‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn 2022, Moldova a exportat fructe și legume în 30 de state

În 2022, Moldova a exportat fructe și legume în 30 de state

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În anul 2022, fructele din Republica Moldova au ajuns în 30 de state, comparativ cu anul 2021, când exportul de fructe se efectua în 18 țări, scrie Agora.

Astfel, exportul de mere, pere și gutui în stare proaspătă s-a realizat pe piețele din România, Bulgaria, Germania.

Caisele, cireșele, vișinele, piersicile, prunele au fost exportate preponderent pe piețele din România, Letonia, Cehia, Polonia, altele.

‹ adv ›

În schimb, piața țărilor UE este mai puțin accesibilă pentru legumele autohtone. Pentru anul 2022, conform datelor statistice BNS, cantități mici de legume exportate sunt înregistrate pentru țări precum Bulgaria, Cehia, Franța, Italia, Germania.

Până la declanșarea conflictului armat din Ucraina, exportul de legume se realiza preponderent pe piața țărilor CSI (Ucraina, Federația Rusă).

Prunele și morcovii, printre cele mai exportate fructe și legume

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, merele Florina, Fuji, Gala, Golden Delicious, Granny Smith și Renet Simirenco și prunele – Kabardinka, Stanley și President, sunt printre cele mai exportate fructe.

‹ adv ›

Totodată, o cerere mare pe piața Uniunii Europene o au caisele (Faralia, Spring Blush, Pinkot, Kyoto) și cireșele (Skeens, Regina, Kordia, Grace Star).

La capitolul struguri de masă conduc cei negri Moldova, Codreanca (sau Black Magic) și Muscat de Hamburg, soiurile roșii Cardinal și Apiren Roz, precum și soiurile albe Italia, Victoria și Alb de Suruceni.

În cazul legumelor exportate în stare proaspătă, pe rafturile magazinelor din statele membre ale UE pot fi găsiți morcovi, sfecla roșie pentru salată, ceapa, cartofii și varza.

‹ adv ›

Potrivit specialistei în export a Proiectului PCRR USAID, Tatiana Burca, până anul trecut, 98% din toate merele erau exportate doar pe piețele tradiționale cum ar fi Rusia. Dar, din cauza pandemiei și a războiul din Ucraina, situația s-a schimbat.

Radiografia sectorului de exporturi de fructe și legume

„Toate rutele logistice obișnuite au fost blocate, întrucât transportul trecea prin Ucraina. Asta a influențat creșterea prețurilor de transport și inputuri. Și astfel exportatorii au început să caute direcții alternative. Dacă acum 2-3 ani exportam merele doar în 8 țări, acum exportăm în 27 de țări, cu o cotă a Rusiei mult mai redusă”, mai spune specialista.

Mai mult, Tatiana Burca afirmă că, producătorii văd o problemă cu competitivitatea pe piața rusă. Sinecosturile de producere și logistică cresc, iar Rusia a majorat volumul producției proprii de mere.

„În Krasnodar au fost plantate suprafețe foarte mari de livezi, întrucât politica lor este orientată spre substituirea importurilor”, a punctat experta.

Totuși, specialista în marketing susține că, deși diversificarea pieței este o prioritate, nu trebuie să abandonăm cu totul Rusia și să luăm cu asalt Europa, pentru că în Europa avem un concurent foarte mare, de exemplu Polonia.

„Chiar dacă pentru destinații netradiționale, cum ar fi Orientul Mijlociu, India, merele noastre sunt tot mai întrebate, Rusia se află oricum pe primul loc, în jur de 73% din merele exportate către anul 2022, întrucât ponderea României în exporturi totale de mere a crescut până la 5% anul acest”, punctează aceasta.

În ceea ce privește strugurii, specialista notează o situație mult mai bună decât la mere, deoarece în ultimii cinci ani au fost foarte bine diversificate piețele de desfacere. 

Strugurii sunt foarte solicitați pe teritoriul României, Poloniei, fiind recoltați în lunile septembrie-octombrie și depozitați până în lunile martie sau aprilie ale anului următor.

Amintim că, la 18 iulie 2022, Consiliul Uniunii Europene a adoptat regulamentul de liberalizare temporară a comerțului în privința celor șapte produse agricole din Republica Moldova care nu erau complet liberalizate: roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri.

Aceasta înseamnă că, Republica Moldova poate, cel puțin, să își dubleze exporturile de astfel de produse – pentru o perioadă de un an – către Uniunea Europeană fără taxe vamale.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›