‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageÎntreţinerea stupului în lunile februarie şi martie

Întreţinerea stupului în lunile februarie şi martie

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Se asigură liniştea familiilor de albine. Păsările, animalele pot provoca prin zgomotele pe care le fac, o nelinişte a familiilor, determinându-le să consume hrana suplimentară. De asemenea şoarecii pot intra în stup şi pot crea discomfort. Se va supraveghea zborurile de curăţire când avem o vreme favorabilă. Zborurile de curăţire au un rol benefic.

În cazul ninsorilor se va îndepărta zăpada de pe stupi. Zăpada poate îngheţa şi crea o crustă, înrăutăţind ventilaţia.

La sfârşitul lui ianuarie începutul lui februarie se va repara, curăţii şi dezinfecta stupii de rezervă, ramele şi utilajele.

‹ adv ›

În zilele favorabile se înlătură impachetajul superior al stupilor, eventual şi capacele. Se va completa rezervele de hrană la familiile aflate în dificultate. Completarea se va face numai cu faguri de la rezervă, turte de miere şi zahăr pudra sau serbet. Se aplică aceste turte, 1-2 kg, în folie perforată. Turtele se aplică deasupra ramelor şi în contact direct cu ele.

Se va curăţa urdinişul stupilor şi se va supraveghea familiile făcând controale auditive. În zonele mai calde ale ţării, matca începe să depună primele ouă la sfârşitul lunii februarie. Tot în acestă perioadă se va recolta şi condiţioa primele cantităţi de polen de la alun şi arin. Dacă este nevoie se pune în funcţiune adăpătorul.

La începutul lunii martie în zonele reci au loc zborurile de curăţire. Stuparii vor alimenta adăpătorul cu apă călduţă şi puţin sărată(5g/l). Se va executa controlul sumar al familiilor de albine şi se vor îndrepta stările anormale. În zilele favorabile se va face revizia de primăvară, care este foarte importantă. Cu această ocazie se vor strâmtora cuiburile, se vor împacheta suplimentar stupii; se usucă împachetajul existent şi se va micşora urdinişul după puterea fiecărei familii.

‹ adv ›

În continuare se va executa controlul general şi în amănunt la toate familiile şi se va lărgi cuiburile unde este nevoie cu mare prudenţă. Tot în luna martie se vor executa tratamente pentru a combate cele două boli grave (varroza şi nosemoza). Tratamentele se fac cu respectarea strictă a recomandării producătorului. Executarea acestor tratamente este foarte importantă.

Nosemoza se tratează cu medicamentul Protofil. Medicamentul se administrează întregii stupine, în cantitate de 20 ml la litru de sirop, câte 250-500 ml la interval de 3-5 zile, sau se adaugă la completarea rezervelor de hrană. Protofilul se administrează şi stupinelor unde au existat în timpul anului bacterioze sau ascosferoza.

Pentru a combate varrooza, se tratează toate familiile de albine, indiferent dacă au sau nu varrooza, intrucât infectarea este permanentă. Sunt autorizate a se utiliza medicamentele Varachet, Mavrirol şi Apistan. Parazitoza fiind necruţătoare, tratamentul este obligatoriu şi se face conform instrucţiunilor de administrare ce însoţesc medicamentele.

‹ adv ›

Sursa: gazetaagricultura.ro

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›