‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎngrășăminte verzi pentru grădină – 6 plante ce pot fi semănate primăvara pentru a...

Îngrășăminte verzi pentru grădină – 6 plante ce pot fi semănate primăvara pentru a „hrăni” solul

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Îngrășămintele verzi au un rol important de a îmbogăți solul cu azot și contribui la formarea materiei organice, deoarece leguminoasele, cruciferele și cerealele, precum și amestecurile cu alte plante acționează bine ca îngrășământ verde.

Îngrășămintele verzi îmbunătățesc starea solului, dar nu toate pot fi semănate în solul rece primăvara.

Din punct de vedere practic, semănatul de primăvară al îngrășămintelor verzi este mai productiv decât semănatul de vară. Odată cu încălzirea timpului, plantele încep să crească activ, le este confortabil să se dezvolte primăvara, în condițiile în care solul conține suficientă umiditate, iar soarele nu a uscat încă pământul.

‹ adv ›

Totuși, aici este important să luăm în calcul durata de timp necesară până la formarea masei vegetale suficiente și și plantarea noii culturi.

Îngrășămintele verzi semănate primăvara protejează solul de intemperii, îmbunătățesc circulația aerului și apei și nu permit spălarea substanțelor utile.

Îngrășămintele verzi îmbogățesc solul cu azot și oxigen și, de asemenea, împiedică creșterea buruienilor. În plus, plantele introduse în sol pot modifica compoziția și aciditatea solurilor, iar unele dintre ele chiar ajută la combaterea dăunătorilor periculoși.

‹ adv ›

Îngrășăminte verzi ce se recomandă a fi semănate primăvara sunt: hrişca, mazărea, lupinul, ovăzul, muştarul, facelia.

Nu există un îngrășământ verde universal care ar fi ideal pentru absolut toate culturile. Deci, fiecare cultură plantată în parcele are nevoie de propriul îngrășământ verde, care își va îndeplini funcția.

Pregătirea terenului pentru semănarea îngrășămintelor verzi

Unele specii de îngrășăminte verzi pot fi semănate la începutul primăverii, de îndată ce zăpada se topește și solul se dezgheață. În seră, îngrășămintele verzi încep să fie semănate cu 6 săptămâni înainte de data estimată de plantare a răsadurilor.

‹ adv ›

Solul din zona în care ar trebui să fie semănate sideratele trebuie mai întâi curățat de resturi și buruieni, apoi afânat.

Există două moduri de a semăna îngrășăminte verzi primăvara: în rânduri sau semănat continuu. Pentru ca semințele mici să încolțească mai uniform (nu numai primăvara, ci și în orice altă perioadă a anului), se recomandă amestecarea lor cu o cantitate mică de nisip.

Îngrășămintele verzi trebuie încorporate în sol

Încorporarea în sol a masei verzi de plante îmbunătățește starea solului, permeabilitatea pentru apă și contribuie la activarea proceselor microbiologice.

Se recomandă încorporarea îngrășămintelor verzi în sol cu 1-2 săptămâni înainte de plantarea plantelor principale.

Plantele trebuie tăiate sau cosite înainte să apară muguri florali pe ele. Dacă acest lucru nu se face la timp, vor dezvolta un sistem radicular puternic, tulpinile plantelor se vor maturiza, iar semințele se vor coace și se vor împrăștia peste tot lotul. Drept urmare, în loc să ajutați solul, veți avea o nouă problemă – buruienile.

Îngrășăminte verzi utile în grădină

Astăzi, în magazinele specializate, pot fi găsite atât semințe ale unei singure specii, cât și amestecuri speciale de îngrășăminte verzi (de exemplu, leguminoase-cereale, măzăriche-ovăz). Totul depinde de tipul de sol, de cultura plantată și de rezultatul pe care doriți să-l obțineți.

Muștarul alb (Sinapis alba) 

Muștarul este una dintre cele mai populare culturi de îngrășăminte verzi pentru semănatul de primăvară. Planta nu se teme de îngheț. Terenurile umede, acide nu sunt potrivite pentru muștarul alb.

Perioada de la semănat până la maturitatea tehnică este de 1,5-2 luni. Muștarul formează rapid verdeață luxuriantă și oferă umbră ușoară plantelor cultivate, înecând creșterea buruienilor.

Acest îngrășământ verde afânează solul, iar sulful conținut în secrețiile rădăcinilor respinge larvele gândacilor, coropișnițelor și altor dăunători. În plus, muștarul protejează plantele de incidența bolilor cum ar fi fuzarioza.

Ovăzul

Cel mai vechi și răspândit dintre toate îngrășămintele verzi graminee este considerat ovăzul. Tulpinile sale conțin o mulțime de proteine ​​valoroase. Această plantă este prețuită pentru un conținut înalt de azot, fosfor și potasiu.

