În toamna anului trecut, în Republica Moldova au fost semănate cu grâu de toamnă circa 255.000 de hectare, cel mai mic indicator din ultimii 10 ani, se arată în Nota informativă prezentată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Astfel, suprafața semănată este cu peste 21% mai mică decât cea prognozată – de 325.000 de hectare.
Potrivit instituției, o cauză a acestor indicatori ar fi insuficiența precipitațiilor în perioada optimă de semănat, adică în toamna anului 2021, precum și din cauza întârzierii campaniei de recoltare a culturilor de câmp cu 2-3 săptămâni.
Printre alți factori ce au determinat întârzierea lucrărilor agricole în toamna anului 2021, dar și în primăvara acestui an se numără scumpirea semnificativă a carburanților și a îngrășămintelor.
Instituția precizează că anul trecut prețul angro al motorinei pentru agricultori era de 12 lei pentru un litru, acum este de 26 de lei, adică cu 14 lei mai scump.
În cazul îngrășămintelor, scumpirea a fost de circa trei ori, susține MAIA.
În consecință, Guvernul a decis să aloce producătorilor agricoli din bugetul de stat 200 de milioane de lei, pentru acordarea compensației parțiale a accizei la motorină.
Pentru a susține producătorii, MAIA a elaborat Regulamentul privind modul de repartizare a mijloacelor Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru compensarea parțială a accizelor la motorina utilizată de producătorii agricoli în anul 2022.
Proiectul acestui Regulament a fost prezentat la ședința Guvernului de miercuri, 27 aprilie.
În consecință, accizele la motorină vor fi compensate în mărime de 30% din cota stabilită pentru anul 2022 sau 894 de lei per tonă, în cuantum de până la 100.000 de lei anual per beneficiar.
Comentarii