Îngrășămintele din plante verzi sunt o soluție pentru fermierii care preferă metode naturale de creștere a plantelor. Aici avem două opțiuni: semănarea plantelor pentru producerea îngrășămintelor verzi (detalii aici) și, o metodă utilă micilor legumicultori, producerea directă a îngrășămintelor verzi din plante fie prin compostare, fie prin producerea infuziilor, maceratelor.
Îngrășămintele lichide din plante conțin substanțe nutritive sub formă de compuși organici solubili. Se folosesc atunci când aspectul plantelor indică lipsa oricăror nutrienți, precum și pentru a menține plantele în perioada de creștere și dezvoltare activă a fructelor.
Urzica utilizată ca îngrășământ
Maceratul de urzică poate fi folosit pentru udări la rădăcină și pentru tratamente foliare.
Tratamentul foliar dă un efect rapid și vizibil, mai ales în cazurile în care plantele sunt lipsite de azot sau potasiu. Dar urzica conțin și cupru, fier, calciu.
Pentru mulți grădinari, infuzia de urzică fermentată este tratamentul preferat, deoarece urzica este un adevărat depozit de nutrienți pentru plante, stimulează creșterea plantelor și formarea clorofilei în frunze.
Urzica trebuie colectată înainte de formarea semințelor. Umpleți a treia parte dintr-un recipient din lemn sau plastic, (în timpul preparării, infuzia va face spumă).
Ustensilele metalice nu sunt potrivite, deoarece infuzia de urzică poate reacționa cu metalul.
Urzica se toacă marunt, se adaugă apă, de preferință de ploaie, încalzită la soare și se amestecă. Pentru fermentare sunt suficiente 1,5-2 săptămâni, apoi infuzia devine închisă la culoare, își pierde mirosul neplăcut și încetează să facă spumă.
Pentru udarea la rădăcină, luați infuzie nestrecurată, diluată 1 la 10, iar pentru stropirea frunzelor, filtrată și diluată 1 la 20. Urzica este utilă nu numai în această formă.
Dacă mulciți între rânduri cu plante tinere de urzică, acest lucru nu numai că va avea un efect benefic asupra creșterii și rodirii culturilor, dar va speria melcii și limacșii.
Mulți grădinari observă că mirosul neplăcut de iarbă fermentată atrage insectele polenizatoare, iar solul udat cu infuzie de urzică este preferat de râme.
Infuzie de tătăneasă
Pentru culturile care necesită mult potasiu și mai puțin azot – roșii, castraveți, fasole – îngrășământul de tătăneasă este potrivit.
Este populară și în Europa, unde se numește îngrășământ de comfrey. Pentru a pregăti infuzia, se zdrobesc 0,8 kg de plante proaspete, se pun într-un recipient din lemn sau plastic (metalul nu este de dorit), se toarnă 10 litri de apă și se lasă 4 săptămâni.
Masa este agitată zilnic. Pentru aplicarea la rădăcină, infuzia nestrecurată este diluată într-un raport de 1:10, pentru tratamentul foliar – 1:20, se diluează imediat înainte de utilizare.
În cazul insuficienței de potasiu, tătăneasa este folosită ca o soluție urgentă. Specia mai conține calciu, fier, magneziu.
Infuzii similare pot fi preparate dintr-un amestec de plante diferite. De exemplu, un îngrășământ bun este obținut dintr-un amestec de urzică, tătăneasă și „buruieni tradiționale” – tanacetum, mușețel, gura leului, traista ciobanului, coada-calului. Păpădia și arpagicul sunt, de asemenea, bune.
Pentru a îmbogăți în continuare îngrășământul lichid cu substanțe utile, la sfârșitul fermentației, la amestec se pot adăuga în cantități mici excremente de păsări, coajă de ceapă, făină de oase, cenușă de lemn.
Citiți și Fertilizarea castraveților – 5 rețete de îngrășăminte naturale ce pot fi preparate acasă.
Macerat din Coada-calului
Maceratul din această plantă poate fi folosit pentru nutriția plantelor, dar și pentru combaterea dăunătorilor.
Pentru a prepara maceratul, la 1 kg de plante se iau 10 litri de apă. Se fermentează 1-3 săptămâni. Se diluează 1 la 10 înainte de a-l aplica pe plante. Apropo, coada calului are și proprietăți fungice.
Citiți și despre De ce se îngălbenesc frunzele la roșii. Cauze și tratament.
Comentarii