Sezonul apicol curent se pare că va bucura apicultorii prin obținerea unei mieri de calitate, iar exportatorii speră că aceasta va corespunde tuturor cerințelor înaintate de cumpărători și astfel vor reuși să exporte miere autohtonă.
Chiar dacă primăvara curentă a fost destul de capricioasă, cu ploi și temperaturi scăzute, totuși apicultorii au obținut miere de salcâm cu o culoare și un gust deosebit.
Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM), ne-a spus că în anul curent, mierea de salcâm, în unele regiuni, are o culoare și un gust foarte bun, rămâne doar să vedem dacă ploile care s-au înregistrat la sfârșitul lunii mai nu au influențat asupra cantității de polen.
Contactat de Agrobiznes, Vasile Dolghieru, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova (AEPAM) a confirmat că anul acesta avem un an mai bun, decât ceea ce a fost în sezonul trecut, dacă e să ne referim la mierea de salcâm.
Totodată, Ion Maxim a precizat că cantitatea de miere depinde foarte mult de cum vor fi condițiile meteo pe parcursul lunii iulie.
Președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova (AEPAM) a mai adăugat că prognozele sunt destul de optimiste pentru acest sezon, dacă nu se vor înregistra schimbări climaterice nefavorabile.
Ion Maxim a îndemnat apicultorii să creeze condițiile necesare pentru a obține o miere de calitate, care să poată fi comercializată la prețuri înalte.
De menționat că, în anul 2020 în Moldova s-au produs aproximativ 4 mii de tone de miere. Potrivit Biroului Național de Statistică, cea mai mare cantitate de miere a fost exportată în Italia, urmată de Slovacia și România.
Comentarii