Pe parcursul ultimelor trei decenii, sectorul de producere a laptelui din Republica Moldova se confruntă cu un declin constant.
Datele oficiale arată că, la moment, avem o producție de 265 de mii de tone de lapte, ceea ce acoperă doar 50% din necesarul țării. Alte 50% se importă.
Agenția Cehă pentru Dezvoltare a finanțat un nou Proiect axat pe dezvoltarea sectorului de lapte din Republica Moldova ce va fi implementat de People in Need (PIN).
‹ adv ›
Proiectul MILK „Modernizarea, inovarea și utilizarea cunoștințelor pentru sectorul laptelui din Republica Moldova” a fost lansat la o fermă de bovine din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, acolo unde au participat peste 20 de fermieri mici și mijlocii, Asociația fermierilor producători de lapte, reprezentanți ai centrelor de colectare a laptelui, medici veterinari și procesatori.
Micii fermieri se confruntă cu mai multe provocări ce pun în pericol dezvoltarea pieței locale de produse lactate. Dificultățile din procesul de producere a laptelui, controlul calității, serviciile veterinare pentru animale și coordonarea actorilor de pe piață contribuie la scăderea volumului și calității laptelui furnizat pe piață.
Prin intermediul Proiectului MILK se propune îmbunătățirea condițiilor economice ale crescătorilor de bovine, prin consolidarea lanțului valoric al laptelui în nordul Moldovei, prin aplicarea unei abordări moderne de dezvoltare a sistemelor de piață și prin valorificarea cunoștințelor și a potențialului experților în domeniu din Republica Cehă și Republica Moldova.
‹ adv ›
Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Republica Moldova, Excelența Sa Stanislav Kázecký a menționat că agricultura este un sector de importanță esențială pentru țara noastră.
Petr Drbohlav, Director regional pentru Balcani și Europa de Est, People in Need a ținut să amintească că pe parcursul mai multor ani, PIN a oferit suport pentru dezvoltarea mai multor domenii din Republica Moldova.
Iurie Scripnic, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a remarcat că de aproximativ 20 de ani, Republica Cehă oferă suport continuu dezvoltării sectorului agricol din țara noastră.
Afanasi Tarlev, director general adjunct pe Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorului, ANSA, a reiterat că orice proiect care este axat pe modernizare, dezvoltare și inovare este salutabil și binevenit în țara noastră.
Octavian Olaru, Manager proiect MILK, PIN Moldova, a anunțat că Agenția Cehă pentru Dezvoltare a finanțat People in Need să dezvolte și să lanseze un nou Proiect care înseamnă modernizarea, inovarea și utilizarea cunoștințelor pentru sectorul laptelui din Republica Moldova.
Fermierii prezenți la evenimentul de lansare au comunicat despre impedimentele pe care le întâmpină și și-au exprimat speranța că platforma regională, care urmează să fie creată în regiunea de nord, va ajuta la consolidarea și cooperarea actorilor de pe piață pe tot lanțul valoric al produselor lactate și va spori productivitatea și calitatea laptelui.
Vera Velenciuc din satul Ciuluc, a povestit că deține doar 5 bovine, deoarece condițiile care sunt la moment nu încurajează producătorii să se implice în acest sector.
Ludmila Susarenco, administratoarea Cooperativei de Întreprinzător „Lactavia-Com”, activează de 13 ani și consideră că dezvoltarea sectorului de producere a laptelui ar fi posibilă dacă producătorii de lapte ar avea suport din partea instituțiilor responsabile.
Alexandru Gnatiuc, din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, a comunicat că pentru orice unitate de creștere a bovinelor, un lucru extrem de important este sănătatea animalelor, iar Proiectul MILK va oferi suport și instruiri inclusiv pentru medicii veterinari.
Proiectul MILK presupune organizarea atât a sesiunilor de instruire pentru responsabilii din instituțiile de stat cum ar fi ANSA, cât și pentru fermieri, medici veterinari, personal din cadrul Centrelor de colectare a laptelui, dar și vizite de studiu.
Doresc sa particip in proeictul PIN milk
Sunt interesata de tot ce sa vorbit dar unde pot lua legatura cu vriun consultat ?