Producătorii autohtoni au reușit să cucerească mai multe piețe externe datorită renumitului soi de struguri Moldova. Cu toate acestea, potențialul pe care îl are țara noastră nu este atins, susțin mai mulți experți din sector.
În ultimii ani, pe piața externă se atestă o cerere sporită pentru soiurile de struguri apirene (fără semințe). În scurt timp, acestea au devenit solicitate în țările din UE, Arabia Saudită, dar și alte piețe accesibile Republicii Moldova.
Potrivit importatorului german Kurt Halder, producătorii din țară ar trebui să se orienteze spre producerea acestor soiuri.
Acesta spune că există mai multe criterii care i-a făcut pe germani să aprecieze strugurii moldovenești, soiurile Moldova și Muscat de Hamburg. Cu toate acestea, în mare parte sunt solicitate soiuri fără semințe, dar există și alte criterii care trebuie respectate.
„Soiurile moldovenești au un gust inedit, însă din cauza că au semințe, s-ar putea să aibă mult mai puțin loc pe piață. În plus, pentru piața noastră sunt stabilite mai multe criterii care trebuie îndeplinite: sunt preferabile lădițele din carton cu foițe de sulf sau ambalajele din plastic. În plus, strugurii trebuie ambalați în ambalaje cu capacități mici. De exemplu de 500 g sau pungi de hârtie. Producătorii din Moldova comercializează strugurii în lădițe din lemn de 9 kg. Reziduurile sunt încă o mare problemă. Clienții noștri acceptă maximum 4 substanțe”.
Pe piața germană, strugurii de masă fără semințe din sudul Europei (Italia, Grecia, Spania) sunt disponibili din iunie până în decembrie, soiurile Attica (soi negru) și Sultana (soi alb).
După aceea, strugurii sunt importați din Africa de Sud, Australia și America de Sud până în luna mai. Tendințe evidente de apreciere a soiurilor de nuanțe albastre sunt tot mai vizibile. Desigur, soiurile fără semințe din Africa, Australia sau America nu sunt potrivite pentru cultivare în Moldova din cauza rezistenței scăzute la îngheț.
În schimb, planificăm să testăm mai multe soiuri rezistente la îngheț din Germania. Plantele sunt furnizate de un producător german, Wolf’s Reben, Bad Dürkheim. Scopul este de a testa aceste soiuri în centrul și sudul Moldovei. Aceste soiuri au, de asemenea, rezistență la boli. Acest lucru este foarte important din cauza problemelor legate de reziduuri. Dar vor dura cel puțin încă 3 ani până când vor putea fi făcute ceva declarații”.
Despre faptul că pentru soiurile apirene sunt oferite prețuri duble pe piața externă a menționat anterior și președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de struguri din țară, Gheorghe Gaberi.
Comentarii