vineri, 3 mai, 2024
20.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeVIDEO. Inovații și tendințe globale în irigarea culturilor agricole

VIDEO. Inovații și tendințe globale în irigarea culturilor agricole

Recomandate

Reducerea consumului de apă, a energiei și a fertilizanților prin optimizarea procesului de irigare este unul dintre obiectivele de bază, mai ales dacă luăm în calcul criza energetică și resursele de apă limitate.

Adoptarea tehnologiilor moderne și a abordărilor inovatoare în domeniul irigării are potențialul de a transforma în mod semnificativ sectorul agricol, ajutând la obținerea unor produse de calitate superioară și la reducerea costurilor.

Mai multe detalii despre ce presupune automatizarea irigării, care sunt noutățile pe piața locală în acest sector, dar și tendințele la nivel mondial a oferit în cadrul Conferinței AgTech Radu Craciun, inginer construcții și hidrotehnice Agrodor-Succes.

Atunci când vorbim despre sistemele automatizate de irigare, acestea au câteva componente principale, prezentate în următoarea schemă:

Unitatea de control pentru gestionarea sistemului de irigare

Unitatea de control pentru gestionarea sistemului de irigare – se consideră a fi cel mai important element. Aceasta se clasifică în câteva clase:

NMC PRO – unitate de control cu potențial de a gestiona până la 255 de robinete hidraulice, inclusiv administrarea îngrășămintelor și alte utilaje.

NMC Junior – unitate de control pentru suprafete mici, cu potential până la 15 robinete, inclusiv administrarea îngrășămintelor și alte utilaje.

NMC Climate – unitate de control destinată pentru gestionarea până la 50 de sere concomitent, datorită progamării pentru fiecare individual.

De obicei, unitatea de control include și Echipamentul de administrarea îngrășămintelor, cum ar fi FERTIKIT, ce are mai multe canale de dozare.

Echipamentul permite:

  • asigurarea unui consum mic de apă și energie electrică pentru a dilua și omogeniza soluția administrată;
  • utilizare simplă și comodă;
  • controlul EC și pH direct la unitate;
  • posibilitatea de a reda informația electronic pe alte dispozitive cu vizualizare digitală. 

Opțiuni de automatizare a irigării:

Automatizarea prin cablu, care permite reglarea presiunii – de exemplu „Single Net”, care este cea mai populară.

Automatizarea prin „RadioNet” (pentru a transmite informațiile din câmp cu ajutorul undelor radio), combinată cu regulatoare de presiune senzori de umiditate și stații meteo.

Monitorizarea este valabilă doar în cazul disponibilității senzorilor (tensiometru, senzor de volum, sensor de rezistență) și stației meteo în câmp.

Toate datele preluate și transferate de unitatea de control se pot urmări prin utilizarea softului uManagedestinat pentru monitorizarea procesului de creștere a culturilor agricole.

uManage” elaborează grafice cu datele necesare, generează rapoarte pentru fiecare zonă de lucru.

Următoarea aplicație importantă în automatizarea irigării este NMC Air – necesară pentru dirijarea regulatoarelor de presiune, utilajului de pompare, fertirigare și filtrare, ce în complex permite vizualizarea tuturor parametrilor.

Accesând aplicația NMC Air puteți monitoriza datele la distanță, și anume:

  • Verifica parametrii de lucru și a alarmelor din timpul acestuia.
  • Deschide programa pentru analiza parametrilor indicați.
  • Verifica contorizarea apei și administrarea îngrășămintelor. 
  • Verifica statutul programului de irigare în momentul accesării.
  • Verifica regulatoarele deschise în proces de irigare.
  • Verifica canalele active la administrarea îngrășămintelor.
  • Vizualiza datele transmise de sensorii EC și pH.

O altă unitate importantă în eficientizarea resurselor energetice este panoul electric cu convertizor de frecvență ce permite reducerea consumului electric al motorului și prelungește durata de exploatare a acestuia.

La capitolul inovații în materie de irigare, în cadrul conferinței a fost prezentat NetBeat – primul sistem de irigare „cu creier”, dar inovațiile în irigare pentru 2023 ce urmează a fi implementate în Republica Moldova.

Noutăți disponibile pe piața Moldovei în 2023:

Linia de picurare GrowStream

GrowStream – linie de picurare de tip Tape, compusă dintr-un material hidrofil la nivel de sistem radicular. Perișorii absorbanți la eliminarea enzimelor provoacă peretele tape-lui să elibereze apă strict necesară pentru plantă

Asigură uniformitate sporită și mai precisă pentru fiecare rând ce este irigat. Totodată, un avantaj incontestabil al GrowStream Tape este acela că asigură o economie de apă și fertilizanți între 30-50% comparativ cu irigarea prin picurare tradițională.

Presiunea optimală de lucru este între 0,07 bar până 0,21 bar, ceea ce reduce costurile sistemului de irigare, îl face mai avantajos la capitolul economie de apă și a fertilizanților.

Lipsa emițătoarelor – elimină probabilitatea înfundării emițătoarelor tradiționale, datorită materialului său unic.

Echipamentul GrowSphere

Growsphere – combină toate echipamentele relatate mai sus în unul mai comod de utilizat. Acesta permite automatizarea și gestionarea tuturor instrumentelor utilizate în procesul de irigare și fertirigare de precizie înaltă. 

Utilizează datele de la stația meteo și sensori în timp real, fapt ce duce la optimizarea irigării și reducerea cantității de apă și a fertilizanților utilizați.

Energie hibridă pentru irigare

O altă noutate Agrodor disponibilă pe piața Moldovei în acest an este tehnologia propusă de compania germană LORENTZ – pomparea apei utilizând sursa de curent din rețea și cea fotovoltaică.

Acest lucru permite utilizarea unui sistem de pompare care consumă până la 75 kW/oră prin combinarea ambelor sisteme energetice, care asigură o autonomie pe parcursul zilei de până la 65%.

Combinând energia electrică și cea solară, utilajul se setează în funcție de necesitățile consumatorului. În prim plan este utilizată energia solară, iar în cazul insuficienței acesteia are loc conectarea la energia electrică.

Pentru a discuta mai multe despre soluțiile prezentate în cadrul conferinței AgTech, puteți contacta reprezentanții companiei Agrodor la numărul +373 67 441 163.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale