Comisia pentru analiza problemelor invocate de către fermieri în cadrul protestelor din luna noiembrie 2023 informează despre faptul că, de la începutul activității a interacționat cu 9 creditori, inclusiv bănci comerciale, companii de microfinanțare și distribuitori de inputuri.
Scopul a fost de a analiza situația de facto a fermierilor care se află în dificultate financiară și de a facilita comunicarea între părți, în vederea găsirii celor mai eficiente soluții pentru reeșalonarea datoriilor.
În comun, au fost analizați diferiți indicatori și condiții specifice, care au evidențiat că situația fiecărui agricultor este distinctă.
Creditorii precizează că restructurările au loc la solicitarea clienților și în baza prezentării unei analize financiare a afacerii, iar măsurile de executare forțată sunt aplicate doar când toate celelalte soluții au fost epuizate.
În prezent, sunt prevăzute reeșalonări și medieri pentru acest proces în cazul a 14 împrumuturi.
Conform informațiilor disponibile, CCI a primit peste 200 de apeluri de la agricultori, iar numărul dosarelor depuse se ridică la circa 100.
O altă opțiune identificată este capacitatea de a intra în insolvență de sine stătător, cu scopul de a redresa situația prin aprobarea unui plan de restructurare economică a întreprinderii.
În urma analizei dosarelor, s-a constatat că unii producători au acumulat datorii excesive în timp, adunate timp de 3, 4 și 5 ani.
Subvenționarea cu 70% a primei de asigurare rămâne în continuare o măsură de susținere a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare prin intermediul AIPA.
Un alt instrument pentru ca agricultorii să fie protejați în situații neprevăzute, este includerea în rapoartele contractuale cu instituțiile financiare clauza referitoare la evenimentele de forță majoră sau „impediment care justifică neexecutarea obligației” și redactarea acesteia în concordanță cu legislația în vigoare.
Comentarii