‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 12 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎngrijirea găinilor pe timp de iarnă – sfaturi utile

Îngrijirea găinilor pe timp de iarnă – sfaturi utile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Găinile merită o atenție sporită în timpul iernii, astfel încât să nu le fie afectată activitatea. O problemă din cele mai anevoioase în timpul iernii este evitarea apei înghețate.

În caz că cotețul sau hambarul are conectat o sursă cu curent electric, atunci este posibil de a folosi adăpători cu încălzitori electrice.

În momentul când nu este acces la curent, se indică să aprovizionați păsările cu apă călduță. Indiferent de metoda aleasă, păsările au nevoie de apă proaspătă tot timpul, în comparație cu alte animale din gospodărie.

‹ adv ›

Adăpătorile automate vor fi scoase din adăpost și înlocuite cu cele simple în cazul când e imposibil de menținut temperatura în adăpost.

O altă problemă destul de gravă în timpul întreținerii găinilor iarna este degerarea crestei și a bărbiței. Zonele enumerate sunt cele mai sangvinolente și predispuse la îngheț, dar în unele cazuri pot degera și degetele păsării.

În cazul depistării degerăturilor este indicat să ungem locurile respective cu ulei de măsline sau cu vaselină. Este indicat să evităm umiditatea în încăpere și să așternem paie.

‹ adv ›

Deseori, are de suferit pasărea din cauza durerii și sângerării apărute în urma degerăturii. În rare cazuri problema degerăturii superficiale ale crestei și bărbiței poate pricinui moartea păsării.

În degerăturile severe țesutul afectat se usucă, acesta se va înnegri (ca urmare a gangrenei) și se va mumifica încet și se va îndepărta de țesutul sănătos din jur – la ceea ce este cunoscut sub numele de linia de demarcație.

Linia de demarcație la păsări poate dura între 3 și 6 săptămâni pentru a se dezvolta.
Gradul de gravitate a degerăturilor poate varia de la trecerea completă, fără complicații secundare semnificative, până la gangrenă, descompunere și amputarea extremităților în urma degerăturilor.

‹ adv ›

Brutalitatea acestor afecțiuni mult depinde de factorii precum sunt: temperatura mediului, durata expunerii păsării, frigul umed/uscat, vârsta și sănătatea generală a păsării.

Îmbunătățirea furajului obișnuit, în această perioadă, cu boabe întregi sau pisate (crăpate), de porumb face ca pasărea să se asigure cu un strat mai mare de grăsime, sub piele, ceea ce ajută ca să treacă mai bine peste gerurile iernii.

Este preferabil ca porumbul să fie administrat seara înainte de culcarea păsărilor.
În caz că găinile se ouă iarna, este de dorit să trecem de câteva ori pe la cuibar pentru a colecta ouăle, din motiv că conțin peste 75% apă, și pot îngheța și crăpa.

Citiți mai multe despre Stimularea ouatului la găini – recomandări.

Totodată, se duce evidența zilnică asupra sănătății păsărilor ce pot prezenta semne de boală și necesită de a fi luate măsuri de tratament.

Căldura din adăpost este un factor important ce influențează direct asupra producției de ouă și a consumului de nutrețuri, desigur și a sănătății păsărilor. Temperatura medie ce asigură o producție de ouă constantă este de 13 grade C.

Temperatura în coteț sau hambar se măsoară la nivelul păsării, iar în caz că sunt crescute în baterii, la nivelul etajului de mijloc.

Temperatura medie de 14-18 grade C sau chiar de 19-22 grade C menține producția de ouă și scade consumul de nutreț pentru un ou (150-160 g nutreț pentru un ou).

Temperaturile mai scăzute de 12-10 grade C și chiar de 8 grade C permit menținerea producției de ouă până la momentul când mediul din adăpost nu devine prea umed. Sub 8 grade C ouatul începe să scadă simțitor și consumul de nutreț pentru un ou crește mult.

La temperaturi și mai mici (2-3 grade C) ouatul devine atât de rar încât abia se poate obține 1 ou pe săptămână de la fiecare găină cu un consum de peste 800 g nutreț pentru un ou.

Umiditatea din așternut și din aer de obicei cresc în lunile reci de iarnă și acest factor influențează rău asupra producției de ouă și nu în ultimul rând și asupra sănătății păsărilor.

Acest fapt se poate corecta chiar dacă în adăpost se menține o temperatură mai puțin scăzută, prin ventilare, prin a evita orice sursă de umezire (adăpători necorespunzătoare, condensat de apă pe tavan și pereți etc.) și prin întreținerea corectă a așternutului.

Deseori iarna facem o greșeală extrem de gravă menținând temperatura din coteț prin evitarea aerisirii, consecințele apărând în timp. Gazele nocive eliminate de păsări și de dejecții se acumulează în aer provocând o acumulare de bioxid de carbon și ducând la scăderea nivelului de oxigen din aer pe care păsările îl inspiră.

