‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 1 mai, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIon Barancean: Am reușit să cultivăm rapița datorită irigării

Ion Barancean: Am reușit să cultivăm rapița datorită irigării

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producătorii de cereale, care au fost cei mai afectați de condițiile climaterice din ultimii ani și schimbările pieței, încearcă să identifice soluții pentru a-și putea continua activitatea rentabil, reducând costurile de producție sau crescând productivitatea per hectar.

Astfel că, unii încearcă să implementeze principiile agriculturii conservative, însă, pentru a vedea beneficiile acesteia, este nevoie de mai mult timp, iar alții, care au acces la surse de apă, – irigă. 

Ion Barancean, un tânăr din satul Tochile Răducani, raionul Leova, administrează 700 de ha de teren, dintre care 350 sunt irigate. 

„Compania noastră activează începând cu anul 2011. La moment, dezvoltăm ramura cerealieră, avem în asolament porumb, floarea-soarelui, grâu, rapiță și mazăre. Până acum aproximativ doi ani, am cultivat și legume, pe circa 60 de ha, dar din cauza lipsei forței de muncă, am renunțat. Acum cinci ani am construit și un sistem de irigare pentru legume, dar, odată ce am renunțat la ele, îl utilizăm pentru irigarea cerealelor. Din experiența pe care o avem, am observat că datorita irigării reușim să obținem recolte foarte bune”, a povestit fermierul. 

Apa pentru irigare este din râul Prut, iar tânărul a construit un traseu de irigare de 5 km care ajunge într-un bazin de acumulare, cu o capacitate de 10 000 de m3, ulterior deja este distribuită prin sistemul de irigare pe câmpuri. 

„Sistemul de irigare pe care îl avem în gestiune este de tip aspersie liniară cu lungimea de 360 de m. Dispunând de acest sistem, am început mai intensiv să irigăm porumbul, floarea-soarelui, grâul, la care, în anul 2023, am avut rezultate foarte bune. Pe unele loturi pe care le-am irigat, am recoltat și 11 tone de grâu la ha, dar, per general, suprafețele de grâu irigate au dat 7-8 tone la ha”, a explicat Ion Barancean.

În cazul rapiței, pe care la fel au irigat-o, au obținut circa 4,5 tone la ha, ceea ce pentru zona de sud este un rezultat foarte bun. 

„În anul curent, rapița arată foarte bine, am irigat-o în toamnă, pentru că a fost secetos. În zona noastră, începând cu Hâncești și până la Cahul, cu părere de rău, practic, în sezonul 2023-2024, rapița nu a fost cultivată, doar noi am reușit să cultivăm și asta datorită faptului că avem irigare.

Acolo unde nu a fost irigat, am obținut o recoltă de 3,5 tone de grâu, iar acolo unde am irigat am luat 7 tone. În ceea ce ține de porumb, în anul 2020, acolo unde nu a fost irigat am recoltat 1,5 tone, iar unde am irigat am obținut 8 tone de porumb. La fel și în cazul rapiței, unde nu e irigare recoltăm circa 2 tone, unde udăm – 4-4,5 tone, în funcție de sol, fertilizanți.

În anul 2023-2024, am irigat rapița, grâul și mazărea. Până la moment, culturile s-au dezvoltat bine, dar depinde foarte mult de cum vor evolua lucrurile în continuare și vom vedea rezultatele deja la recoltare”. 

Antreprenorul menționează că, se mai confruntă cu situații în care există deficit de apă, sistemul nu reușește să dea debitul de care au nevoie. 

Consider că, pe viitor, mai ales în zona de sud, vom putea obține recolte bune la cereale doar dacă vom iriga. Mai mult ca atât, în ultima perioadă observăm că tot mai mulți fermieri renunță la cultura porumbului și se axează pe culturile de prima grupă. La culturile de grupa a doua, în dependență de condițiile climaterice, fără irigare, tot mai mulți producători vor micșora suprafețele cultivate, pentru că nu mai este rentabil și nu are rost investiția, dacă nu le poți iriga”. 

‹ adv ›

Începând cu anul 2023, au început să exporte cerealele pe care le produc, dispun de certificatul european ce le permite să exporte culturi oleaginoase (floarea-soarelui, rapiță). 

„Cred că, începând cu anul curent vom putea exporta nu doar propria producție, dar și vom achiziționa de la alți producători pentru export”. 

Tânărul spune că îi place foarte mult ceea ce face, în plus, nu apreciază un stil de viață monoton. 

„Iată de ce am ales să fac agricultură, unde pot combina lucru din oficiu, pe timp de iarnă și restul timpului în câmp. Modul acesta de a munci te face mult mai pozitiv, lucrează mult mai bine atât corpul, cât și mintea”. 

În cadrul companiei activează 19 persoane, mecanizatori, contabili, administratorul și managerul. 

„În Republica Moldova există potențial și posibilitate ca să dezvolți o afacere de succes, important să ai dorință și perseverență. În plus, datorită programelor care oferă suport financiar, procesul de dezvoltare este mult mai rapid.

Cu forțele proprii, acest proces ar decurge mai lent, iar proiectele ne ajută să avansăm mult mai rapid. Am beneficiat și de subvenționare, circa 50% din costul total al proiectului pentru sistemul de irigare, prin intermediul AIPA. La fel, am beneficiat și de granturi pentru procurarea tehnicii agricole. Ne străduim să fim în pas cu toate procesele și programele care susțin dezvoltarea businessului agricol”. 

‹ adv ›

Compania pe care o administrează Ion Barancean dispune și de spații pentru stocarea cerealelor, doar că, la moment, nu mai au ce depozita. 

„În ceea ce ține de suprafețe, cel mai probabil, vom rămâne la ceea ce avem, dar planificăm să extindem suprafața irigată. Consider că, trebuie să tindem spre un randament mai mare per ha. Până la urmă, contează cantitatea și calitatea recoltei pe care o obții. Am ajuns la momentul în care, în ceea ce ține de dezvoltare, am investit la maxim, în cadrul fermei dispunem de tehnică performantă, am digitalizat mai multe procese”.

Tânărul susține că în agricultură trebuie să știi când să te oprești din investiții. În caz contrar, poți ajunge la faliment.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›