‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 12 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaImportul erbicidelor în Moldova - analiză

Importul erbicidelor în Moldova – analiză

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Analizând cantitățile de erbicide importate în Republica Moldova, se remarcă o predominanță a produselor pe bază de glifosat, produsele respective ocupând primele poziții în clasament.

Printre acestea se numără Tornado, Glifovit, Pilaround, Superklin, Sprut Extra, Grader, Glyphosate, Roundup
Max Plus și Glifostar.

Glifosatul este o substanță activă universală, eficientă în controlul buruienilor pentru diverse culturi, având un preț competitiv.

‹ adv ›

Produsele pe bază de glifosat au prețuri aproximativ egale, și sunt alese pentru aplicare pe suprafețe extinse, asigurând un control fiabil al buruienilor.

Un alt produs importat în cantități mai mari este Pulsar 40, pe bază de imazamox, destinat culturilor de floarea-soarelui, mazăre și soia.

În perioada ianuarie-august 2024, în R. Moldova au fost importate 45 de tone de acest produs, utilizat pentru controlul buruienilor specifice acestor culturi.

‹ adv ›

Următorul produs importat pe scară largă este Mais Ter Power OD 57,5, care conține foramsulfuron de sodiu, iodosulfuron-metil de sodiu și tiencarbazon-metil, fiind folosit pentru cultura porumbului.

Printre alte erbicide importate în cantități mai mari sunt Stellar (pe bază de topramezon și dicamba), Nicogan (nicosulfuron), etc.

Importul erbicidelor în Moldova

Dacă analizăm erbicidele importate în Republica Moldova după criteriul valoric, observăm că produsul „Mais Ter Power OD 57,5” domină piața din punct de vedere al sumelor la import achitate.

‹ adv ›

Acest erbicid, utilizat pe scară largă în culturile de porumb, este achiziționat în special de marile companii agricole din țară, care dispun de suprafețe extinse de teren.

Valoarea importului produsului Pulsar 40 a constituit de 31,5 milioane lei în 2023 și de 29,3 milioane lei în perioada ianuarie-august 2024, ce reflectă o cerere constantă.

Înainte de martie 2022, un alt produs cu o valoare de import ridicată era Stellar (topramezon), care a atins 65 milioane lei doar în primele trei luni din 2022, însă acesta a fost retras de pe piață după ce substanța activă a fost interzisă.

Alte produse de interes pe piața locală includ produse din tehnologia Express, destinate culturilor de floarea-soarelui, care au înregistrat importuri de 11,4 milioane lei în perioada ianuarie-august 2024, precum și alte produse ca Helianthex, Elumis, Tornado, Cordus Plus, Cordus Forte, Pride, etc.

Analiza nomenclatorului de erbicide importate în Republica Moldova arată că cel mai costisitor produs este Express 75 WG, un erbicid pe bază de tribenuron-metil, folosit pe scară largă în culturile de floarea-soarelui.

Un alt erbicid costisitor este Heliantex, pe bază de halauxifen-metil, destinat tot culturilor de floarea-soarelui.

Compararea prețurilor de import ale erbicidelor cu prețurile de vânzare pe piață evidențiază că, deși marjele brute ale distribuitorilor acoperă cheltuielile de transport, costurile de capital și riscurile asociate cu vânzările pe termen lung (de multe ori cu plata amânată până după recoltare), acestea rămân totuși foarte ridicate, ceea ce afectează costurile generale ale producției agricole.

Marja brută pentru distribuitori se situează între 40% și 60%, ceea ce reflectă un adaos foarte înalt, care deși partial acoperă costurile operaționale și riscurile comerciale, ridică totuși semne de întrebare în privința accesibilității pentru micii producători.

Aceste marje reflectă în parte cheltuielile de logistică și de finanțare, dar ridică provocări pentru fermieri, care sunt forțați să adopte strategii stricte de gestionare a bugetului, în contextul unui mediu agricol expus la riscuri de secetă și instabilitate a prețurilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›