Peste 30 de producători de nuci din Moldova și România s-au adunat la un seminar tematic, devenit deja tradițional, pentru a discuta despre principalele provocări din sector, cât și despre soluțiile identificate de specialiști, la pepiniera Voinești din raionul Hâncești.
Atelierul a fost structurat în trei părți, iar cei prezenți au avut posibilitatea nu doar să asculte informații actualizate despre dezvoltarea sectorului, dar și să participe la o degustație de diferite soiuri de nuc și la o demonstrație a utilajului pentru scuturarea pomilor de nuc.
Oleg Tîrsînă, președintele Asociației Nucicultorilor din Republica Moldova, a remarcat că, în această perioadă soiurile de nuc sunt, în mare parte, ajunse la maturitate și este o ocazie perfectă pentru a degusta aceste soiuri, a înțelege diferența dintre ele, calitățile lor organoleptice.
Oleg Tîrsînă a prezentat o informație actualizată referitor la soiurile cultivate de către producătorii autohtoni.
Într-un final, arsura solară duce nu doar la întunecarea miezului, dar și la apariția mucegaiului. Această constatare a fost formulată și de către specialiștii din America.
Mihai Munteanu din satul Ulmu, raionul Ialoveni spune că, participă la toate instruirile deoarece deține o plantație de nuc, înființată în anul 2016 și informațiile prezentate îl ajută să evite mai multe greșeli, astfel ca livada să se dezvolte corect și să dea roade de calitate.
Un alt fermier din Vaslui, România, Andrei Negrea, ne-a povestit că a înființat, în anul 2017, o plantație de 44 de ha de nuc cu soiuri produse de Stațiunea de Cercetare de la Iași.
Serr este un soi foarte viguros și este recomandat pentru zona de sud și cel mai probabil în această zonă îl va înlocui pe Pescianski.
Este mai puțin sensibil la arsuri solare și își păstrează ritmul de creștere chiar și în livezi neirigate, în condiții de secetă. Pentru acest soi manifestă interes țările din zona de sud a Europei.
‹ adv ›
Pentru plantațiile certificate bio și cele amplasate în depresiuni, acolo unde incidența înghețurilor târzii de primăvară este cea mai mare, se recomandă soiul Fernor, care este cel mai tardiv soi la dezmugurit.
Totodată, este un soi foarte rezistent la dăunători, bacterioză. În Republica Moldova, cele mai multe livezi certificate ecologic sunt de soiul Fernor.
La final, producătorii de nuci au asistat la demonstația tehnicii pentru scuturarea nucilor.
Comentarii