‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 9 mai, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleInteresul pentru energia "verde" scade pe plan mondial, avertizează AIE

Interesul pentru energia „verde” scade pe plan mondial, avertizează AIE

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Un recent raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) avertizează că, deşi a luat amploare în ultimii ani, energia provenită din surse regenerabile nu a avut un impact major asupra emisiilor de carbon şi, mai grav, interesul pentru energia „verde” scade pe plan mondial, în timp ce tehnologia tradiţională pe bază de cărbune continuă să se extindă.

Raportul anual întocmit de AIE privind evoluţia energiei nepoluante (Tracking Clean Energy Progress 2013), dat publicităţii în aprilie 2013 cu ocazia forumului Clean Energy Ministerial (CEM) organizat luna aceasta la New Delhi, India, relevă că expansiunea rapidă a tehnologiilor regenerabile este unul din puţinele semnale optimiste într-un moment în care perspectiva este mai degrabă sumbră la nivel mondial, în ceea ce priveşte sursele de energie.

Potrivit documentului, capacitatea centralelor solare a crescut cu 42% iar cea a parcurilor eoliene cu 19%, în timp ce, în cazul centralelor pe cărbune, creşterea a fost de doar 6% în 2012.

Totuşi, deoarece capacitatea deja existentă a centralelor cu combustibili fosili este imensă în comparaţie cu energia regenerabilă, avansul centralelor tradiţionale îl depăşeşte cu mult pe cel al energiei verzi. Nici măcar alternativa reprezentată de gazele naturale nu a reuşit să scadă semnificativ utilizarea cărbunelui.

Energia regenerabilă pur şi simplu nu poate ţine pasul cu cărbunele şi, în niciun caz, nu îl poate înlocui treptat, afirmă autorii raportului. În perioada 2001-2010, cantitatea de electricitate produsă din cărbune a crescut cu 2.700 TWh, în timp ce energia din surse nepoluante – vânt, soare, biomasă hidro, chiar şi nucleară – a crescut cu mai puţin de jumătate: 1.300 TWh.

Majoritatea statelor lumii încă preferă tehnologiile bazate pe cărbune, pentru că sunt ieftine, fiabile, predictibile şi uşor de conectat la reţelele deja existente. Pentru ca guvernele şi mediul de afaceri să îşi schimbe atitudinea în favoarea energiilor alternative, este necesar ca acestea din urmă, mai ales centralele eoliene şi solare, să devină mai accesibile în termeni de costuri şi uşurinţă în utilizare, afirmă Matthew Stepp, senior analyst în cadrul Information Technology and Innovation Foundation.

‹ adv ›

Un indice al inerţiei factorilor de decizie

Concluziile raportului au fost cel mai bine sintetizate de Directorul Executive AIE, Maria van der Hoeven, care a lansat un avertisment demn de luat în seamă, în plenul forumului CEM, în faţa miniştrilor energiei din cele 23 de state membre: „Efortul de trecere la un sistem energetic global nepoluant a stagnat… Deşi liderii mondiali promit multe, unitatea medie de energie produsă azi este la fel de poluată ca şi acum 20 de ani.”

Pentru a ilustra această inerţie, raportul Tracking Clean Energy Progress propune un nou indice, Energy Sector Carbon Intensity Index (ESCII), care exprimă cantitatea medie de dioxid de carbon emisă în industria energetică pentru producerea unei anumite cantităţi de electricitate. În 1990 ESCII era de 2,39 tone CO2 pentru o tonă echivalent petrol (tep – o unitate de măsură în industria energetică), iar în 2010 de-abia scăzuse timid la 2,37 tCO2/tep.

‹ adv ›

Există chiar experţi care văd cifrele prezentate de AIE ca fiind prea optimiste. David Victor, co-director al Laboratorului de Drept Internaţional şi Reglementări (‘Laboratory on International Law and Regulation’) din cadrul ‘University of California’, San Diego afirmă că, în prezent, emisiile de carbon pe unitate de energie au crescut faţă de acum un deceniu, la nivel mondial, deoarece au fost construite noi centrale pe bază de cărbune.

