‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn următorii doi ani, epidemiile transmise de păduchii plantelor ar putea afecta serios recoltele...

În următorii doi ani, epidemiile transmise de păduchii plantelor ar putea afecta serios recoltele în UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Interdicția privind insecticidele utilizate împotriva afidelor (păduchi de plante) valabilă în țările UE, va face culturile extrem de vulnerabile la boli, pe care aceste insecte le pot transmite plantelor, avertizează specialiștii. Conform spuselor acestora, ultimul an bun pentru culturile europene poate fi anul 2019, după care afidele vor infesta toate câmpurile, scrie agroxxi.ru.

„În următorii doi ani, epidemiile virale ar putea afecta recoltele europene, ceea ce va duce la creșterea prețurilor produselor alimentare pe întreg continentul”, a fost declarat în cadrul unui seminar organizat în incinta centrului de cercetare Rothamsted din Hertfordshire, Marea Britanie.

Mai mult de 100 de delegați din sectoarele guvernului, academic, industrial și agricol au discutat despre efectele interdicției UE asupra insecticidelor utilizate, inclusiv împotriva afidelor.

„Dacă afidele răspândesc virusul piticirii galbene, atunci randamentul grâului, de exemplu în Marea Britanie, poate scădea dramatic. Traduse în pâini, aceasta înseamnă că se vor produce cu 4,5 de pâini mai puțin pe zi decât acum. În plus, o scădere a randamentelor poate deveni un fenomen permanent, deoarece soiurile de grâu rezistente la această boală vor intra pe piață în aproape zece ani. Cu doar câteva opțiuni de combatere rămase pentru afide, anul 2019 poate fi ultimul an bun ce va înregistra recolte înalte de grâu” , a spus doctorul Kim Hammond-Kosak, organizator de conferințe și specialist în bolile plantelor de cultură la Rothamsted Research.

Afidele sunt insecte de dimensiuni mici ce sug seva din plante. Au fost descrise aproximativ 5000 de specii de afide, toate fiind incluse în familia Aphididae. Aproximativ 400 dintre acestea se găsesc pe culturi alimentare importante, iar o bună parte dintre ele sunt dăunători a culturilor și florei silvice.

„În prezent, nimeni nu a testat soiurile de grâu recomandate de Statele Unite ca soiuri ce posedă rezistență împotriva piticirii galbene. Rezistența la virus nu a fost testată timp de mai mulți ani, deoarece erau aplicate insecticide eficiente. Având în vedere că, durează șapte sau opt ani pentru a dezvolta un nou soi și doi sau trei ani de testare oficială, înainte ca acesta să fie comercializat, câmpurile deja vor fi distruse. Insectele pot fi în continuare controlate utlizând o altă clasă de insecticide – peritroizii, dar există deja o mutație ce a apărut la una din specii, ce asigură rezistența pentru aceste substanțe chimice”.

‹ adv ›

Experții susțin că, dacă în toamna următoare se va înregistra din nou un număr mare de afide, iar după  iarna va fi blândă, producerea grâului în anul 2020 ar putea fi compromisă. Astfel, există doar două soluții: un insecticid nou, cu un grad de eficiență înaltă sau modificarea genetică a plantelor pentru a introduce gena rezistentă.

Grâul, este una dintre cele mai importante culturi din lume, asigurând 1/5 din necesarul zilnic de calorii necesare organismului uman. În lipsa unui soi rezistent, obținut în urma selecției, situația ar putea fi ameliorată doar prin introducerea OMG, ce sunt interzise pe teritoriul UE.

În Rothamsted, de asemenea, sunt studiate populațiile de afide infectate cu virusul piticirii galbene pentru a testa rezistența speciilor de grâu comun, ancestrale și dur. Recent, cercetătorii au creat un test de diagnostic mai sensibil, pentru a determina dacă soiurile comerciale de grâu posedă rezistență, care ar putea fi utilizată de selecționeri.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Este foarte interesant să urmăriți fermierii și politicile complet improprii împotriva unei păduchi mici.
    Vă sugerez să contacteze compania Nutri-Diacellite SRL, în Sîngera, poate oferi solutii foarte avantajoase si non-chimice.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›