‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIna Coșeru: Presiunile făcute pentru a modifica Legea apelor, vor aduce fermierii în fața...

Ina Coșeru: Presiunile făcute pentru a modifica Legea apelor, vor aduce fermierii în fața unor terenuri infertile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Centrul Național de Mediu a lansat ieri, 27 iulie, o petiție prin care atenționează opinia publică asupra reluării presiunilor de către autorități, în scopul modificării cadrului normativ și folosirii rezervelor strategice de apă potabilă din subteran pentru irigare.

Potrivit documentului, șeful statului neglijează prevederile cadrului legislativ și opinia instituțiilor științifice și forțează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să dea avize pozitive „la o aventură care pune în pericol solurile fertile din Republica Moldova”.

„Președintele a venit cu ideea de a elabora acest regulament de irigare a terenurilor agricole cu ape subterane, care pune în pericol solurile, pentru că apa subterană este mineralizată, conține minerale ce depășesc norma, ceea ce înseamnă că dacă vom iriga mai mulți ani terenurile agricole cu ape mineralizate, care conțin multe săruri, transformăm solurile noastre în solonceacuri, în terenuri salinizate, care nu sunt fertile. Deci, noi pierdem solurile noastre dacă dăm voie  fermierilor să irige terenurile cu ape subterane”, a declarat Ina Coșeru, președintele Centrului Național de Mediu.

Textul petiției mai subliniază și faptul că, de șapte ani, se încearcă introducerea irigării terenurilor agricole cu apă din subteran, invocând volumul redus de ape posibile de folosit pentru irigare și folosind ca pretext seceta hidrologică și se face lobby pentru modificarea prevederilor din Legea apelor, care să permită acces nelimitat la utilizarea apelor subterane în alte scopuri decât cele potabile.

‹ adv ›

Potrivit documentului, calitatea proastă a apelor de suprafață și schimbările climatice cu care ne confruntăm, afectează volumele resurselor de apă, iar prin legiferarea folosirii apei din subteran pentru irigare, fără un studiu complex și comprehensiv, punem în pericol direct aprovizionarea cu apă potabilă a milioane de cetățeni din țara noastră și solurile republicii.

„Ne dorim ca petiția să fie susținută și de societatea civilă, în sensul larg, pentru că avem peste 10 mii de de organizații civile în Republica Moldova și să fie susținută de cercurile științifice, întrucât acestea sunt împotriva irigării cu apă subterană. Noi toți înțelegem că trebuie să susținem agricultura și sectorul agricol, căci suntem țară agricolă și trebuie să găsim cele mai bune soluții ca să putem să continuăm agricultura în Republica Moldova și să putem să continuăm să exportăm. Acest lucru trebuie să-l facem corect, din punct de vedere științific. Să nu lipsim fermierii noștri de soluri, pentru că peste 10 ani ei nu vor mai putea crește absolut nimic și acest lucru este alarmant și strigător la cer. Sperăm că autoritățile vor înțelege acest lucru și vor finaliza campania de promovare a irigării din subterană, pentru că noi știm cât de mari sunt presiunile ce le fac asupra Ministerului Agriculturii, ca MADRM să vină cu avize pozitive, să elaboreze acest regulament”, a mai menționat Coșeru.

Organizațiile membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic și organizațiile societății civile din domeniul protecției mediului au elaborat, pe 21 iulie curent, o declarație, prin care cer autorităților să implementeze o altă listă de măsuri care vor asigura fermierii cu apă pentru irigare. Acest lucru ar însemna căutarea soluțiilor alternative în rezolvarea acestei probleme.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›