‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn 13 ani, au plantat și testează 139 de soiuri de struguri din mai...

În 13 ani, au plantat și testează 139 de soiuri de struguri din mai multe țări ale lumii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Compania Terra-Vitis a fost fondată în anul 2002. Activitatea de bază este creșterea culturilor de câmp și multianuale. Printre culturile multianuale, un loc aparte în cadrul întreprinderii este oferit viței de vie.

Suprafața totală destinată viței de vie este de 40 de hectare. În mare parte, sunt cultivate soiuri autohtone, însă pe suprafața de 2 hectare sunt testate 139 de soiuri din diferite țări ale lumii, cum ar fi SUA, Italia, Rusia, Japonia, România, Uzbekistan, Ucraina și altele.

„Cultivăm struguri de masă pe o suprafață de 40 ha, pe 2 ha este înființată o colecție de soiuri pentru testare. Colecția a fost înființată în anul 2007 și, la moment, constituie 139 de soiuri din diferite țări ale lumii. Desigur, un loc deosebit îl dețin soiurile de selecție autohtonă : Moldova, Codreanca, Guzun, Iubilei Juravelea, Tudor, Pamiati Negrulea, Muscat de Bugeac, Muscat timpuriu, Leana, Ialovenschii ustoicivâi, Apiren roz, Chișmiș lucistâi, Chișmiș moldovenesc, ce se deosebesc prin rezistență sporită la boli, la temperaturi joase și recolte stabile”.

Soiurile de struguri Roșfor și Ruslan

Dacă vorbim despre caracteristica soiurilor, acestea se deosebesc prin: epoca de coacere, productivitate, culoare, gust, mărime, fermitate, rezistență la ger și alte caracteristici importante.

„Actualmente, pe piața mondială sunt solicitate soiurile apirene (fără semințe), în gospodărie avem peste 20 soiuri: Thompson Seedless, Black Emerald, Beauty Seedless, Flame Seedless, Superior Seedless, Crimson Seedless, Jupiter, Automn Royal, Mecita, Apiren roz, Chișmiș lucistâi, Chișmiș moldovenesc, Chișmiș Veles și altele.

Soiul apiren Kișmiș Lucistîi

Din cauza neajunsurilor ce pot apărea pe parcursul cultivării: mărimea mică a bobitelor, productivitate slabă si rezistența slabă la ger (-16-18 grade), majoritatea din ele necesită o tehnologie de cultivare aparte: utilizarea stimulatorilor de creștere, tăiere specială și protecția pe timp de iarnă”.

‹ adv ›
Soiul de struguri Dunav

Având o experiență vastă în testarea soiurilor, Dmitri Mihov susține că soiul ideal încă nu l-a găsit.

Soiul Kișmiș Veles

„Soiul IDEAL pe care l-aș recomanda? Desigur, există! Caracteristica lui în prezent este: gust deosebit (muscat), fără semințe, colorare uniformă, strugure mare, bob mare, productivitate ridicată, rezistent la temperaturi joase, rezistent la boli, fermitate înaltă a bobiței! Soiul IDEAL a existat, există și va exista în schițele lui Miciurin, Guzun, Juraveli și în planurile noastre – a fermierilor. Deocamdată, pe o perioada nedeterminată soiul Moldova este soiul cu care vom izbuti pe plan comercial, important, să ne învățăm să-l producem competitiv”.

În următorii ani, Terra Vitis planifică să-și extindă colecția de soiuri. Iar toate încercările sunt făcute pentru a satisface propria curiozitate, a demonstra cât de pretabile acestea sunt condițiilor de la noi.

„Pe lângă cele enumerate, ca și toți fermierii, suntem în căutarea soiului IDEAL!”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›