‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 decembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn Moldova a fost lansat Proiectul MILK dedicat sectorului laptelui. Ce presupune, cine este...

În Moldova a fost lansat Proiectul MILK dedicat sectorului laptelui. Ce presupune, cine este vizat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe parcursul ultimelor trei decenii, sectorul de producere a laptelui din Republica Moldova se confruntă cu un declin constant.

Datele oficiale arată că, la moment, avem o producție de 265 de mii de tone de lapte, ceea ce acoperă doar 50% din necesarul țării. Alte 50% se importă. 

Agenția Cehă pentru Dezvoltare a finanțat un nou Proiect axat pe dezvoltarea sectorului de lapte din Republica Moldova ce va fi implementat de People in Need (PIN).

‹ adv ›

Proiectul MILK „Modernizarea, inovarea și utilizarea cunoștințelor pentru sectorul laptelui din Republica Moldova” a fost lansat la o fermă de bovine din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, acolo unde au participat peste 20 de fermieri mici și mijlocii, Asociația fermierilor producători de lapte, reprezentanți ai centrelor de colectare a laptelui, medici veterinari și procesatori. 

Micii fermieri se confruntă cu mai multe provocări ce pun în pericol dezvoltarea pieței locale de produse lactate. Dificultățile din procesul de producere a laptelui, controlul calității, serviciile veterinare pentru animale și coordonarea actorilor de pe piață contribuie la scăderea volumului și calității laptelui furnizat pe piață.

Prin intermediul Proiectului MILK se propune îmbunătățirea condițiilor economice ale crescătorilor de bovine, prin consolidarea lanțului valoric al laptelui în nordul Moldovei, prin aplicarea unei abordări moderne de dezvoltare a sistemelor de piață și prin valorificarea cunoștințelor și a potențialului experților în domeniu din Republica Cehă și Republica Moldova.

‹ adv ›

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Republica Moldova, Excelența Sa Stanislav Kázecký a menționat că agricultura este un sector de importanță esențială pentru țara noastră. 

„Consider că este extrem de important că, People in Need a decis să implementeze un asemenea Proiect, care vine să susțină sectorul agricol. Desigur că, și în Republica Cehă există diverse probleme, dar și în Republica Moldova producătorii se confruntă cu numeroase provocări. Ne dorim să fim și în continuare prezenți în Moldova și să oferim suport inclusiv, pentru sectorul zootehnic. Sper că, prin intermediul Proiectului MILK, să reușiți să măriți eficiența și profitul afacerii dvs”. 

Petr Drbohlav, Director regional pentru Balcani și Europa de Est, People in Need a ținut să amintească că pe parcursul mai multor ani, PIN a oferit suport pentru dezvoltarea mai multor domenii din Republica Moldova. 

„Pentru PIN, sectorul agricol, reprezintă o prioritate, deoarece acesta are un rol important pentru dezvoltarea economică a țării, reprezentând domeniul care oferă cele mai multe locuri de muncă în mediul rural. Sectorul de producere a laptelui are un potențial mare de dezvoltare și astfel, sperăm că suportul pe care îl vom oferi prin intermediul Proiectului MILK va ajuta la transferul de know-how de la o țară la alta. Astfel că, ne propunem să preluăm experiențe din alte țări, care au trecut prin transformări similare”.

Iurie Scripnic, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a remarcat că de aproximativ 20 de ani, Republica Cehă oferă suport continuu dezvoltării sectorului agricol din țara noastră. 

„Sperăm că datorită suportului oferit în cadrul Proiectului MILK vom reuși să creștem atât numărul de bovine, cantitatea de lapte, cât și nivelul de profesionalism al fermierilor, al medicilor veterinari”. 

‹ adv ›

Afanasi Tarlev, director general adjunct pe Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorului, ANSA, a reiterat că orice proiect care este axat pe modernizare, dezvoltare și inovare este salutabil și binevenit în țara noastră. 

„Proiectul MILK este încă o dovadă că prin cooperare se pot obține rezultate remarcabile, că orice fermă sau unitate de producere poată să-și mărească plus valoarea și să contribuie la dezvoltarea sectorul agricol din țara noastră”. 

Octavian Olaru, Manager proiect MILK, PIN Moldova, a anunțat că Agenția Cehă pentru Dezvoltare a finanțat People in Need să dezvolte și să lanseze un nou Proiect care înseamnă modernizarea, inovarea și utilizarea cunoștințelor pentru sectorul laptelui din Republica Moldova.

