‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn Europa agricultura se mută de la sate direct în centrul marilor orașe

În Europa agricultura se mută de la sate direct în centrul marilor orașe

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

O nouă modă încearcă să prindă rădăcini în ţările din Europa de Vest: producţia agricolă în marile oraşe. Organizaţii din mai multe ţări vest-europene au pus în aplicare, cu suportul autorităţilor locale şi cu sprijinul voluntar al comunităţii locale, proiecte prin care agricultura să fie adusă, din zonele rurale, în mijlocul oraşului, se arată într-un studiu al Univeristăţii de Vest din Bristol (Marea Britanie), realizat pentru Comisia Europeană şi care analizează noile inovaţii sociale care au impact asupra mediului înconjurător. 

În documentul citat, sunt prezentate, drept exemplu, două situaţii în care agricultura şi-a făcut loc lângă zgârie-nori şi printre bulevarde: o crescătorie de albine din Copenhaga şi o fermă în oraşul Sutton, o suburbie a Londrei.

Crescătoriile de albine din Copenhaga: soluţie pentru scăderea producţiei de miere din Danemarca

‹ adv ›

În 2010, când Oliver Maxwell a venit cu ideea cel puţin inedită de a înfiinţa crescătorii de albine în centrul oraşului Copenhaga, situaţia industriei mierii din Danemarca nu era foarte bună. Deşi cererea de miere se menţinea la un nivel ridicat, efectivele de albine din Danemarca erau în scădere, iar producţia naţională de miere se reducea de la an la an

Aşa a luat fiinţă compania „Bybi”, o socioîntreprindere din Copenhaga al cărei scop nu este acela de a face profit, ci de a acoperi o nevoie socială. Astfel, proprietarii nu păstrează câştigul, ci îl reinvestesc în proiectele companiei.

La momentul înfiinţării, iniţiatorul Oliver Maxwell a explicat că doreşte să „inventeze” o nouă generaţie de crescători de albine; una care locuieşte în oraş şi care îşi practică „meseria” tot în oraş.

‹ adv ›

Prin construirea de stupi şi stupării în cartierele oraşului Copenhaga, se îndeplinesc patru obiective, susţin iniţiatorii proiectului: revigorarea efectivelor de albine, creşterea producţiei naţionale de miere, reducerea şomajului şi, nu în ultimul rând, aducerea oraşului Copenhaga în contact cu natura urbană, se arată în studiul citat.

Proiectul a avut succesul aşteptat, aceasta şi datorită sprijinului primit pentru promovarea proiectului din partea a 35 de organizaţii şi instituţii ale statului. În prezent, 60 de persoane sunt implicate în proiect (de la persoanele care au grijă de stupării, până la cei care promovează serviciile şi produsele organizaţiei).

Modul de funcţionare al afacerii este cel puţin la fel de inedit ca ideea în sine. Companiile şi alte instituţii din Copenhaga plătesc organizaţia să vină să construiască stupi în curţile sediilor sau pe acoperişul clădirilor de birouri. Tot organizaţia are grijă de stupi, iar, când aceştia produc miere, compania-client cumpără mierea la un preţ avantajos.

‹ adv ›

În 2012, „Bybi” a avut o cifră de afacere de 250.000 de euro, care, foarte probabil, a crescut în 2013. Lucru previzibil din moment ce nu există profit neinvestit.

Ferma „verde” din sudul Londrei

Tot în 2010 a fost înfiinţată în Sutton (o suburbie din sudul Londrei), o cooperativă agricolă susţinută voluntar de comunitatea locală. Mecanismul nu diferă foarte mult de cel al crescătoriei de albine din Copenhaga.

Mai exact, locuitorii din Sutton contribuie, voluntar, la lucrările agricole din mica fermă în care se cultivă legumele cele mai căutate pentru alimentaţia de zi cu zi: roşii, ardei, castraveţi, morcovi, ceapă, usturoi, broccoli, varză, şi aşa mai departe. Tot comunitatea locală se bucură de mica recoltă a fermei.

Iniţiatorii proiectului se mândresc că produc legume proaspete, cultivate în regim ecologic şi care contribuie la protejarea mediului înconjurător deoarece sunt crescute local, reducându-se, astfel, emisiile cauzate de transportul, stocarea şi împachetarea produselor.

De asemenea, toată energia folosită în producţie provine din surse regenerabile.

Voluntariat în ferme pentru „detaşarea de la stresul muncii la birou”

Iniţiatorii proiectului se bazează 100% pe munca voluntară a londonezilor. Mai mult, ferma „oferă” companiilor din Londra oportunitatea de a organiza proporiilor angajaţilor ieşiri în aer liber, departe de stresul lucrului la birou, unde se relaxează cu… muncile câmpului.

Cifră: 8 – 14 tone de legume produce anual ferma din sudul Londrei.

Sursa: Recolta.eu

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›