„Pe măsură ce temperatura medie a planetei creşte din cauza emisiilor tot mai puternice de gaze de seră, cum este CO2 – din care două treimi sunt generate în sectorul energetic – ar trebui să fim din ce în ce mai îngrijoraţi de absenţa unui progres semnificativ,” a avertizat Maria van der Hoeven, adăugând:

„Pur şi simplu nu ne permitem să aşteptăm încă 20 de ani fără să fim ascultaţi. Avem nevoie de o expansiune rapidă a tehnologiilor nepoluante dacă vrem să evităm efectele potenţial catastrofale ale încălzirii globale, deci va trebui să abandonăm cât mai repede tehnologiile pe bază de combustibili fosili.”

Conform raportului AIE, deşi ar trebuie alocate fonduri de cercetare de trei ori mai mari decât în prezent pentru a oferi o alternativă economic viabilă la tehnologiile actuale pe bază de combustibili fosili, în realitate se întâmplă exact invers: cheltuielile cu cercetarea şi dezvoltarea scad, în schimb subvenţiile acordate combustibililor fosili (523 miliarde USD la nivel global) sunt de 6 ori mai mari decât cele pentru energiile regenerabile.

Există şi semnale optimiste

Deşi ritmul conversiei la o energie mai curată este încă lent, există şi semnale optimiste, aşa cum relevă raportul AIE pe 2013. Astfel, anul trecut, puterea instalată a centralelor solare şi eoliene a crescut cu 42%, respectiv 19% la nivel mondial faţă de 2011, în pofida turbulenţelor politice şi economice care au afectat industria energetică.

De asemenea, în ultimii doi ani, statele emergente şi-au sporit sprijinul politic acordat energiei regenerabile, iar diverse ramuri industriale au trecut la adoptarea unor tehnologii mai puţin poluante.

De exemplu, în domeniul auto, vehiculele hibrid-electrice au luat elan şi au atins vânzări de peste 1 milion de unităţi anual, iar vânzările de automobile exclusiv electrice s-au dublat anul trecut la 110,000 unităţi.

Cu ocazia forumului de la New Delhi, Directorul Executiv AIE a subliniat şi potenţialul ridicat al măsurilor ce au drept scop economisirea energiei. Astfel, există un progres evident în direcţia unor motoare auto mai economice, deşi standardele diferă de la o ţară la alta şi doar puţine entităţi administrative au introdus reguli clare în această privinţă pe teritoriul lor.

În situaţia actuală, când industria energetică foloseşte pe scară largă combustibili fosili, o tehnologie promiţătoare este captarea şi stocarea dioxidului de carbon din atmosferă, cu ajutorul unor centrale amplasate în apropierea marilor poluatori. Tehnologia cunoscută sub numele de ‘Carbon Capture and Storage (CCS)’ este deja aplicată sub forma unor proiecte-pilot în SUA, Norvegia şi Algeria, dar dezvoltarea sa la scară industrială va avea loc numai după ce guvernele vor adopta politici ferme de sprijin, afirmă experţii AIE.

Raportul pe 2013 al Agenţiei Internaţionale pentru Energie face o serie de recomandări, în diverse domenii tehnologice.

Cea mai importantă dintre ele este aceea ca preţurile produselor de larg consum să reflecte adevăratul cost al energiei, prin taxarea emisiilor de carbon şi eliminarea subvenţiilor pentru combustibilii fosili.

De asemenea, tehnologiile nepoluante – cum ar fi vehiculele electrice, centralele eoliene şi solare etc. – au nevoie de sprijin guvernamental şi în anii următori, prin politici clare şi transparente. Acestea trebuie cuplate cu măsuri care să stimuleze eficienţa energetică, standarde adoptate pe scară largă, coduri şi norme ecologice în industrie şi construcţii, toate având drept scop încurajarea unei atitudini mai responsabile cu mediul.

„Guvernele care alcătuiesc CEM reprezintă 4,1 miliarde de oameni şi trei sferturi din produsul intern brut la nivel mondial. Împreună, ele pot pune în mişcare tranziţia către o energie curată, iar acum este timpul să acţionăm,” afirmă încurajator Directorul Executiv al AIE, Maria Van der Hoeven.

INFO PLUS
Forumul Clean Energy Ministerial reuneşte miniştri din 23 de state sau entităţi care generează patru cincimi din emisiile de gaze de seră la nivel mondial: Australia, Brazilia, Canada, China, Danemarca, Comisia Europeană, Finlanda, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Coreeade Sud, Mexic, Norvegia, Rusia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

Sursa: financiarul.ro

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›