Consecințele se pot accentua prin scăderea ouatului sau apariția bolilor de respirație apărute
deseori la finele iernii/începutul primăverii. Este indicat ca să se facă aerisirea prin deschiderea geamurilor sau a ușii de două ori pe zi pe o durată de 15-20 minute, sau prin utilizarea ventilatoarelor, sau prin orificii de ventilație.

Citește aici despre Hrana găinilor ouătoare în ferme ecologice. Sfaturi și norme.

Durata de iluminare pe zi joacă un rol important când ne dorim să obținem o producție de ouă pe timp de iarnă. Fiind lumina zilei mai scurtă, nu se asigură necesarul formării ouălor. Pentru a remedia problema este necesar să intervenim cu lumină artificială cu ajutorul becurilor electrice (3-5 W/m2 pardoseală).

Pentru stimularea mai accentuata a producției, deși în mod natural ziua lumina iarna și primăvara este în scădere apoi în creștere, se poate mări durata de iluminare zilnică a adăpostului cu 30 minute până la o oră, în fiecare săptămâna, dimineața și/sau seara (înainte de lăsarea amurgului), până ce se ajunge la 13-16 ore lumină/zi, după care regimul se menține constant.

Acest lucru se poate efectua cu becuri cu incandescență de 25-40 W, astfel încât să asigure 3-5 W/m² sau cu lămpi fluorescente de 1,5-3 W/m². La fel, lumina trebuie să fie uniformă pe toată încăperea, de evitat zone foarte întunecate, din cauza cărora găinile devin cloști, care la rândul său nu produc ouă.

8 pași importanți pentru o producție de ouă reușită pe timp de iarnă și menținerea sănătății păsării

1. Menținerea temperaturii în coteț, nu mai scăzute de 10-12 grade C;
2. Ventilarea încăperii;
3. Durata luminii/zi prelungită cu iluminare artificială;
4. Adăparea cu apă călduță și la discreție;
5. Așternut uscat, evitați umiditatea înaltă în coteț;
6. Completarea furajului mărunțit cu boabe întregi sau crupe mășcate;
7. De evitat expunerea păsării în perioade geroase în afara cotețului;
8. De avut în vedere popularea adăpostului (4-5 găini pe m2 de
pardoseală).

5 Rase de găini adaptate la climatul rece

1. Rasa de găini Australorp

Această rasă de găini este foarte activă, având un ritm de creștere rapid, începând ouatul de la vârsta de 5 luni. Găinile sunt bune ouătoare ce se pretează la creșterea în adăpost închis, însă dă randament foarte bun dacă sunt ținute liber.

Nu este o bună zburătoare, ceea ce face posibilă creșterea ei în spațiu deschis. Găinile din această rasă sunt destul de rezistente, trecând cu ușurință peste iernile geroase de la noi, fară a le fi afectat ritmul de ouat.

2. Rasa de găini de Mătase Japoneză

Rasa de găini japoneză are un instinct foarte dezvoltat pentru clocit, chiar și pentru ouă de la alte păsări de curte, precum prepelițele sau rațele.

De multe ori, cad cloști foarte repede și, din cauza instinctului matern dezvoltat, aproape că nu se mai ridică. De aceea, ele trebuie supravegheate pentru a nu se deshidrata.

Sunt singurele păsări care au capacitatea să facă ouă chiar și iarna, chiar și la temperaturi foarte scăzute. Din punct de vedere al producției de ouă, rasa Mătase japoneză nu excelează.

Într-un an, producția poate fi de circa 60-70 de ouă. Un cocoș are în general o greutate de 1,8 – 2 kg, în timp ce pentru o găină din această rasă greutatea ar fi de 1,5 kg.

3. Rasa de găini Plymouth Rock

Este o rasă solidă și robustă unde găinile ajung până la 3 kg, iar cocoșii cântăresc între 3,3 și 4 kg. Deși masiv, corpul este bine proporționat. Spatele este lung și lat, pieptul rotunjit și bine dezvoltat, iar capul este destul de mare. Abdomenul este rotund și larg, ceea ce înseamnă că sunt bune ouătoare.

Această găină este printre cele mai longevive. Acest fapt se datorează și rezistenței sale naturale la temperaturile scăzute.

Se adaptează și spațiilor restrânse, însă ideal ar fi să aibă
posibilitatea să cutreiere o curte sau o grădină spațioasă. Nu sunt bune zburătoare, deci nu e nevoie de un gard înalt sau de un coteț la înălțime.

4. Rasa de găini Dorking

Această rasă de găini este cunoscută pentru calitatea lor ridicată de carne, care are un gust plăcut și delicat. De asemenea, găinile Dorking au o bună rezistență, ceea ce le permite să tolereze cu ușurință orice climat.

Află aici și despre Canibalismul la găini – 13 motive ce pot provoca problema.

Mulți fermieri sunt mulțumiți de creșterea rapidă a puilor, ceea ce sporește semnificativ productivitatea generală a cărnii. Cu toate acestea, acest lucru este posibil numai cu o bună nutriție a tineretului.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›