Producătorii de cereale, care au fost cei mai afectați de condițiile climaterice din ultimii ani și schimbările pieței, încearcă să identifice soluții pentru a-și putea continua activitatea rentabil, reducând costurile de producție sau crescând productivitatea per hectar.
Astfel că, unii încearcă să implementeze principiile agriculturii conservative, însă, pentru a vedea beneficiile acesteia, este nevoie de mai mult timp, iar alții, care au acces la surse de apă, – irigă.
Ion Barancean, un tânăr din satul Tochile Răducani, raionul Leova, administrează 700 de ha de teren, dintre care 350 sunt irigate.
Apa pentru irigare este din râul Prut, iar tânărul a construit un traseu de irigare de 5 km care ajunge într-un bazin de acumulare, cu o capacitate de 10 000 de m3, ulterior deja este distribuită prin sistemul de irigare pe câmpuri.
În cazul rapiței, pe care la fel au irigat-o, au obținut circa 4,5 tone la ha, ceea ce pentru zona de sud este un rezultat foarte bun.
Antreprenorul menționează că, se mai confruntă cu situații în care există deficit de apă, sistemul nu reușește să dea debitul de care au nevoie.
Începând cu anul 2023, au început să exporte cerealele pe care le produc, dispun de certificatul european ce le permite să exporte culturi oleaginoase (floarea-soarelui, rapiță).
Tânărul spune că îi place foarte mult ceea ce face, în plus, nu apreciază un stil de viață monoton.
În cadrul companiei activează 19 persoane, mecanizatori, contabili, administratorul și managerul.
Compania pe care o administrează Ion Barancean dispune și de spații pentru stocarea cerealelor, doar că, la moment, nu mai au ce depozita.
Tânărul susține că în agricultură trebuie să știi când să te oprești din investiții. În caz contrar, poți ajunge la faliment.
Comentarii