‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleInterzicerea exportului de cereale. Ce spun autoritățile și experții economici despre această măsură

Interzicerea exportului de cereale. Ce spun autoritățile și experții economici despre această măsură

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Interzicerea exporturilor de cereale ar fi o măsură înțeleaptă în condițiile stării de urgență declarată în Moldova, dar și în multe alte state ale lumii. Deputatul Dumitru Alaiba, a publicat pe blogul său un articol în care face referire la o informație care spune că prin portul Giurgiulești ar fi exportate cantități mari de grâu cu scopul de a crește prețul pe piața internă și de a micșora stoctul. Nici repsonsabilii de la Serviciul Vamal, nici cei de la Portul Internațional Giurgiulești nu au confirmat informația. 

Alaiba este de părere că, interzicerea exporturilor de cereale ar fi o măsură necesară, care nu suportă amânare.

„Pandemia este doar unul din motive. Alt motiv e faptul că, probabil, ne așteaptă o secetă devastatoare. Asta sugerează cifrele din trecut. După o iarnă foarte caldă, urmează o secetă devastatoare. Cea mai recentă a fost seceta din 2008 pe care cei mai în vârstă și-o amintesc. A fost foarte dureros. Câmpii pârjolite, oamenii din sate dădeau vitele la abatoare pentru că pur și simplu nu aveau cu ce le hrăni, în plină vară. A fost o criză economică pe care au resimțit-o, în primul rând, cei mai săraci – cei care se hrănesc direct din grădina lor. Iarna din anul ăsta a fost și mai caldă decât iarna dinaintea secetei din 2008”, a scris deputatul.

Președintele neagă exporturile masive de grâu

În cadrul ultimei ediții a emisiunii „Președintele Răspunde”, șeful statului, Igor Dodon, a negat informațiile potrivit cărora, zilnic, din țară sunt exportate zeci de tone de grâu.

‹ adv ›

„La această etapă zilnic nu pleacă zeci de camioane cu grâu din țară. Nu există așa o dinamică, pentru că noi încercăm să venim cu unele restricții ne-tarifare la export, ceea ce ține de certificatele care se dau la export și examinăm foarte serios stoparea pe o anumită perioadă a exporturilor de cerealiere. La această etapă rezerva de cerealiere din Republica Moldova ne permit să asigurăm securitatea alimentară a statului. Evident, ar fi bine să restricționăm, dacă nu total, cel puțin parțial aceste exporturi până la noua roadă”, a spus Dodon.

Eventualele interdicții de export, la un pas distanță

Anterior,  președintele preciza că Moldova ar putea impune restricții la exportul de cereale, iar autoritățile ar putea recurge la această măsură, pentru a asigura securitatea alimentară a țării.

„Trebuie să cântărim foarte bine necesitatea restricțiilor la exportul de cereale. Unele țări astfel de restricții deja au introdus. Este vorba de exportatori mari precum Rusia, Ucraina și Kazahstan”, a spus Dodon.

În cadrul şedinţei Comisiei pentru situaţii excepţionale de la sfârșitul lunii martie, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a propus restricționarea exporturilor de cereale pe perioada pandemiei. Șeful de la Agricultură a punctat că rezervele de grâu din țară constituie aproximativ 200 de mii de tone, cantitate care ar asigura consumul intern pentru o perioadă de circa 200 de zile.

‹ adv ›

De exemplu, din 4 aprilie 2020, este interzis exportul produselor de pe teritoriul regiunii transnistrene. O așa numită dispoziție a fost semnată de liderul separatist Vadim Krasnoselski, care a  precizat că măsura va dura pe întreg parcursul stării de urgență, instituită până pe 1 mai 2020.

„Statul are nevoie de rezerve în cazul în care carantina internațională provocată de pandemie se prelungeşte. Trebuie să creăm o comisie în cadrul guvernului, fără permisiunea căreia exportul de produse alimentare din Transnistria va fi imposibil”, a spus Krasnoselski.

Ce spun experții?

Solicitat de jurnaliștii Agora, expertul economic, Veaceaslav Ioniță, a spus că autoritățile ar trebui să fie prudente atunci când iau decizii pe acest segment. Ioniță menționează că, orice acțiune a statului trebuie să pună pe cântar atât beneficiile, cât și pierderile care pot fi înregistrate de societate.

„Moldova este integrată mai mult în economia globală, pentru că este o țară mică și exportă mult, importă mult, suntem dependenți de importuri. Acum nu există semnale că în viitorul apropiat vom avea probleme cu cerealele. Dacă se vor schimba circumstanțele dramatic, nu pot să spun că nu e nevoie de asemenea interdicții, dar în circumstanțele actuale – nu”.

Expertul este de părere că, în o asemenea decizie din partea conducerii țării ar afecta fermierii, care ar fi forțați să vândă producția la un preț de monopol instaurat în interiorul țării.

„Admit că statul ar putea fi nevoit să recurgă la o asemenea măsură, dar ea trebuie să fie dublată de instaurarea Consiliului de produs. Să fie formată o platformă publică de negociere a prețurilor și în felul acesta să se asigure corectitudinea lui. În caz contat, riscăm să facem jocul câtorva monopoliști în defavoarea a zeci de fermieri mici”.

‹ adv ›

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, stocurile producătorilor din țara noastră sunt de aproximativ 152 de mii de tone de grâu, fără rezerva de stat. Asta este suficient pentru a asigura consumul intern pe o perioadă de, cel puțin, șapte luni. Pe lângă acestea, sunt peste 1,2 milioane de tone de porumb și 65 de mii de tone de ulei de floarea soarelui, care sunt suficiente pentru doi ani. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›