Afinul a devenit o cultură virală în ultimii ani, iar mai multe țări au plantat intensiv această cultură. Printre acestea se numără și România, care a reușit să majoreze suprafețele de 4 ori din anul 2016 până în prezent.
Motivul plantării în masă, potrivit Agrostandard, ar fi fondurile europene, dar și consumul ce înregistra o dinamică pozitivă. În 2016, atunci când au fost depuse primele cereri de finanțare, erau doar circa 300-400 de hectare, iar în prezent sunt circa 1500 de hectare plantații pe rod.
„Suprafețele ar fi putut să fie, însă, mai mari, dacă ultimele proiecte depuse la AFIR ar fi avut finanțare. Nu mai puțin de 221 proiecte au fost declarate eligibile, dar fără bani, cu toate că au obținut un punctaj superior celor depuse anterior”, a declarat Mihai Ciobanu, consultant fonduri europene.
În România, primele plantații de afin au fost înființate acum 7-8 ani, până atunci producția fiind asigurată din flora spontană. Înființarea unui hectar de afin costă circa 25.000 de euro. Prima recoltă este obținută după trei ani, iar productivitatea maximă este atinsă după 7 ani.
FOTO: pestre.ro; imagine simbol.
Comentarii