‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn acest an, „Ziua Națională a Vinului” aduce un număr record de participanți

În acest an, „Ziua Națională a Vinului” aduce un număr record de participanți

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Primul weekend al lunii octombrie va fi dedicat „Vinului MoldoveiuUimitor de bun”.

În acest an, un număr record de cei 99 de vinificatori reuniți sub umbrela brandului vinicol de țară vor celebra produsul mândrie naționale, vor trece în revistă sucesele înregistrate de industria vitivinicolă în ultimul an, vor avea ocazia să prezinte noi vinuri și să spună poveștile care stau în spatele unei sticle de vin.

Cea de-a XXIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului (ZNV) va avea loc pe 5 și 6 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale, și își va reafirma legătura profundă cu tradițiile vitivinicole și angajamentul industriei pentru excelență și inovație.

‹ adv ›

Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare:

„Vinul a ajuns să fie, spre marea noastră fericire, a celor care reprezintă agricultura, cartea de vizită a Republicii Moldova pe tot globul.

În orice țară am merge, despre Republica Moldova se vorbește ca despre o țară producătoare de vinuri de înaltă calitate și acest lucru se datorează muncii celor care stau în spate și nu întotdeauna sunt văzuți – cei care fac tehnologiile, cei care vin cu cunoștințe, cei care riscă, combină și lucrurile astea toate, evident, se regăsesc ulterior în calitatea extraordinară a vinurilor prezente pe piața noastră.

Eu vreau să invit toată lumea în zilele de 5-6 octombrie, vor fi 2 zile în care, practic, o să puteți beneficia de cunoștințe, pentru că vor fi diferite masterclass-uri organizate de ONVV.

Vorbim despre posibilitatea de a comunica direct cu producătorii de vin. Magazinul îți demonstrează pe raft o sticlă cu vin, dar, când vii la festival, vezi cine stă în spatele acestei sticle de vin – vezi omul, vezi producătorul.

Mai mult ca atât, în acest an nu o să-mi fie frică să vă recomand să vizitați și vinăriile, care în aceste zile de festival sunt cu ușile deschise și ai posibilitatea, într-un stil extraordinar de lejer și frumos, să vezi ce se întâmplă în spate.

Deci, apelul Ministerului Agriculturii: ieșim la acest festival, susținem producătorii noștri autohtoni, vizităm standurile lor, comunicăm cu vinificatorii și cu viticultorii din Republica Moldova și le transmitem optimism pentru a-și continua activitatea lor extrem de complicată, costisitoare și foarte grea.”

Evenimentul vine cu noutăți pentru participanți, inclusiv o nouă amplasare a zonei gastronomice pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, până la strada Maria Cebotari, pentru a îmbunătăți experințele particiipanților în ce privește degustările ghidate. 

Ștefan Iamandi, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului:  

„Pe 5 și 6 octombrie sărbătorim pentru a 23-a oară Ziua Națională a Vinului. Zeci de mii de iubitori ai vinului se întâlnesc pentru a degusta, pentru a schimba experiențe în Piața Marii Adunări Naționale.

Anul acesta venim cu mai multe noutăți. În primul rând, cu brandul de țară nou, sloganul „Vinul Moldovei – uimitor de bun”. Acesta este un mesaj care vine să consolideze întâlnirea dintre tradiții și inovație, prin care dorim să cristalizăm tot ce are Republica Moldova mai bun.

O noutate excelentă este că deja avem înregistrați 99 de vinificatori, un număr record. Acum 10 ani aveam aproximativ 40 de vinificatori, iar acum nu este exclus că în cadrul Zilei Naționale a Vinului vor fi peste 100 de participanți.

Asta demonstrează încă o dată faptul că sectorul vitivinicol se dezvoltă, este un sector unde există un potențial enorm, inclusiv pentru micii producători, numărul cărora crește de la an la an. Totodată, este foarte important pentru noi să promovăm cultura consumului.

În cadrul Zilei Naționale a Vinului va fi organizată Școala Vinului, timp de 2 zile, la care vor prezenta personalități notorii din sectorul vinicol. În fiecare zi vor fi 4 ediții: primele două vor fi dedicate vinului alb și vinului roșu, a treia va fi dedicată vinului spumant, iar cea de-a patra – produsului cu indicație geografică Divin.”

‹ adv ›

Totodată, pentru a promova cultura consumului responsabil al vinului de calitate, participanții la Ziua Națională a Vinului vor putea savura și aprecia Vinul Moldovei cu ajutorul unui carnet special, disponibil la Info Point-uri din PMAN. 

 Și în acest an, Ziua Națională a Vinului va trece hotarele Pieței Marii Adunări Naționale, iar vinăriile din țară cu facilități turistice vor organiza propriile evenimente care celebrează Vinul Moldovei și industria vitivinicolă a țării. 

Mihaela Sîrbu, Administrator, Asconi SRL:  

„Suntem a doua generație de vinificatori și, alături de fratele meu, lucrăm împreună cu tatăl nostru, care ne ghidează în această activitate.

Părinții noștri înțeleg că viitorul aparține tinerelor generații, dar noi aducem plusvaloare prin digitalizare. Ziua Vinului face deja parte din cultura noastră, iar obiectivul este ca această sărbătoare națională să devină un festival de renume mondial, cum este Oktoberfest.

De câțiva ani am început, alături de ONVV, promovarea acestei sărbători în alte țări precum Canada, Japonia și România. Din păcate, în acest an Asconi nu va fi prezentă în PMAN, însă vă așteptăm cu drag la vinărie pe parcursul acestor două zile.

Aici veți avea ocazia să vizitați zona de producție, unde activitatea este în plină desfășurare, să gustați din tulburelul proaspăt, alături de alte vinuri, dar și să savurați preparate tradiționale. Vă invităm să vă bucurați de o atmosferă autentică moldovenească!”

‹ adv ›


Elena Davidescu, Director Marketing, Vinaria din Vale SRL:  

„Reprezint a doua generație de vinificatori, muncim cot la cot alături de părinții noștri. Suntem patru frați și surori și fiecare își are rolul său.

Vinăria noastră se află în regiunea protejată Valul lui Traian, în proximitatea lacului Beleu, o regiune superbă, unde este o climă favorabilă pentru producerea vinurilor de calitate înaltă. În acest an la Ziua Națională a Vinului venim cu gama vintage.

Este formată din 4 soiuri: Saperavi, Chardonnay, Malbec și renumita Fetească neagră, pentru care am obținut foarte multe medalii internaționale.

De asemenea, Ziua Națională a Vinului este un prilej extraordinar de a ne promova pentru consumatorul național, dar și pentru cel internațional.

Vom avea în acest an oaspeți din Polonia, Olanda, Canada, Germania și piețele noastre țintă. Din acest motiv îndemn pe toată lumea să vină să ne descopere și să savureze vinurile noastre de foarte înaltă calitate.”

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu sprijinul partenerului strategic USAID Moldova și Fondul American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova (UMAEF – Ukraine-Moldova American Enterprise Fund). Parteneri instituționali: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova și Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Parteneri principali: maib și Mastercard

Mai multe detalii și informații suplimentare despre Ziua Națională a Vinului vor fi disponibile pe pagina wineday.wineofmoldova.com și paginile de de Facebook Wine of Moldova și Moldova Wine Day.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›