‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn Moldova a fost lansată platforma Re.Wine - suport în viticultura regenerativă pentru producătorii...

În Moldova a fost lansată platforma Re.Wine – suport în viticultura regenerativă pentru producătorii de struguri

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La data de 23 mai, la Chișinău, s-a desfășurat activitatea de lansare a proiectului Re.Wine, un eveniment organizat de compania Big Terra în parteneriat cu Asociația Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA). 

Re.Wine este o platformă inovatoare de suport pentru practici regenerative bazate pe date web, destinată producătorilor de struguri și părților interesate din industria vitivinicolă din țara noastră.

Este bine cunoscut deja că, schimbările climatice afectează semnificativ întreg sectorul agricol, inclusiv industria viticolă din întreaga lume, astfel că se impune adoptarea unor modificări fundamentale în practicile de cultivare a strugurilor. 

‹ adv ›

Prezentă la eveniment, Daniela Dragălin, reprezentanta Ambasadei Cehe la Chișinău, a remarcat că Republica Cehă sprijină proiectele ce susțin și promovează digitalizarea activităților, în cazul dat, în domeniul agricol. 

„Sperăm că acest parteneriat va avea un aport foarte mare în dezvoltarea viticulturii, iar rezultatele nu se vor lăsat mult așteptate”. 

Având la baza sa platforma deja existentă Carbognostic de la Big Terra pentru agricultura regenerativă și sechestrarea carbonului în sol, Re.Wine va oferi fermierilor și lanțului valoric viticol informații climatice și de mediu pentru a spori rezistența la impactul schimbărilor climatice. 

Reprezentantul PNUD, Sergiu Botezatu, a ținut să specifice că prin intermediul parteneriatului creat și-au propus să încurajeze sectorul privat, academic, instituțiile de stat să vină cu soluții inovative pentru sectorul vitivinicol. 

‹ adv ›

În continuare, Andrei Băț, director de proiect ACSA, a enumerat cele mai importante activități desfășurate și a menționat că, parteneriatul cu Big Terra a avut la bază experiența acumulată pe parcursul anilor, dar și rezultate obținute în proiecte ce au tangențe cu adaptarea la schimbările climatice, promovarea managementului durabil al terenurilor, promovarea activităților ecologice, dar și digitalizarea agriculturii.

Pavel Jurus, fondatorul și CEO al companiei Big Terra, a explicat că, încă de la crearea companiei, s-a pus accentul pe susținerea agriculturii sustenabile. 

„Sectorul agricol devine tot mai afectat de schimbările climatice și există unele zone în care aceste schimbări creează mari probleme. Unul dintre serviciile pe care le propunem, prin intermediul platforme Re.Wine, este Carbognostica, ce se referă la procesul de monitorizare și raportare a sectorului de viticultură regenerativă și are în vedere nu doar procesul de conservare a ceea ce deja există, dar la îmbunătățirea situației curente, inclusiv prin îmbunătățirea calității solului și a mediului înconjurător”.

Pavel Jurus a adus mai multe exemple legate de principiile care stau la baza agriculturii regenerative și care, fiind respectate, oferă rezultate concrete legate de îmbunătățirea calității solului, a spectrului și a volumului de nutrienți din sol, precum și capacitatea solului de sechestrare a carbonului din atmosferă. 

„Unul dintre aceste principii este evitarea lucrării mecanice și chimice a solului pe o perioadă cât mai mare de timp. Aici ne referim nu doar la sistemul radicular, dar și la suprafața solului, la mecanismele de utilizare a resturilor vegetale. Un alt element al agriculturii regenerative se referă la metodele de integrare a animalelor în sectorul vegetal, sau altfel spus managementul pășunilor”. 

‹ adv ›

Proiectului Re.Wine este destinat, în primul rând, pentru producătorii de struguri și cei de vin, dar și pentru alți actori din cadrul lanțului valoric.

„În lume se observă un interes tot mai mare pentru dezvoltarea agriculturii regenerative, inclusiv în Moldova. Și aici ne referim nu doar la recompensarea viticultorilor, care implementează acest tip de agricultură, dar vedem un interes și din partea altor membri a acestui lanț valoric. Putem prognoza că, în câțiva ani, viticultura regenerativă va deveni tot mai atractivă.

Proiectul Re.Wine este la început de cale și, mai degrabă, reprezintă un studiu de fezabilitate ce înglobează două părți componente: partea tehnică, care cuprinde un set de date actualizate despre acest sector din Republica Moldova și partea economică, care presupune organizarea întâlnirilor dintre părțile interesate din acest lanț valoric, pentru a înțelege rolul lor în acest ecosistem de viticultură regenerativă. Ulterior, viticultorii vor avea posibilitatea să se conecteze cu brokerii ce oferă recompense pentru sechestrarea carbonului”. 

Re.Wine este, în primul rând, despre susținerea fermierilor nu doar în a produce, dar și în a cunoaște, a aplica date climatice și de mediu disponibile. În plus, această platformă include un model de business, care va permite fermierilor să-și recupereze investițiile în practicile regenerative, prin programe de compensare a carbonului, promovând astfel afaceri agricole durabile. 

Menționăm că, platforma Re.Wine a fost dezvoltată prin intermediul unui grant oferit de Fondul Ceh pentru Inovații 2024, Implementat de PNUD, cu sprijinul financiar din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›