‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriIon Sclifos, legumicultor: „Creşterea usturoiului este rentabilă, trebuie doar cunoştinţe în domeniu şi bani”

Ion Sclifos, legumicultor: „Creşterea usturoiului este rentabilă, trebuie doar cunoştinţe în domeniu şi bani”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Legumicultura este o ramură importantă pentru Republica Moldova, însă tot mai puţini producători aleg să crească usturoiul. Pentru a afla care sunt principalele provocări cu care se confruntă fermierii la această cultură şi de ce tot mai puţini riscă să-l cultive, Agrobiznes a discutat cu Ion Sclifos, legumicultor cu o experiență de aproape 20 de ani, din satul Ustia, raionul Dubăsari.

„Mă ocup cu legumicultura de aproape 20 de ani, pe parcursul acestei perioade am cultivat diverse culturi pentru a avea acces pe piaţă. Noi, producătorii, trebuie să dispunem de o diversitate mai mare de legume, sau cel puţin produse ce pot fi vândute pe tot parcursul anului. Astfel, ne asigurăm un profit şi ştim ce ar putea avea succes şi ce nu. Anul acesta, am însămânțat 30 de hectare de pământ cu morcov, sfeclă roşie, ceapă şi usturoi. Cea mai mică suprafaţă ocupă usturoiul, un hectar”, a spus producătorul.

În acest an, a semănat usturoi doar pentru a experimenta, fiind atras de preţul stabil pe care îl are acesta pe parcursul anului. Nu a aplicat tehnologii de producere și nici nu a utilizat tehnici speciale, până şi plantarea a fost făcută manual.

„Am ales usturoiul deoarece am studiat piaţa şi am văzut că are un preţ stabil practic, tot anul. Am cultivat soiul Liubaşa, acesta creşte şi se dezvoltă bine la noi. Materialul săditor l-am procurat de aici, din Moldova de la doi producători diferiţi. Preţul unui kilogram de căpăţâni de usturoi a fost de 28 lei. L-am plantat manual, doar am marcat rândurile. Am semănat în benzi câte 5 rânduri a câte 20 de centimetri între rânduri şi 8 centimetri pe rând. Am instalat şi sistemul de irigare. Cheltuielile au fost relativ mari”, a explicat Ion Sclifos.

Acesta afirmă că, o parte din usturoi a crescut şi s-a dezvoltat bine, iar alta a fost iniţial infestată şi nu a a oferit rezultatul dorit.

„Probabil, lotul pe care l-am procurat nu a fost tratat, iar vânzătorul nu mi-a spus cinstit ce calitatea are acesta. S-a îmbolnăvit încă din primăvară, o bună parte din plantele au început a se usca. După simptome era bacterioza. Nu am reuşit să tratez câmpul la timp din cauza condiţiilor climaterice”, a mai adăugat producătorul.

‹ adv ›
FOTO: wow.bzi.ro

În final, a obţinut circa 3 tone de usturoi pe care l-a vândut pe piaţa locală şi agro. Întrebat de export, afirmă că nu este gata să producă cantităţi mari de 10 – 20 de tone. Producătorul susţine că, poate fi obţinut profit de la această cultură, însă preferă să crească alte legume, care sunt mult mai ușor de îngrijit.

 „Anul acesta preţul la usturoi a fost de 23-27 de lei/kilogram. Mi-aș dori să export, doar că nu risc să plantez suprafeţe mai mari. Îngrijirea şi recoltarea e anevoioasă și să găseşti braţe de muncă este foarte greu. Presupun că, cel mai bun profit am să-l obţin de la morcov, am plantat 13,5 hectare cu hibrizi semitârzii şi târzii. Aceştia s-au dezvoltat bine şi acum la recoltare am rezultate destul de bune. Pe piaţă preţul este de 5,5 – 6 lei/kilogram, iar din câmp îl cumpără cu 4,5 – 5 lei. Morcovul, la fel, va fi vândut pe piaţa locală”, a conchis producătorul.

Recomandă producătorilor ce doresc să crească usturoi, să procure material săditor din locuri autorizate, dar şi să dispună de braţe de muncă sau tehnică specială. Consideră legumicultura drept o afacere rentabilă, dacă dispui de cunoştinţe şi eşti gata să investeşti în inovaţii.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›