‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎntreținerea livezilor de nuc: producători din Moldova și România au discutat principalele aspecte

Întreținerea livezilor de nuc: producători din Moldova și România au discutat principalele aspecte

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Peste 30 de producători de nuci din Moldova și România s-au adunat la un seminar tematic, devenit deja tradițional, pentru a discuta despre principalele provocări din sector, cât și despre soluțiile identificate de specialiști, la pepiniera Voinești din raionul Hâncești. 

Atelierul a fost structurat în trei părți, iar cei prezenți au avut posibilitatea nu doar să asculte informații actualizate despre dezvoltarea sectorului, dar și să participe la o degustație de diferite soiuri de nuc și la o demonstrație a utilajului pentru scuturarea pomilor de nuc. 

Oleg Tîrsînă, președintele Asociației Nucicultorilor din Republica Moldova, a remarcat că, în această perioadă soiurile de nuc sunt, în mare parte, ajunse la maturitate și este o ocazie perfectă pentru a degusta aceste soiuri, a înțelege diferența dintre ele, calitățile lor organoleptice. 

„Totodată, este o ocazie bună pentru a invita mai mulți nucicultori pentru școlarizare, instruire deoarece avem mai mulți specialiști care vin cu prezentări despre diferite aspecte ale înființării, întreținerii și exploatării livezilor de nuc. Am organizat și o demonstrație de utilaje, echipamente și mașini pe care le folosim atât la întreținerea plantațiilor, cât și la recoltarea, procesarea primară a producției de nuci. Nu în ultimul rând, producătorii de nuci au putut interacționa, face schimb de experiență, opinii, învăța unii de la alții.

În anul curent, evenimentul a fost axat pe partea economică și consecințele erorilor comise pe parcursul anilor. Prin intermediul acestui seminar, ne-am propus să ajutăm producătorii să identifice problemele care apar pe parcursul creșterii și dezvoltării livezilor și să-i atenționăm asupra greșelilor pe care le fac și care duc la stagnarea plantațiilor, întârzierii intrării pe rod”. 

Oleg Tîrsînă a prezentat o informație actualizată referitor la soiurile cultivate de către producătorii autohtoni.

„În ceea ce ține de Pescianski, este un soi cu o calitate excepțională a miezului, dar în acest an a fost afectat de arșița, care s-a menținut pe parcursul a două săptămâni în luna august. Astfel că, având coaja verde, mezocarpul mai subțire, nucile care erau expuse la soare au suferit de arsură solară”. 

Într-un final, arsura solară duce nu doar la întunecarea miezului, dar și la apariția mucegaiului. Această constatare a  fost formulată și de către specialiștii din America. 

„În aceste condiții, cred că vom fi obligați să zonăm mult mai atent soiurile. Respectiv, în partea de sud, există riscul arsurilor solare, pomii pornesc un pic mai devreme în vegetație, dar există și riscul înghețurilor tardive de revenire. Respectiv, în aceste regiuni, în ultimii ani, Pescianski întâmpină anumite dificultăți și acest soi este mult mai adaptat în regiunile de nord. Sunt câteva concluzii care vin după mai mulți ani de studii.

Chiar dacă este un soi cu o vigoare de creștere foarte bună, se adaptează în regiuni cu sol mai sărac, mai slab, dar înainte de a lua decizia de plantare a acestui soi, va trebui să fie verificate toate criteriile pentru a-l putea cultiva cu succes și a evita factorii majori de risc”. 

Mihai Munteanu din satul Ulmu, raionul Ialoveni spune că, participă la toate instruirile deoarece deține o plantație de nuc, înființată în anul 2016 și informațiile prezentate îl ajută să evite mai multe greșeli, astfel ca livada să se dezvolte corect și să dea roade de calitate.

„Prima livadă de nuc pe care am înființat-o a fost pe o suprafață de 3 ha cu soiul Pescianski, iar peste doi ani m-am extins și am mai plantat încă 3 ha cu același soi. După care, în anul 2020, am decis să mai plantez 6 ha cu soiul Chandller, dar și alte soiuri și, nu mă opresc aici, intenționez să mai extind livada și în acest an.

