‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-1.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaINTERVIU. Ce spune preşedintele Asociaţiei Avicultorilor despre creditul polonez

INTERVIU. Ce spune preşedintele Asociaţiei Avicultorilor despre creditul polonez

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Întreprinderile avicole din țara noastră duc lipsă serioasă de resurse financiare, iar creditul oferit de Guvernul Poloniei ar putea produce o schimbare în acest sens. Declarația a fost făcută de preşedintele Asociaţiei producătorilor de carne de pasăre şi ouă, Nicolae Covaş, într-un interviu pentru agenţia „INFOTAG”. Agrobiznes a urmărit cele mai importante declarații făcute în cadrul discuției.

Întrebare: Creditul acordat de Polonia de 100 mil. euro, cu 0,15% pentru 25 de ani cu o perioadă de graţie de cinci ani, menit să sporească competitivitatea sectorului animalier din Moldova este un panaceu sau un jug creditorial?

Răspuns: Întreprinderile noastre duc lipsă de bani, fără de care este dificil de instalat o linie de producere la nivelul standardelor europene. Bani „lungi” cu dobânda de 3%, plus cu o perioadă de graţie de trei ani este ajutor de la stat!

‹ adv ›

Întrebare: Insuficienţa de bani pentru proiectele de afaceri poate fi acoperită, de exemplu, din contul împrumuturilor de la băncile din Moldova sau împrumuturile din creditul polonez vor fi mai avantajoase?

Răspuns: În primul rând, băncile acordă credite mai scumpe şi pe termen scurt, în al doilea rând, producătorii de carne de pasăre anterior deja au luat împrumuturi de la bănci, dar din lipsă de venit pot achita băncilor doar procentele, fără a stinge creditele. De aceea returnarea creditelor, conform contractelor semnate, deocamdată este „îngheţată”.

Întrebare: Piaţa RM este arhiplină de carne de pasăre moldovenească şi de import (mai ieftină). Nu se resimte insuficienţa acesteia nici pe piaţa europeană. În plus, preţurile la carnea de pasăre a producătorilor de acolo, datorită dotării de către stat a agriculturii, sunt mai mici. Cum veţi spori comerţul din contul livrării mărfii în ţările UE?

‹ adv ›

Răspuns: Ţin să menţionez că deja au fost stabilite cotele pentru marfa noastră. Exportul în statele Europei de Sud stagnează deoarece în opinia părţii europene carnea moldovenească nu corespunde standardelor. Trebuie de reutilat incubatoarele, fabricile de nutreţuri, laboratoarele de producere. „Vacanţa” creditară şi dobânda mică ne va permite să stabilim un ciclu de producţie care va corespunde cerinţelor europene.

Întrebare:  Ambasadorul Poloniei în RM, Artur Michalski, este de părere că creditul dat va oferi Moldovei şansa de a urma mai cu încredere cursul integrării europene şi modernizării ţării. Dar directorul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), Petru Maleru, afirmă că în realizarea acestui credit au apărut probleme.

Răspuns: AIPA are alte funcţii – acordarea subvenţiilor de stat pentru agricultură. Pentru agenţie pepartizarea creditului este ceva nou. Nu are personal corespunzător şi specialişti. În toamnă agenţia a cerut deja Ministerului Finanţelor să acorde finanţare de stat pentru funcţionarea agenţiei care administrează creditul polonez, dar MF nu a susţinut propunerea. Acum noua agenţie va fi finanţată din contul banilor achitaţi de producătorii agricoli pentru folosirea creditului polonez.

‹ adv ›

Întrebare:  Şi care va fi statutul acesteia?

Răspuns: Va fi subordonată AIPA.

Întrebare: Polonia a acordat creditul cu dobânda de 0,15%, ba chiar cu o perioadă de graţie de cinci ani. Iar autorităţile moldoveneşti intenţionează să-l acorde agricultorilor cu o perioadă de graţie de trei ani şi cu dobânda de 3% (!) pentru 12 ani. Sprijină oare asociaţia asemenea politică în privinţa creditului dat?

Răspuns: Noi suntem de părere că dobânda maximală pentru beneficiari trebuie să fie de cel mult 1,5%.

Întrebare: Pentru asimilarea creditului există o condiţie. Din 100 mil. de euro, 60 mil. trebuie cheltuite pentru procurarea echipamentului şi materialelor de la producătorii polonezi. Deranjează pe avicultori această cerinţă?

Răspuns: Nu. La majoritatea întreprinderilor se lucrează cu echipament produs în Polonia.

Întrebare: Dispune oare ramura de suficienţi specialişti calificaţi, capabili să mânuiască utilajul nou, care în curând va începe a fi adus din Polonia?

Răspuns: În primăvara anului 2014 Asociaţia s-a adresat cu o rugăminte la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare de a contribui în pregătirea operatorilor în şcolile profesionale. Rugămintea a fost înţeleasă şi sprijinită. MAIA a adresat Ministerului Educaţiei o scrisoare cu propunerea de a organiza astfel de cursuri. Din septembrie 2015 Ministerul Educaţiei planifică să deschidă astfel de grupe în câteva şcoli profesionale din RM.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›