‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 16 august, 2024
34.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn premieră, în Moldova a fost lansată licitația pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice

În premieră, în Moldova a fost lansată licitația pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În premieră pentru Republica Moldova, a fost lansată licitația privind construcția unor centrale electrice eoliene terestre cu o capacitate de până la 105 MW și centrale fotovoltaice cu capacitatea maximă de 60 MW.

Centralele vor fi construite de către investitorii care vor primi, în urma licitației, statutul de producător eligibil mare și garanții că li se va procura energia produsă timp de 15 ani. 

Anunțul de desfășurare a licitației și documentația de licitație au fost publicate astăzi în Monitorul oficial al Republicii Moldova și pe pagina ministerului Energiei.

„Prin această licitație ne propunem să oferim companiilor locale și internaționale oportunitatea de a investi în Republica Moldova.

Am insistat să avem consultări extinse cu mediul de afaceri și părțile interesate pentru a stabili condiții de participare la licitație cât mai prielnice și mai puțin birocratizate.

Frumusețea acestui proces este că are de câștigat toată lumea – oferim oportunități de business, contribuim la decarbonizarea sectorului energetic și creșterea independenței energetice a țării, și, prin competiție, aducem prețurile cele mai accesibile pentru consumatorul final”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, cu ocazia lansării licitațiilor. 

‹ adv ›

Termenul limită pentru depunerea ofertelor de către investitorii interesați este 31 martie 2025, ora 23.59 (EET). Deschiderea ofertelor va avea loc pe data de 1 aprilie 2025, ora 09.00 (EET). 

Potențialii investitori vor depune dosarele cu cererea de participare în licitație, oferta tehnică și oferta financiară, care vor fi valabile pentru o perioadă de 180 zile după termenul limită de depunere a acestora.

De asemenea, dosarele trebuie să includă o garanție bancară  pentru capacitatea ofertată, conform documentației de licitații.

‹ adv ›

Un investitor poate prezenta mai multe oferte pentru proiecte diferite, cu condiția ca fiecare ofertă să fie însoțită de o garanție pentru ofertă separată, fiecare proiect ofertat să aibă o capacitate instalată mai mare de 1 MW și să  nu depășească 60 MW pentru fotovoltaice și mai mare de 4 MW și să nu depășească 105 MW pentru eoliene. 

Conform cerințelor de participare, investitorii care vor fi declarați câștigători, vor primi un preț fix garantat pentru o perioadă de 15 ani, pentru energia electrică generată.

Prețul fix garantat va fi determinat în cadrul procedurii de licitație și nu poate depăși prețul plafon în valoare de 1,5 lei/kWh eolian și de 1,67 lei/kWh solar, stabilit de Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică.

‹ adv ›

Contractul va fi atribuit investitorului care a oferit cel mai mic preț față de prețul plafon stabilit în documentația de licitație. 

După punerea în funcțiune a centralelor electrice licitate, ponderea energiei electrice din surse regenerabile de energie va crește de la 10% la finele anului 2023 până la 16,6%, contribuind semnificativ la atingerea angajamentului național de a avea o pondere de 30% a energiei electrice din surse regenerabile în consumul final către anul 2030. 

În Republica Moldova sunt aplicate trei mecanisme de sprijin pentru energia regenerabilă: facturarea netă, destinată acoperirii consumului propriu; tarif fix (feed-in tariff) pe 15 ani pentru producători cu capacitatea de cel mult 1 MW; și preț fix cu garanția achiziționării energiei produse timp de 15 ani, acordat în cadrul licitațiilor. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›