‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn atenția apicultorilor. Cum poți obține subvenții pentru activitatea pe care o desfășori

În atenția apicultorilor. Cum poți obține subvenții pentru activitatea pe care o desfășori

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tot mai mulți producători din țara noastră apelează la subvențiile oferite de către stat pentru a-și dezvolta sau iniția afaceri. Nu sunt o excepție nici apicultorii.

În cele ce urmează vă prezentăm mai multe informații despre modalitatea de depunere a unui dosar, dar și ce poziții pot fi accesate de către deținătorii de stupine.

Conform Hotărârii Guvernului nr. 455/2017 ce ține de obținerea subvențiilor postinvestiționale, apicultorii care dețin o entitate juridică și care activează pe teritoriul controlat de autorităţile Republicii Moldova, inclusiv pe teritoriul raionului Dubăsari situat după traseul Râbniţa–Tiraspol, şi care nu se află în proces de insolvabilitate/lichidare, pot obține subvenții la 2 măsuri de sprijin.

‹ adv ›

Submăsura 1.4. se referă la Stimularea investițiilor pentru utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, inclusiv cele apicole. Astfel, apicultorul poate obține 50% din costul utilajului tehnologic, dar care nu va depăși mai mult de 500 de mii de lei per beneficiar.

Utilaje şi echipamente tehnologice zootehnice utilizate la construcţia sau renovarea fermelor zootehnice apicole, care sunt subvenționate:

  • stupi în complet (verticali şi multietajaţi);
  • utilaje și dispozitive de încărcare, descărcare şi transportare a stupilor în pastoral (remorcă pentru stupi, platformă, pavilion, cărucior, apilift, stivuitor);
  • utilaje pentru descăpăcire manuală, semiautomate și automatizate (cuve, cuţit electric şi cu abur, furculiţă);
  • afumătoare, hrănitoare pentru albine;
  • extractor de miere din inox, centrifugă;
  • vase pentru păstrarea mierii (vase şi recipienţi din inox sau plastic alimentar, butoaie de metal, vopsite cu vopsea alimentară destinate pentru păstrarea mierii), cântare tehnologice;
  • topitor de ceară (solar, electric şi cu abur);
  • linii de confecţionare a fagurilor artificiali;
  • echipament/utilaj pentru analiza mierii de albine;
  • colectoare de propolis şi polen;
  • utilaj pentru însămânțarea artificială a reginelor (mătcilor de albine);
  • ladă frigorifică pentru păstrarea polenului;
  • sisteme autorizate de control şi monitorizare, inclusiv tablouri de comandă, teleghidare şi monitoring prin Internet;
  • generator electric;
  • hală-depozit, formată în complex din structura metalică de rezistenţă – stâlpi metalici, grinzi metalice, panouri termoizolante de tip „sandwich” (interior, exterior şi acoperiş); consumabile, echipament-utilaj tehnologic de răcire, ventilare, condiţionare, evacuare a aerului, uşi tehnologice/secţionale, inclusiv de tip rolete, instalaţii electrice, tablou de comandă, echipament şi tablou electric;
  • cort pentru extracție a mierii.   

Ce ține de procurarea albinelor pot beneficia de subvenții în cadrul Submăsurii 1.5. ce vizează Stimularea procurării animalelor de prăsilă şi menţinerii fondului genetic al acestora. În cadrul acestei submăsuri apicultorii pot beneficia de 50% pentru procurarea mătci de albine cu vârsta de cel mult 3 luni. Suma subvenției solicitate nu va depăși mai mult de 100 de mii de lei per beneficiar într-un an de subvenționare. Sau 50% pentru roiuri de albine cu mătci cu vârsta de cel mult 3 luni, beneficiind de până la 200 de mii de lei per beneficiar într-un an de subvenționare. Acesta ar fi suportul financiar pentru subvențiile postinvestiționale.

‹ adv ›

Conform datelor prezentate de AIPA, în anul 2019, la masura 1.4 au fost depuse 138 de dosare pentru fermele apicole, fiind cel mai solicitat domeniu din toată ramura zootehnică.

Amintim că, în cazul în care aveți întrebări vă puteți alătura grupului nostru de viber Agrobiznes – Apicultură, care are circa 1500 de membri și unde se discută subiecte actuale din domeniu.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›