„An de an, producem tot mai puțin lapte, dacă e să amintesc despre anul 1991, care este considerat a fi unul de glorie, produceam 1 500 de mii de tone de lapte, la moment am ajuns la o producție de 265 de mii de tone. Mai mult de 80% din cantitatea respectivă este produsă de gospodăriile individuale. Proiectul MILK va fi implementat în regiunea de nord, deoarece din cantitatea totală de lapte pe care o producem mai mult de 50% este produsă în zona de nord. Pentru prima fază a proiectului, beneficiari direcți vor fi 120 de fermieri mici și mijlocii, producători de lapte și patru centre de colectare. Durata proiectului va fi de 30 de luni (2022 -2024) cu un buget de 8 milioane de lei. Prin intermediul acestui Proiect ne propunem să creștem veniturile producătorilor mici și mijlocii din business-ul de producere a laptelui. Aici ne referim la îmbunătățirea calității și sporirea productivității. Pe parcursul perioadei de implementare a acestui Proiect vor fi realizate mai multe activități specifice”.

Fermierii prezenți la evenimentul de lansare au comunicat despre impedimentele pe care le întâmpină și și-au exprimat speranța că platforma regională, care urmează să fie creată în regiunea de nord, va ajuta la consolidarea și cooperarea actorilor de pe piață pe tot lanțul valoric al produselor lactate și va spori productivitatea și calitatea laptelui.

Vera Velenciuc din satul Ciuluc, a povestit că deține doar 5 bovine, deoarece condițiile care sunt la moment nu încurajează producătorii să se implice în acest sector.

„Cresc bovine doar pentru a mă întreține, deoarece este nevoie de foarte multă muncă și bani pe care să-i investești. Spre exemplu, hrana pentru animale, de multe ori, suntem nevoiți să o procurăm, iar ca să o creștem singuri nu dispunem de tehnica necesară. Laptele îl comercializăm la punctul de colectare, circa 70-80 de litri pe zi. Cred că Proiectul MILK este unul necesar și ne va ajuta să creștem veniturile din laptele pe care îl produc bovinele noastre, dar și să îmbunătățim calitatea. Eu nu am studii în domeniu, totul am învățat pe parcurs, iar instruirile care vor fi organizate ne vor ajuta, mai ales atunci când vorbim de sănătatea animalelor”.

Ludmila Susarenco, administratoarea Cooperativei de Întreprinzător „Lactavia-Com”, activează de 13 ani și consideră că dezvoltarea sectorului de producere a laptelui ar fi posibilă dacă producătorii de lapte ar avea suport din partea instituțiilor responsabile. 

„Inclusiv, este nevoie de a crea condiții ca producătorii individuali de lapte să fie legalizați, adică să poată beneficia de pensii, asigurare medicală și socială. Iar proiectele care se desfășoară în țara noastră ne oferă suport atât informațional, cât și financiar pentru ca fermierii să nu renunțe definitiv la această muncă. Probleme sunt foarte multe și acute, producătorii se descurcă pe cont propriu, cum pot cu aceste provocări. Mulți membri ai Cooperativei noastre se vor bucura de lansarea Proiectului MILK, suntem gata să ne implicăm și să ne conformăm, doar ca să avem rezultate bune. Avem sate unde există necesitatea de a deschide un centru de colectare și credem că experiența pe care o vom acumula în cadrul acestui Proiect ne va ajuta să deschidem și alte centre de colectare”. 

Alexandru Gnatiuc, din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, a comunicat că pentru orice unitate de creștere a bovinelor, un lucru extrem de important este sănătatea animalelor, iar Proiectul MILK va oferi suport și instruiri inclusiv pentru medicii veterinari.

„Fiecare producător își dorește să se dezvolte și să modernizeze afacerea pe care o are. Sperăm că Proiectul dat ne va învăța cum să implementăm corect anumite strategii ca să mărim atât cantitatea de lapte pe care o producem, cât și calitatea produsului finit. Sectorul de producere a laptelui din țara noastră are nevoie nu doar de investiții, dar și de suport informațional, tehnic”.

Proiectul MILK presupune organizarea atât a sesiunilor de instruire pentru responsabilii din instituțiile de stat cum ar fi ANSA, cât și pentru fermieri, medici veterinari, personal din cadrul Centrelor de colectare a laptelui, dar și vizite de studiu.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›