În luna decembrie 2020 a fost promulgată Legea pentru modificarea unor acte normative, care prevede inclusiv modificarea Legii cu privire la comerțul interior.
Potrivit prevederilor acesteia, nu mai puțin de 50% din lungimea lineară a raftului va fi destinată expunerii și vânzării produselor fabricate/procesate în Republica Moldova. Acest fapt a fost unul îmbucurător pentru producătorii autohtoni, făcând ca produsele acestora să se afle de rând cu cele de import la vederea consumatorului.
Dincolo de buchia legii, am fost interesați să aflăm ce cred producătorii noștri despre felul în care acest act normativ este aplicat și ce probleme vine să soluționeze aceasta, dar și ce beneficii aduce atât producătorilor, cât și consumatorilor. În ce culori văd situația producătorii de miere, am aflat chiar de la președintele Asociației Naționale a Apicultorilor ANARM, Ion Maxim.
Până la promulgarea actului normativ sus-menționat, situația era una dramatică, susține Ion Maxim. Lanțurile de magazine importau miere la prețuri pipărate, fapt exacerbat și de calitate îndoielnică a produselor.
Raportul preț-calitate a mierii autohtone, susține președintele ANARM, depășește cu mult pe cea de import, odată ce, conform observațiilor liderului forului, conținutul mierii de import nu corespunde ambalajului acesteia.
Pe lângă respectarea proporției de 50% din raft, modificările Legii comerțului mai prevăd și plafonarea reducerilor comerciale pentru produsele alimentare (nu mai mult de 10%) cu scopul balansării puterii de negociere a părților contractante, dar și respectarea unei rotații de vânzare a produselor, reieșind din termenul de valabilitate a acestora.
Comentarii