‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn războiul de pe piaţa conservelor se implică şi sindicatele

În războiul de pe piaţa conservelor se implică şi sindicatele

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Angajaţii fabricilor din Cupcini, Floreşti şi Ungheni ale companiei Natur-Bravo trebuiau să protesteze astăzi în faţa întreprinderilor unde lucrează împotriva activităţii ilegale a companiei cu capital ucrainean TB „Fruit” SRL din Edineţ. Protestele sunt organizate de către organizaţiile sindicale ale fabricilor.

Potrivit lui Maxim Brăila, juristul Natur-Bravo, nemulţumirea angajaţilor, în special a celor din Cupcini sunt cauzate de faptul că investitorul ucrainean a început activitatea fără a se conforma prevederilor legislaţiei privind autorizaţiile ecologice, de siguranţă a alimentelor sau de arhitectură şi urbanism.

„Deşi n-a primit autorizaţii nici de la Inspectoratul Ecologic de Stat, nici de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, nici de la direcţia de Arhitectură şi Urbanism, TB „Fruit” a început activitatea.”, relatează Maxim Brăila.

În plus, juristul spune că, din cauza că fabrica din Edineţ utilizează în calitate de combustibil lemnul, pe piaţa locală a apărut un deficit acut de lemn pentru foc, preţul crescând de la 600 la 900 de lei pentru un metru cub.

‹ adv ›

Totodată, arderea lemnului poluează atmosfera oraşului Edineţ şi a suburbiilor. Altă problemă de ordin ecologic, ce derivă din activitatea TB Fruit ar fi evacuarea deşeurilor. Acestea, potrivit lui Brăila, nefiind evacuate conform standardelor ecologice, poluează apele din regiunea Edineţ şi Cupcini.

De asemenea, obiectivele industriale, construite de TB Fruit pe teritoriul Parcului Industrial Edineţ, nu sunt până în prezent înregistrate la Cadastru.

Ce ţine de piaţa de profil, juristul spune că şi la acest capitol TB Fruit nu şi-a respectat promisiunile iniţiale. Compania ar fi promis la momentul iniţierii investiţiei să planteze livezi de mere pentru a nu distorsiona piaţa şi a crea deficit de materie primă. Această promisiune n-a fost îndeplinită.

‹ adv ›

Potrivit lui Brăila, protestatarii vor cere ca TB Fruit să se conformeze legislaţiei moldoveneşti.

Curtea Supremă de Justiţie a calificat investiţia drept ilegală

Concursul de selectare a rezidenţilor parcului industrial Edineţ în toamna anului 2013 a avut loc cu grave abateri de la legislaţie, se vorbeşte în concluzia Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) din 23 septembrie, curent.

‹ adv ›

După un proces care a durat doi ani CSJ a pronunţat sentinţa finală, declarând ilegală activitatea rezidenţilor parcului.

„În 2013, Ministerul Economiei în termeni reduşi a creat la Edineţ un parc industrial, organizând în grabă concursul de selectare a rezidenţilor. Comisia nu a selectat cele mai bune oferte ci a declarat din start trei proiecte investiţionale de acelaşi profil şi a divizat suprafaţa parcului în trei zone mici, cu mult mai mici decât s-a indicat în proiecte. Aceasta a generat indignarea competitorilor şi tuturor procesatorilor din ramură.”, se spune în decizia CSJ.

Mai mult, potrivit deciziei curţii, Ministerul Economiei din Republica Moldova l-a asigurat pe investitorul ucrainean de susţinere şi colaborare pentru a demara construcţia fabricii de producere a sucului concentrat, l-a declarat câştigător al concursului şi i-a acordat titlu de rezident al Parcului industrial „Edineţ” până la petrecerea propriu zisă concursului din 27 septembrie 2013. Astfel, în luna iulie 2013, Parcul industrial nu era format, însă Ministerul Economiei din Republica Moldova într-adevăr l-a asigurat pe participantul din Ucraina la concurs pentru realizarea Proiectului investiţional şi a transformat desfăşurarea concursului din 27 septembrie 2013 într-o farsă”, se spune în decizia CSJ.

Suspectaţi de evaziune de 300 milioane de hrivne

Amintim că mai multe firme ce fac parte din grupul TB Fruit au fost învinuite în Ucraina de evaziune fiscală de circa 300 milioane de hrivne sau 260 milioane de lei. În acelaşi timp administraţia companiei susţine că acuzaţiile nu au suport juridic şi documentar.

Investiţie de 25 milioane de euro

În septembrie 2013, în cadrul unui tender organizat de Ministerul Economiei au fost selectate trei companii care să devină rezidente a Parcului Industrial Edineţ, unde trebuiau să construiască fiecare câte o fabrică de sucuri: Natur Bravo şi Orhei-Vit din Moldova şi T.B. Fruit din Ucraina.

Compania ucraineană a fost singura care a început şi practic a finalizat lucrările de construcţie a unei fabrici de producere a concentratelor de sucuri din mere. Este adevărat că din cauza crizei şi mai ales războiului din estul Ucrainei, TB Fruit a fost nevoită să amâne cu un an realizarea proiectului.

TB Fruit s-a angajat să facă investiţii de circa 25 milioane de euro în fabrica de la Edineţ, 180 locuri de muncă şi o producţie anuală de 516 milioane de lei.

Potrivit lui Maxim Brăila, la moment compania are angajaţi la fabrica din Edineţ cel mult 50 de angajaţi.

Via Mold-Street

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›