Seminarele sunt utile pentru a cunoaște care sunt tendințele de pe piață, ce prognoze se fac referitor la producție și preț. Inclusiv, sunt interesat de utilajele și tehnica pentru recoltare și procesare. Până la moment, am efectuat toate lucrările mai mult manual, cu cât însă plantația de mărește, realizez că am nevoie de utilaje, trebuie să mecanizez activitatea, pentru că este destul de complicat să găsești brațe de muncă. Sunt de părerea că trebuie să producem recolte de calitate și nu cred că, dacă ai un produs bun, nu vei găsi și cumpărătorul pentru el.

Totodată, trebuie să fim optimiști, după un an cu dificultăți, va veni neapărat unul cu mai multe oportunități. În plus, vin la asemenea seminare și cu scopul de a cunoaște alți mici producători de nuci, ca să discutăm despre cooperare, ca să putem aduna o cantitate mai mare de producție și să fim interesanți pentru cumpărători.

Pentru cei care se gândesc să înființeze o plantație de nuc, trebuie să înțeleagă că această cultură este una de perspectivă, dar care îți va oferi rezultate doar după 6-7 ani, indiferent de soi. O livadă de nuc trebuie întreținută corespunzător, pentru că, din propria experiență, acarienii sunt un mare pericol pentru nuc. Agricultura este un domeniu destul de interesant, dar trebuie să-ți placă ceea ce faci, altfel nu mai ajungi să obții rezultate”. 

‹ adv ›

Un alt fermier din Vaslui, România, Andrei Negrea, ne-a povestit că a înființat, în anul 2017, o plantație de 44 de ha de nuc cu soiuri produse de Stațiunea de Cercetare de la Iași.

„Intrăm în anul patru de la plantare și suntem una dintre cele mai mari plantații de nuc din zonă. Pe lângă plantație, deținem și un sistem de irigație performant și suntem în curs de înființare a unei unități de procesare de capacitate mare.

Atunci când ne-am decis să înființăm o plantație de nuc am pornit de la proprietățile pe care le are această cultură și mai ales că se pot obține mai multe produse derivate cum ar fi: ulei, dar și utilizarea în industria cosmetică. Avem o colaborare cu un consultant din Republica Moldova care ne-a îndrumat pornind chiar de la plantare, iar ulterior nutriția, fertilizarea, tratamente fitosanitare, irigare. Cu părere de rău, în România nu am întâlnit specialiști, sau sunt foarte puțini pe cultura nucului.

Suntem încă la început de producție, dar datorită faptului că beneficiem de un sistem de irigare nu am fost afectați de secetă așa cum au fost colegii din alte sectoare. O plantație de nuc este una mai deosebită, în sensul că rezultatele vin după o perioadă mai lungă de timp, dar cei care își doresc să înființeze o livadă trebuie să cunoască că există o piață care îi așteaptă, o piață mare la nivel mondial. Este nevoie de răbdare și atenție și trebuie să ia în calcul toți factorii de mediu, de climă, inclusiv la soiurile pe care le aleg”.  

Serr este un soi foarte viguros și este recomandat pentru zona de sud și cel mai probabil în această zonă îl va înlocui pe Pescianski.

Este mai puțin sensibil la arsuri solare și își păstrează ritmul de creștere chiar și în livezi neirigate, în condiții de secetă. Pentru acest soi manifestă interes țările din zona de sud a Europei. 

‹ adv ›

Pentru plantațiile certificate bio și cele amplasate în depresiuni, acolo unde incidența înghețurilor târzii de primăvară este cea mai mare, se recomandă soiul Fernor, care este cel mai tardiv soi la dezmugurit.

Totodată, este un soi foarte rezistent la dăunători, bacterioză. În Republica Moldova, cele mai multe livezi certificate ecologic sunt de soiul Fernor. 

La final, producătorii de nuci au asistat la demonstația tehnicii pentru scuturarea nucilor.

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›