Ovăzul ca îngrășământ verde este mai ales recomandat pentru solurile argiloase vâscoase: cu rădăcinile sale puternice, este capabil să afâneze solul dens.

Este important faptul, că tulpinile ovăzului se află foarte aproape una de cealaltă, protejând astfel cultura principală de invazia buruienilor. În plus, ovăzul este complet nepretențios și crește peste tot, fie că este vorba de cernoziom, fie de sol nisipos.

Lupinul

Lupinul este considerat unul dintre cele mai bune îngrășăminte verzi pentru plantarea în primăvară. Deoarece este capabil să restabilească fertilitatea oricărui sol, este adesea folosit pentru cultivarea zonelor abandonate.

La fel ca majoritatea îngrășămintelor verzi, lupinul începe să fie semănat cu două luni înainte de plantarea legumelor sau după recoltare, în august-septembrie.

Această plantă preferă solurile ușoare, acide, dar poate crește și în soluri nisipoase și lutoase. Sistemul radicular puternic al lupinului este capabil să extragă nutrienți din adâncurile solului, afânându-l și drenându-l astfel profund.

Hrişca

Această cultură este nepretențioasă, crește bine pe soluri epuizate și acide. Mulți au apreciat acest îngrășământ verde pentru faptul că îmbogățește solul cu fosfor și potasiu și, de asemenea, îngreunează creșterea buruienilor, inclusiv principalul inamic al tuturor grădinarilor – paragina.

Dar există o mică nuanță: hrișca este o cultură iubitoare de căldură, așa că este semănată nu mai devreme de începutul lunii mai (înainte de a planta cartofi târzii sau culturi rădăcinoase cu coacere târzie).

După tăiere și mărunțire, o parte din masa verde de hrișcă este adăugată în sol, iar o parte este lăsată la suprafață ca mulci.

Facelia

Facelia este un protector de încredere împotriva paraziților de sol pentru cartof, morcov, sfeclă și alte plante rădăcinoase. Acest îngrășământ verde este folosit nu numai pentru a îmbunătăți calitatea solului, ci și pentru a proteja cultura principală de insecte dăunătoare, buruieni și, de asemenea, pentru a opri eroziunea solului.

Timpul de semănat al faceliei depinde de condițiile meteorologice. În regiunile calde, semințele încep să fie semănate încă din februarie. Dacă iarna în regiune este rece și prelungită, atunci semănatul poate fi început nu mai devreme de sfârșitul lunii martie, asigurându-vă că înghețuri nu vor fi înregistrate.

Citește și despre Cum protejăm legumele de boli și dăunători în sistem ecologic – 5 reguli importante.

Mazăre

Mazărea aparține îngrășămintelor verzi leguminoase, a căror sarcină principală este de a restabili fertilitatea solului. În primul rând, acest lucru se aplică acelor parcele pe care se cultivă aceleași culturi în fiecare an.

În cele mai multe cazuri, mazărea este semănată primăvara sau la sfârșitul verii, după recoltare. Această plantă este capabilă să formeze masa verde necesară în 1,5 luni, datorită căreia parcela va fi protejată de supraîncălzire și uscare.

Mazărea crește bine în soluri neutre, bine drenate. Această cultură este capabilă să suporte un ușor val de frig, dar va fi afectată de îngheț.

Cum să seamănă îngrășământul verde:

Îngrășăminte verzi pentru cartof

De regulă, primăvara, un amestec de facelia, ovăz și muștar alb este folosit ca îngrășământ verde pentru cartof. Câteva săptămâni sunt suficiente pentru ca aceste plante să crească o masă verde decentă.

Cu două săptămâni înainte de plantarea cartofilor, masa de deasupra solului este tăiată și încorporată în sol. După recoltarea culturii, locul trebuie să fie din nou semănat cu îngrășăminte verzi.

Îngrășăminte verzi pentru tomate

Atunci când alegeți îngrășămintele verzi pentru tomate, experții recomandă să luați în considerare mai mulți factori simultan:

  • compatibilitatea plantelor,
  • compoziția solului,
  • caracteristicile climatice ale regiunii.

Cele mai optime pentru tomate sunt lupinul, muștarul, facelia, ovăzul. Activitățile de semănat și creștere trebuie să înceapă cu câteva săptămâni înainte de plantarea tomatelor.

De îndată ce îngrășămintele verzi ajung la înălțimea de 20-30 cm, trebuie tăiate și încorporate în sol. De regulă, acest lucru se întâmplă cu 14 zile înainte de plantarea culturii principale.

Totodată, pot fi semănate fâșii de îngrășăminte verzi și cultura principală.

Cu o utilizare adecvată, îngrășământul verde este capabil să restabilească structura și caracteristicile de calitate ale parcelelor cele mai epuizate în doar câteva sezoane.

V-ar putea plăcea și articolul despre 5 flori ce trebuie cultivate în grădină pentru a ține dăunătorii plantelor la distanță.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›