sol, afânându-l şi diversificând compoziţia lui biologică, scrie fruit-inform.com.
Furnizorii de seminţe, de multe ori, afirmă că seminţele combat nematozii, însă specialistul pe nematozi din universitatea Wageningen, Leendert Molendijk, atenţionează că nu toate sideratele sunt benefice, unele chiar stimulând înmulţirea nematozilor. Dacă în amestecul de siderate va fi planta gazdă a nematodului, celelalte specii care îl pot combate, nu vor avea efect.
Concluziile au fost făcute în baza experienţelor sale, efectuate anul trecut, pe un teren infestat cu nematodul Pratylenchus penetrans, pe care se creşteau diverse siderate. Astfel, după ce terenul a fost semănat cu trifoi japonez, numărul nematozilor a rămas identic, iar după ce au fost semănate gălbenelele gradul de infestare s-a redus. Amestecul Terralife, ce conţine şi plante gazdă, a contribuit la dezvoltarea acestora, astfel, numărul nematozilor a crescut de 3 ori. Înainte de a semăna culturi siderate este necesar, mai întâi, de determinat ce dăunători sunt prezenţi în sol şi apoi, de ales culturile siderate potrivite.
Comentarii