‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 16 ianuarie, 2025
-5.8 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleIon Maxim: Avem nevoie de un mecanism modern de control pentru a evita moartea...

Ion Maxim: Avem nevoie de un mecanism modern de control pentru a evita moartea albinelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Potrivit unor sondaje, în ultimii 15-20 de ani, populația de albine a scăzut cu circa o treime. Una dintre cauzele principale ar fi otrăvirea cu insecticide.

Apicultorii au anunțat de nenumărate ori despre această problemă și au solicitat implicare instituțiilor responsabile. Chiar dacă legea reglementează clar ordinea în care pot fi realizate stropirile și când trebuie avertizați despre acest lucru apicultorii, pieirea albinelor continuă.

„An de an, începând cu sosirea primăverii și până vara ne confruntăm cu  problema otrăvirii în masă a albinelor. Suntem conștienți de faptul că agricultorii trebuie să-și salveze roada, depunând multă muncă pe parcursul întregului an, dar și noi apicultorii trebuie să ne salvăm albinele”, a explicat Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova, în cadrul Conferinței Agtech 2021.

Totodată, Ion Maxim a amintit că există o necesitate stringentă de a elabora un mecanism de control, deoarece lipsește dialogul dintre agricultori, apicultori și administrația publică locală. 

„În curând va fi lansat proiectul Bee Protect, care presupune crearea parteneriatelor dintre producători agricoli și apicultori pentru promovarea celor mai bune practici de protecție a albinelor, cu implicarea ulterioară a ANSA și MADRM. În acest context, există necesitatea de a opera schimbări și în legislația Republicii Moldova referitor la digitalizarea proceselor din apicultură. Dacă să ne referim la creșterea reginelor, pentru a avea un material genetic de calitate avem nevoie de a efectua anumite măsurări. Odată ce vom trece la digitalizare, vom avea și o comunicare mai eficientă”.

‹ adv ›

Oleg Stiopca, specialist în cadrul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova a spus că producătorii agricoli conștientizează care este aportul polenizării în sporirea recoltelor, dar probabil sunt alte sarcini cotidiene care împiedică respectarea tuturor cerințelor și normelor legislative.

„Sunt sigur că apar situații diferite care fac imposibilă respectarea unor prevederi legale cum ar fi înștiințarea primăriilor cu 6-7 zile înainte de realizarea stropirilor. Pentru a evita aceste situații s-a decis elaborarea unui program care să ne ajute să salvăm albinele. Altfel spus vorbim despre un sistem de alertă care va anunța în timp real despre realizarea stropirilor de către producătorii agricoli într-o anumită zonă. Sistemul dat implică toate părțile responsabile pentru protejarea albinelor și a fost preluat din țări care deja au o practică în acest domeniu. Este un sistem ușor de manipulat și aplicat”.

Vedeți ce presupune acest proiect și cum va funcționa, în intervențiile pe care le-au avut invitații în cadrul Conferinței AgTech 2021.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›