‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriInvestesc banii câștigați peste hotare în afacerea cu mure, pentru a-și reuni familia -...

Investesc banii câștigați peste hotare în afacerea cu mure, pentru a-și reuni familia – istoria soților Burcovschi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Bogate în substanțe nutritive esențiale pentru sănătate, murele dulci și suculente sunt adevărate delicatese de vară. Așa se face că, deja de doi ani, satul Sauca, raionul Ocnița, este reședința unei afaceri gustoase cu mure.

Află în acest articol povestea Nicoletei Burcovschi – farmacista care gestionează o afacere cu mure.

Ideea plantării murelor, povestește Nicoleta, i-a venit acum 3 ani când soțul acesteia, Vasile, a sădit o livadă de nuci, iar printre pomi a plantat și mure.

‹ adv ›

Vasile a studiat minuțios pomușoarele și a descoperit că este un domeniu propice pentru business, odată ce nu avem în țară foarte multe persoane interesate de cultivarea acestei specii de fructe de pădure.

Soțul Nicoletei muncește în Belgia de mai bine de 5 ani, iar afacerea agricolă, susține protagonista articolului, e pasul întreprins de cei doi pentru a fi, curând, alături.

„Banii pe care el îi câștigă acolo – îi investim, ca el, pe viitor, să se întoarcă în țară. Ne dorim ca aici să fie câștigul nostru”.

Mure// Foto: Nicoleta Burcovschi

Pe lângă afacerea cu mure, Nicoleta este mama a doi copii, mai lucrează și la farmacia din sat, îngrijește de o livadă de nuci, și cutivă grâu.

‹ adv ›

Pentru afacerea cu pomușoare, Nicoleta își propune să găsească potențiali cumpărători pe piața internă, iar ulterior să extindă suprafețele.

„Deocamdată avem 1,5 hectare cu mure, dar ne gândim la mai mult, căci și anul trecut și-n acest an am avut și avem parte de o roadă foarte bogată”.

Foto: Nicoleta Burcovschi

În plantația cu mure este instalat și sistemul de irigare, însă, acest an, susține Nicoleta, s-a dovedit a fi favorabil din punct de vedere al condițiilor climaterice.

„Poate pentru unele pomușoare acest an a fost cu prea multe precipitații, însă pentru mure a fost exact atât cât este nevoie. Avem irigare. Am amenajat în așa fel încât apa să vină sub fiecare tufă de mure. În acest an, nu am avut nevoie de irigare, am scăpat de o cheltuială în plus”.

Acum un an, Nicoleta a fost nevoită să vândă recolta de mure intermediarilor, însă pentru roada din acest an își propune să găsească cumpărători pe piața internă. Aceasta își dorește colaborări cu HoReCa și supermarketurile din țară. În acest context, Nicoleta recomandă tuturor celor care-și doresc să se lanseze într-o afacere cu pomușoare să stabilească cert o serie de aspecte definitorii.

„În primul și primul rând, cei care-și propun să lanseze o afacere cu pomușoare trebuie să aibă o piață de desfacere, să aibă unde realiza producția, iar în al doilea rând, să se asigure cu angajați. Nu în zadar acum se cere la fiecare angajat un contract de muncă, să nu fie muncitor cu ziua. Asta e o idee foarte bună, căci așa ești asigurat că persoana respectivă lucrează la tine și tu ești liniștit că ai lucrători”.

‹ adv ›

Potrivit Nicoletei, prețul unui kilogram de mure vândut angro, acum un an, varia între 50 și 80 de lei. Pronosticul acesteia pentru 2020 e un preț situat între 30 și 35 de lei per kilogram.

Perioada de recoltare a murelor începe la jumătatea lunii iulie și sfârșește la miez de august. Totodată, unii producători de soiuri timpurii de mur deja au început recoltarea primelor fructe.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›