Coacăzul negru este considerat un arbust fructifer destul de nepretențios. În același timp, fără îngrijire adecvată, recolta de coacăze începe să scadă de la an la an, după care arbustul poate chiar să se usuce.
În acest articol prezentăm câteva recomandări în ce constă îngrijirea coacăzului toamna.
Îngrijirea coacăzului negru
În primul rând, toamna este recomandată colectarea resturileor plantelor bolnave, inclusiv lăstari, frunze, înlăturarea acestora din plantație și arderea sau îngroparea în sol pentru a evita răspândirea bolilor în sezonul următor. De la un an la altul, bolile produse de ciuperci se răspândesc prin frunzele căzute și lăstarii atacaţi.
În plus, resturile de plante pot fi și un loc bun de hibernare pentru dăunători.
Tăierile la coacăz
Coacăzul negru fructifică începând din anul 3 după plantare. Recolta maximă va fi obținută în anul 4-5 ani de la plantare, iar tulpinile ce trec de 7-8 ani vor avea producție scăzută. Mugurii fructiferi se află pe ramurile mijlocii de obicei, dar și pe ramurile de tip buchet.
De obicei, tăierea la coacăz începe primăvara devreme, în prima jumătate a lunii martie, în uscat, când planta se află în repaus vegetativ, dar poate fi realizată și toamna.
Schemă generală de tăiere de formare a coacăzului:
Tăierile de formare se efectuează în primii 4 ani, veți lăsa a câte 4-5 tulpini pe an, adică după 4 ani planta va avea 16 tulpini aproximativ.
Tăieri în verde se fac puține, în aprilie-mai, care presupun plivitul lăstarilor în exces ce apar în zona coletului. Coacăzul negru începe să formeze mugurii florali foarte devreme, după care nu este de dorit să efectuați multe lucrări, în special tăierea.
Unii producători menționează că tăierea la coacăz realizată toamna contribuie la faptul că fructele în următorul sezon vor fi mai mari. Astfel, puteți încercați să realizați lucrarea toamna.
În primul rând, în timpul tăierilor de toamnă se înlătură ramurile bătrâne cu fructificare redusă, tulpinile în exces, lăstarii bolnavi și deteriorați, ramurile ce se târăsc de-a lungul solului, precum și lăstarii ce cresc în interiorul arbustului și îndesesc coroana.
Mai multe detalii despre Tăierile la coacăz găsiți în acest articol.
Lucrarea solului la coacăzul negru toamna
Pe lângă tăieri, pot fi realizate și alte lucrări. Sunt diferite păreri privind săparea de toamnă a spațiului din jurul arbustului de coacăz negru.
Adepții agriculturii ecologice clasice susțin că săpatul poate dăuna arbustului, deoarece rănește rădăcinile de la suprafață. Ca alternativă, ei recomandă mulcirea, care menține solul din jurul plantei umed.
Cei care cultivă coacăzul în mod tradițional, insistă asupra faptului, că solul din jurul arbuștilor trebuie săpat și stratul-răsturnat. Acest lucru, pe lângă afânare, va contribui și la distrugerea insectelor dăunătoare care se ascund acolo pentru iarnă și a larvelor depuse de acestea.
Adâncimea de săpare a distanței dintre rânduri recomandată – 20 de centimetri și între arbuști pe rând de aproximativ 10 centimetri.
Fertilizarea anuală la coacăzul negru
Fertilizarea de bază anuală se realizează în perioada 15 februarie – 15 martie. Fertilizarea fazială se aplică pe parcursul sezonului de vegetație, până la 15 iunie.
Puteți aplica fertilizări foliare, dacă e necesar de combătut clorozele.
Fertilizarea se realizează în funcție de analiza solului. Din recomandări generale, pentru fertilizarea de toamnă a coacăzului negru se utilizează 100 de grame de superfosfat și 30 de grame de clorură de potasiu per arbust.
Îngrășămintele care conțin azot nu se aplică toamna, sunt contraindicate, deoarece pot provoca creșterea lăstarilor, ceea ce va reduce rezistența la iarnă a coacăzului.
În ceea ce privește introducerea gunoiului de grajd proaspăt, care se introduce în sol doar toamna, cu siguranță este util pentru plantele de coacăz.
Fertilizarea cu gunoi de grajd se face numai atunci când se instalează vremea rece stabilă și se oprește creșterea lăstarilor noi. Atunci excesul de azot nu mai este problematic pentru plantă.
În lunile de toamnă și iarnă, principalele componente ale gunoiului de grajd proaspăt se vor transforma într-o formă care este ușor de asimilat de plante, iar primăvara rădăcinile de coacăz le vor extrage cu ușurință din sol.
Dacă în zonă cad multe precipitații toamna și primăvara devreme, utilizarea gunoiului de grajd pentru fertilizare este lipsită de sens. Nutrienții se vor dizolva și vor fi spălați odată cu apa.
Mulcirea coacăzului toamna
Împreună cu fertilizarea, este bine să mulcim solul din jurul plantei. Pentru un tufiș, în medie, avem nevoie de o găleată cu rumeguș sau turbă și un pahar de cenușă de lemn cernută (cenusa de cărbune nu este bună). Grosimea stratului mulciului trebuie să fie de 10 centimetri.
Mulțumesc pt sfaturi, dar eu ași dorii sa ne vorbiți și despre Aronia, mai ales cum se taie și când este benefic pt arbust sa o facem.