‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn premieră, un producător alimentar din Moldova a obținut certificarea Non-GMO

În premieră, un producător alimentar din Moldova a obținut certificarea Non-GMO

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Compania Angromix-77, care își desfășoară activitatea pe piața Moldovei de peste 20 de ani și a ajuns să fie unicul producător de produse alimentare din soia din țară, a devenit recent și unicul producător de produse din soia cerfificat Non-GMO Produced (produs fără organisme modificate genetic (OMG)) din Moldova.

Realizarea a fost posibilă datorită suportului proiectului Uniunii Europene „Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea în lanțurile valorice interne și globale în special a sectorului cultivării soiei”.

Produsele Angromix-77 pot fi găsite, practic, în toate rețelele de supermarketuri din țară, astfel că suportul oferit în cadrul proiectului a contribuit esențial la asigurarea pieței locale cu produse alimentare din soia de calitate verificată.

„Procesul de Implementare și Certificare conform Standardelor Donau Soja și Non-GMO, s-a dovedit a fi cea mai amplă și consistentă parte a procesului de lucru, dar și cea care aduce cea mai mare valoare și aport asupra beneficiarilor și bucură cu rezultatele sale în timp. Printre beneficiarii certificărilor se numără 14 fermieri, 1 colector agricol (care este și trader și dispune de laborator propriu), toți aceștia fiind certificați conform Standardului Donau Soja și, nu în ultimul rând, 1 procesator alimentar, vorbesc aici despre Angromix-77, care recent, cu eforturi comune, a obținut mult așteptatul rezultat de Certificare conform Standardului Non-GMO Danube Region.

În total, pe perioada proiectului au fost certificați 16 beneficiari. Aș vrea să menționez cateva puncte forte facilitate de proiect și implementate de către partenerul Angromix-77. Controlul și trasabilitatea materiei prime – SOIA, care, la rândul ei, este folosită la producerea de tofu, lapte și pateuri, este în totalitate Non-OMG, iar această siguranță ne este oferită de partenerul nostru de încredere Prograin Organic, a cărui roadă de soia în 2020 a fost certificată conform Standardelor Donau Soja și Organic, iar Angromix-77 procură și aplică în producție exclusiv doar soia Prograin Organic, ceea ce a continuat conlucrarea cu success pe lanțul valoric al soiei între producătorul și procesatorul alimentar”, a menționat Olga Sculea, Coordonatoare pentru Managementul Calității și Certificare în cadrul Proiectului.

‹ adv ›

Compania Angromix-77 a fost ghidată pe parcursul ultimilor 2 ani, ceea ce i-a asigurat diversificarea piețelor de desfacere și obținerea produselor a căror calitate nu poate fi pusă la îndoială.

„Am aflat despre organizația Donau Soja și despre proiectul Uniunii Europene implementat în Moldova  la începutul anului 2019, fiind în căutarea unei piețe de desfacere mai diverse pentru soia Non-GMO. Ca orice producător, ne doream să avem cele mai bune si sănătoase produse finite. Consumatorii locali deja ne cunosc și consumă producția noastră zi de zi, astfel că am vrut să ne asigurăm că avem materie primă infensivă”, a spus Iurie Costov.

În vara anului 2020 producătorul a început să implementeze principiile HACCP – cu suportul echipei Donau Soja, iar, ulterior, certificarea conform ISO 22000 – Siguranța Alimentară, acoperită deja din resurse propii.

„După ce am ajustat producerea la toate cerințele necesare, în decembrie 2020 am obținut certificarea ISO 22000, iar din ianuarie 2021 am început etapa de implementare și certificare Non-GMO. Am beneficiat de consultanță, instruiri, am verificat toate materiile prime și ingredientele ce se conțin în produsele noastre finite și am realizat toate  operațiunile necesare interne pentru a ne conforma și a respecta un sistem de producere și certificare Non-GMO.

Ca urmare, în iunie 2021, cu suportul financiar al proiectului, am obținut certificarea conform Non-GMO Danube Region Standard. Aș vrea să spun că adevăratul feedback și impact încă urmează să-l primim de la consumatori. Sigla „Non-GMO Produced” va fi aplicată curând pe eticheta produselor”, a adăugat Iurie Costov.

Cu sprijinul proiectului Finanțat de Uniunea Europeană în Moldova, pe parcursul anilor 2019-2021, de către Donau Soja Moldova s-au efectuat 14 instruiri în domeniul calității și certificării, în conformitate cu Standardele Donau Soja, Europe Soya și Non-GMO de care au beneficiat un numar total de 116 participanti

‹ adv ›

Proiectul „Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea în lanțurile valorice interne și globale în special a sectorului cultivării soiei”, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Dezvoltare a Austriei (ADA), în parteneriat cu Donau Soja Austria și Centrul Educațional ProDidactica. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›