‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaÎn râurile din Europa au fost identificate zeci de pesticide și antibiotice interzise

În râurile din Europa au fost identificate zeci de pesticide și antibiotice interzise

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Un studiu recent subliniază nevoia unei agriculturi sustenabile după ce oamenii de știință au găsit antibiotice și pesticide interzise în apele analizate din Europa. Cercetătorii se tem că substanțele sunt dăunătoare vieții sălbatice, dar și sănătății umane, informează green-report.ro.

103 pesticide (dintre care 24 interzise în Uniunea Europeană) și 21 de medicamente pentru uz veterinar au fost găsite în probe din 29 de cursuri de apă din zece ţări europene. Probele au fost prelevate din ape din Italia, Franța, Spania, Polonia, Austria, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Germania și Danemarca.

Treisprezece cursuri de apă conţineau cel puţin o substanţă chimică în concentraţii ce depăşeau limitele europene de siguranţă, iar într-un canal din Belgia au fost identificate 70 de pesticide diferite cu cel mai înalt nivel de contaminare.

‹ adv ›

Glifosatul și clorotalonilul, două dintre cele mai întâlnite pesticide, nu au fost incluse în studiu, ceea ce înseamnă că rezultatele prezintă un nivel minim de contaminanți. Fungicidul chimic carbendazim, interzis în Uniunea Europeană, a fost detectat în 93% dintre probele prelevate. Dintre cele 103 pesticide identificate, aproape jumătate erau erbicide, iar restul erau fungicide sau insecticide.

„Există o mare incertitudine cu privire la efectele pe care aceste amestecuri de substanţe chimice le-ar putea avea asupra vieţii sălbatice şi asupra sănătăţii umane. Cunoaştem că multe dintre aceste pesticide, în mod individual, reprezintă un motiv de îngrijorare”, a declarat doctorul Jorge Casado din cadrul Laboratoarelor de Cercetare Greenpeace de la Universitatea Exeter.

Detectarea pesticidelor care au fost interzise acum mult timp în Uniunea Europeană nu înseamnă că au fost utilizate ilegal, au subliniat cercetătorii, ci că ele ar fi putut fi folosite în mod legal înainte ca interdicţiile să intre în vigoare. Majoritatea medicamentelor de uz veterinar identificate în râuri şi canale erau antibiotice, au notat cercetătorii în jurnalul Science of the Total Environment.

„Acesta nu este un caz de tipul noi contra agricultorilor sau companiilor pentru gestionarea apei. Agricultorii nu vor să polueze râurile, iar companiile de apă nu doresc să fie nevoite să elimine din nou toată această poluare din aval, prin urmare trebuie depuse eforturi pentru reducerea dependenţei de pesticide şi de medicamente de uz veterinar printr-o agricultură mai sustenabilă”, a notat doctorul Paul Johnston de la Universitatea Exeter, co-autor al studiului, potrivit The Guardian.

Unul dintre cei mai mari producători de pesticide din lume, Syngenta, a anunțat o modificare majoră în strategia globală pentru a lua în calcul îngrijorările societății și a reduce deșeurile din mediu.

„Este o cerere de schimbare în industria noastră care nu poate fi pusă la îndoială. Vom pune inovațiile mai mult în slujba ajutorării fermierilor ca aceștia să devină mai rezilienți în fața schimbărilor climatice și să fie mai adaptabili în fața cererilor consumatorilor, inclusiv privind reducerea emisiilor de carbon, stoparea eroziunii solului și declinul biodiversității”, a declarat Alexandra Brand, șeful departamentului de sustenabilitate de la Syngenta, potrivit The Guardian.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›