‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriIon Bostan despre afacerea cu iepuri giganți: Niciodată nu poţi şti câţi vei avea...

Ion Bostan despre afacerea cu iepuri giganți: Niciodată nu poţi şti câţi vei avea mâine. Sunt foarte sensibili

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ion Bostan din Durleşti are o pasiune de a creşte iepuri, și nu din cei obişnuiţi, dar care au dimensiuni impunătoare. Ştiind cât de greu este să întreţii aceşti urecheaţi, am decis să aflăm de la fermier care sunt probleme pe care le-a întâlnit şi dacă, totuşi, afacerea este una rentabilă.

„Iniţial procurasem rase de dimensiuni mai mici, însă am văzut că hrana şi tratamentele pentru iepuri sunt necesare aproximativ în aceeaşi cantitate şi am decis să cresc rase gigant. Am început această activitate acum 3 ani, procurând primii iepuri de aici, din piaţa de la Chişinău cu 300-400 de lei pentru un iepuraş. Am început a studia mai profund rasele gigant şi mi le doream pe toate. Primii iepuri de rasă pură au fost procuraţi din România cu un preţ de circa 100 de euro per iepure. După ceva timp aveam deja 10 rase. Apoi, am înţeles că e greu să menţii o rasă pură, deoarece fiecare necesită masculul său, pentru a nu crea hibrizi. Și am fost nevoit să reduc numărul raselor. Am rămas doar cu cele ce îmi plac cel mai mult şi anume rasele: Uriaşul Alb, Uriaşul Sur, Fluturele German şi Berbec”, ne-a explicat Ion Bostan.

Fermierul susţine că cel mai important este să fie menţinută rasa pură. Pentru el nu contează câţi iepuri are, cdar el mai important este ca aceştia să fie sănătoşi şi bine îngrijiţi.

‹ adv ›

„La moment am circa 40 de iepuri, mă strădui să menţin linia de rasă pură. Niciodată nu poţi şti câţi iepuri vei avea mâine, aceştia rapid se îmbolnăvesc şi mor. Am întâlnit multe probleme în timpul creşterii acestora, acum însă mă descurc mult mai bine. Primul an nu ştiam din ce cauză se îmbolnăvesc, acum însă sunt sigur că, dacă iepurii sunt îngrijiţi cum se cuvine, li se fac toate vaccinele şi asigură hrana corespunzătoare, trăiesc mult. Chiar dacă unii cred că iepurii mănâncă legume, cum ar fi morcov, cartofi, mere sau varză, acestea trebuie total excluse, deoarece provoc probleme mari de sănătate. Îi hrănesc doar cu lucernă sau granule”.

Ion Bostan spune că reţeta după care se produc granulele e una specială. Acesta are grijă singur de urecheaţi şi nu ar permite nimănui să o facă în locul lui.

„Cumpăr cereale de la producătorii locali şi produc hrana singur după o reţetă specială pe care am obţinut-o foarte greu. Alimentaţia joacă practic rolul decisiv în viaţa iepurilor. Probabil dacă aş produce singur cereale mi-ar fi mai uşor, dar aşa le cumpăr şi-mi iese cam scump. Cuştile le fac singur şi încăperea la fel singur am pregătit-o. Am grijă de raţia acestora şi o respect cu stricteţe. Fac mereu ordine, dezinfecţie. Toţi iepurii îi consider drept un decor deosebit, nu obişnuiesc să-i tai pentru carne. Doar dacă văd că aceştia de mici nu satisfac unele cerinţe, îi sacrific la vârsta de 3-4 luni”.

Ion Bostan susţine că este mulţumit de rezultatele pe care le-a înregistrat până acum. Participă mai la toate expoziţiile şi este bucuros când copiii trec uimiţi pe lângă cuştile cu urecheaţi.

‹ adv ›

„Sunt mulţumit, deoarece am rezultate frumoase. Prefer să merg cu iepurii la expoziţii, doar că nu mereu am timp. Vând iepurii prin intermediul reţelelor de socializare, mă cunosc deja mulţi ce au aceeaşi pasiune. Investesc banii pe care îi obţin din serviciul de bază în dezvoltarea acestei afaceri. Aş recomanda această afacere doar persoanelor care cu adevărat iubesc iepurii şi care sunt gata să studieze literatură pentru a putea îngriji de ei corect”.

Pentru fermier această afacere, de fapt, nu este o afacere ci o plăcere şi spune că chiar dacă ar fi nevoit doar să investească fără a obţine profit, oricum ar creşte urecheaţi giganţi, pentru că se merită.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›