În cadrul ședinței Colegiului Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, premierul Ion Chicu a anunțat despre mai multe proiecte ce urmează a fi implementate pentru a reanima sectorul agroindustrial. Una dintre acțiuni este revenirea în sediul vechi a ministerului.
„Ne propunem să finalizăm inițiativa lansată de ministul Perju în ceea ce privește amplasarea ministerului. Astfel, ministerul va reveni în clădirea veche. În timpul cel mai apropiat va începe reparația, iar în perspectivă ne-am dori ca toate structurile care răspund de domeniul de competență a ministerului să fie concentrate în acea clădire, care aparține agricultorilor. Cred că, va fi și o altă comunicare și sinergie în activități. Ne propunem ca toate acestea să se realizeze cât de rapid posibil”, a amenționat Ion Chicu.
În ceea ce privește atragerea cadrelor tinere, prim-ministrul a remarcat faptul că nu au fost identificate metode de a-i atrage pe tineri să muncească în instituție și nici strategii care să îi determine pe angajați să nu plece.
„Este greu de spus dacă vom reuși sau nu, deoarece vorbim despre un proces de durată și nu trebuie să ne facem mari iluzii că mâine sau poimâine vom putea completa statele de personal așa cum ne dorim”.
Ion Chicu a mai declarat că, raționamentul principal este de a răspunde la întrebarea cum ne hrănim țara.
„În Moldova, deși sectorul agricol trebuie să fie o prioritate, noi nu suntem în stare să ne hrănim pe noi. Politici, declarații, dați mai mulți bani, tăiați impozit – nu a dus la rezultat. Rezultatul îl vedem, de aceea, contăm pe suportul specialiștilor cum să ieșim din această situație, pentru că exporturi nu avem în linii mari de produse cu valoare adăugată, vindem de pe câmp și la Giurgiulești, acolo e permanent plin cu materie primă, în schimb, importăm ceea ce e mai scump”, a spus Ion Chicu.
O altă problemă identificată și expusă a fost și aplicarea diferențiată a cotei TVA, ceea ce stimulează importul.
„Avem o problemă pe lanțul valoric de la materia primă agricolă până la raft, avem cote diferite de TVA, ceea ce crează probleme, stimulează importul. Opinia mea este că, dacă mergem cu Legea comerțului intern și încercăm să stabilim acele măsuri de protecție nu o să fie suficent, atât timp cât cadrul fiscal pe lanțul valoric nu funcționează și este în detrementul procesării. Unul din factorii principali care au dus la demolarea sectorului zootehnic sunt deficiențele fiscale. În acest context, o să venim cu propuneri de remediere a acestei situații, astfel încât pe lanț să avem o unică cotă TVA. Aceasta, din start, o să ofere mai multe avantaje pentru procesatori, inclusiv avantaje față de importatori. În linii mari, proiectul este deja pregătit”.
Amintim că, anunțul despre faptul că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului ar putea reveni în sediul vechi, cel de pe Bulevardul Ştefan cel Mare, a fost făcut de preşedintele Igor Dodon la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare.
Comentarii